Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα βάσανα της Deutsche Bank και η αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Βαριές απώλειες αναγκάζουν τη γερμανική τράπεζα να εκδώσει ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της για κουπόνια υβριδικών κεφαλαίων. Η βουτιά της μετοχής και των ομολόγων και η «εξήγηση» στελεχών της.

  • του James Shotter
Τα βάσανα της Deutsche Bank και η αυτοεκπληρούμενη προφητεία

Η Deutsche Bank επεδίωξε τη Δευτέρα το βράδυ να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της να πληρώσει κουπόνια στο υβριδικό της κεφάλαιο, αφού η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας επηρεάστηκε από ακόμη μία ημέρα αναταράξεων στην αγορά.

Η γερμανική τράπεζα τόνισε πως η «ικανότητα πληρωμής» της για το 2016 ανέρχεται στο ένα δισ. ευρώ, το οποίο επεσήμανε πως είναι αρκετό για να καλύψει τις πληρωμές των κουπονιών του λεγόμενου Additional Tier 1 που λήγουν στις 30 Απριλίου, αξίας 350 εκατ. ευρώ.

Πρόσθεσε πως για το 2017, η ικανότητα πληρωμής της αναμένεται να είναι 4,3 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της οποιοδήποτε κέρδος ή ζημία εμφανίσει φέτος. Το ποσό για το 2017 περιλαμβάνει μια τόνωση 1,6 δισ. ευρώ που η Deutsche αναμένει να λάβει από την πώληση του μεριδίου 19,99% που κατέχει στην κινεζική τράπεζα Huaxia.

Η μη προγραμματισμένη ανακοίνωση της Deutsche ήρθε έπειτα από μία ημέρα μεγάλου sell-off μετοχών και χρεογράφων τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ένα από τα CoCos (contingent convertible bonds) της Deutsche άγγιξε τη Δευτέρα το χαμηλότερο επίπεδό του, διαπραγματευόμενο κάτω του 0,75 ευρώ. Άλλα CoCos ευρωπαϊκών τραπεζών επίσης έπεσαν σε νέα χαμηλά, με τα ομόλογα των Santander και UniCredit να αγγίζουν τα 85 και 76,3 cents ανά ευρώ ονομαστικής αξίας αντίστοιχα.

Οι μετοχές της Deutsche επίσης χτυπήθηκαν εν μέσω ενός ευρύτερου sell-off μετοχών τραπεζών. Οι μετοχές της τράπεζας έκλεισαν 9,5% χαμηλότερα, κάτι που σημαίνει πως έχασαν σχεδόν το 60% της αξίας τους από το peak των 33,42 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.

Η περίοδος από τον περασμένο Απρίλιο έχει σταθεί δύσκολη για την Deutsche Bank: η τράπεζα ανακοίνωσε μια απώλεια 6,8 δισ. ευρώ για το 2015 και ανέφερε το περασμένο έτος πως δεν είναι πιθανό να πληρώσει μερίσματα στους μετόχους ούτε το 2015, ούτε το 2016.

Αντιμετωπίζει επίσης απροσδιόριστα κόστη από νομικές διαδικασίες και αναδιάρθρωση. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο δείκτης κεφαλαίων Tier 1 capital ratio -μια ζωτικής σημασίας μέτρηση χρηματοπιστωτικής ισχύος- ήταν στο 11,1%. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η τράπεζα χρειάζεται περισσότερο κεφάλαιο, αν και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche, John Cryan, υποστήριξε πριν από δύο εβδομάδες πως δεν βλέπει να υπάρχει τέτοια ανάγκη, λόγω απουσίας «απροσδόκητων ουσιαστικών» εξωτερικών γεγονότων.

Ο Marc Hellingrath από τη Union Investment, ένας από τους 20 κορυφαίους μετόχους της Deutsche Bank, ανέφερε ότι οι επενδυτές τόσο στις μετοχές της τράπεζας όσο και στα ομόλογά της αντιδρούν στις ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τον αντίκτυπό της στις τράπεζες.

«Και οι δύο αγορές αντιδρούν στο ίδιο γεγονός, το οποίο είναι ότι αντιμετωπίζουμε την προοπτική μιας απότομης οικονομικής πτώσης (...) και της ισοπέδωσης της καμπύλης επιτοκίων, που καθιστά δυσκολότερο για τις τράπεζες να βγάλουν χρήματα δανειζόμενες πιο φθηνά βραχυπρόθεσμα και δανείζοντας πιο ακριβά μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε.

«Το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) ήταν ένα πλήρες sell-off για όλους. Οι μέτοχοι βλέπουν πως και οι επενδυτές στην πίστωση ανησυχούν. Είναι κάτι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v