Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η ελεύθερη πτώση του Bitcoin

Οι δύο λόγοι που επικαλούνται αναλυτές για να εξηγήσουν τη χθεσινή μεγάλη βουτιά στο Bitcoin και το... τρίτο σενάριο που εξηγεί την κίνηση. Τα νέα από το Ελ Σαλβαδόρ και οι συναλλαγές που δίνουν σήμα.

Τι κρύβει η ελεύθερη πτώση του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Συγκινήσεις είχαμε και πάλι χθες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin από τις 53.000 δολάρια έφτασε να χάνει μέχρι και 10.000 σε ένα 12ωρο. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται κοντά στις 46.000, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους (παρακάτω παρουσιάζεται το ωριαίο διάγραμμα).

Ανάλογη ή ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση σημειώθηκε και στα υπόλοιπα από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Ενδεικτικά το Ethereum έχασε έως και 25% της αξίας του, ενώ το Cardano 30%.

Μια πτώση της τάξης του 17% δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη για το Bitcoin. Ωστόσο αυτή τη φορά ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς έδωσε το δικαίωμα στους επικριτές του να τονίσουν πως αυτές οι διακυμάνσεις είναι που το καθιστούν αναξιόπιστο, με αφορμή την υιοθέτησή του από το Ελ Σαλβαδόρ ως επίσημου νομίσματος του κράτους. Ο πρόεδρος Nayib Bukele κατηγορήθηκε πως τζογάρει με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Οι βασικοί λόγοι της έντονης υποχώρησης είναι δύο, εκτιμούν αναλυτές της αγοράς. Ο πρώτος είναι πως ήρθε η ώρα της ρευστοποίησης και κατοχύρωσης κερδών, καθώς η τιμή του Bitcoin είχε αυξηθεί σχεδόν 75% από τα τέλη Ιουλίου, σε σχέση με το δολάριο. Γιατί τώρα; Επειδή εφαρμόστηκε το «αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός». Ο δεύτερος είναι πως η πτώση επιταχύνθηκε από τις ρευστοποιήσεις ανοικτών θέσεων με μόχλευση, επειδή χτύπησαν τα margin calls.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο σίγουρα σκέφτηκαν πολλοί, όμως δεν υπάρχει κάποια απόδειξη γι' αυτό. Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με θεωρίες συνωμοσίας, για να έχεις τουλάχιστον την υποψία ότι οι επιθετικές πωλήσεις που σημειώθηκαν ακριβώς τη στιγμή που το κοινοβούλιο του Ελ Σαλβαδόρ ψήφιζε το νομοσχέδιο που καθιστούσε επίσημο νόμισμα το Bitcoin, ενορχηστρώθηκαν από το ΔΝΤ.

Τυχαίο δεν το θεώρησε ούτε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, όπως εξέφρασε με ένα tweet ευχαριστώντας το ΔΝΤ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την αγορά επιπλέον Bitcoin: «Φαίνεται ότι η έκπτωση τελειώνει. Ευχαριστώ για τη βουτιά ΔΝΤ. Εξοικονομήσαμε ένα εκατομμύριο σε τυπωμένο χαρτί. Το Ελ Σαλβαδόρ κατέχει τώρα 550 Bitcoin». 

Η τιτανομαχία

Όταν ισχυριστήκαμε στο χθεσινό άρθρο ότι πρόκειται για τιτανομαχία, αυτό εννοούσαμε. Ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Πολλοί ισχυροί έχουν να χάσουν πάρα πολλά, αν πετύχει το «πείραμα» του Ελ Σαλβαδόρ. Δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, όσοι έχουν συμφέρον να μην αλλάξει τίποτα.

Ποιοι επιθυμούν να αποτύχει το εγχείρημα; Όχι και λίγοι: ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΗΠΑ, ΕΕ, το τραπεζικό κατεστημένο. Επιπλέον υπάρχει σκεπτικισμός από πλευράς επενδυτών, όσο τουλάχιστον αυτοί εκφράζονται από οργανισμούς όπως η Moody’s που υποβίβασε τα ομόλογα της χώρας. Η δικαιολογία ήταν το ρίσκο από την υιοθέτηση του Bitcoin. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, η μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποφεύχθηκε με την αποδοχή του δολαρίου το 2001 ως επίσημου νομίσματος. Αυτό το πλεονέκτημα χάνεται.

«Οι τράπεζες μπορεί να θυμώσουν, αλλά δεν φρόντισαν για το 70% των ανθρώπων μας», είχε δηλώσει πρόσφατα ο πρόεδρος Bukele. Ποιοι αποτελούν το 70%; Εκείνοι που στερούνται ακόμα και τις στοιχειώδεις τραπεζικές εργασίες και πληρώνουν 10-40% σε ενδιάμεσους για τα εμβάσματα από τους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ προς τις οικογένειές τους.

Είναι πράγματι αδιανόητο το πόσοι θα χαρούν βλέποντας φτωχούς ανθρώπους να υποφέρουν. Προκειμένου να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους, θέλουν να στερήσουν την ελευθερία επιλογής από κάποιους που το μόνο τους έγκλημα ήταν πως είχαν την ατυχία να γεννηθούν από τη λάθος πλευρά των συνόρων. Κι όλα αυτά υπό την υποκριτική δικαιολογία ότι νοιάζονται για τους ανθρώπους του Ελ Σαλβαδόρ. Ωστόσο η ιστορία δεν υπήρξε καθόλου ευγενική με εκείνους που αντιτίθενται στο δίκαιο, ούτε στην τεχνολογική πρόοδο.

Τεχνικές δυσκολίες και τα νέα από τον Παναμά

Η πρώτη μέρα της εφαρμογής του κρατικού ηλεκτρονικού πορτοφολιού Chivo δεν κύλησε χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Δεν ήταν διαθέσιμο να «κατέβει» από το Android, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προτείνει στους πολίτες της να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της Huawei. Σήμερα πάντως θα υπάρχει η δυνατότητα να αποκτηθεί από το iOS των Apple συσκευών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ομάδα ανάπτυξης του Chivo αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του πορτοφολιού για την ενημέρωση των διακομιστών. Από ό,τι ισχυρίστηκαν, ήταν ένα σχετικά απλό πρόβλημα, το οποίο όμως δεν μπορούσε να διορθωθεί όσο το σύστημα ήταν συνδεμένο στο διαδίκτυο.

Κανείς δεν ανέμενε πως το εγχείρημα θα είναι εύκολο. Ήταν απίθανο, αν όχι αδύνατον, να λειτουργήσουν όλα τέλεια. Θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του πορτοφολιού. Πολλοί θα δυσκολευτούν να το χρησιμοποιήσουν, τα συστήματα θα πέφτουν. Όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περιπτώσεις δολιοφθοράς. Δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο. Το στοίχημα είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο μια χώρα με ΑΕΠ 24 δισ. και 6 εκατ. κατοίκους.

Ωστόσο ο ιός του Bitcoin αποδεικνύεται ανθεκτικός. Εξαπλώνεται. Το παναμέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Telemetro ανέφερε ότι πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει ελεύθερα τη χρήση κρυπτονομισμάτων όπως Bitcoin και Ethereum για «οποιαδήποτε αστική ή εμπορική πράξη δεν απαγορεύεται από το νομικό σύστημα της Δημοκρατίας του Παναμά».

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία απαίτησε από τις τοπικές επιχειρήσεις να αποδεχτούν το Bitcoin σε αντάλλαγμα για αγαθά ή υπηρεσίες μαζί με το αμερικανικό δολάριο, ο Παναμάς δεν σκοπεύει να επιβάλει την υποχρεωτική αποδοχή του Bitcoin.

Το νέο σχέδιο νόμου ετοιμάστηκε σε συνεργασία με μια πολυεπιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Η νομοθεσία δημιουργήθηκε λαμβάνοντας υπόψη σημαντικές κατευθυντήριες γραμμές που παρέχονται από διεθνείς οργανισμούς. 

Τελικές σκέψεις

Για ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφιβάλλει κανείς. Το Ελ Σαλβαδόρ θα έχει τα μάτια του κόσμου πάνω του τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες. Κάθε κυβέρνηση, και όχι μόνο, θα παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Ειδικά τα αναπτυσσόμενα κράτη που ενδιαφέρονται να μάθουν αν συμφέρει να ακολουθήσουν κάποια παρόμοια στρατηγική

Από την επενδυτική σκοπιά, το έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Το στοίχημα των κρυπτονομισμάτων θα κριθεί από το Bitcoin, το Ethereum, τις μακροοικονομικές εξελίξεις, το τύπωμα, τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, το χρέος. Αυτά οφείλουμε να παρακολουθούμε κυρίως. Πρέπει να στερείται βασικών γνώσεων, όποιος νομίζει πως το Bitcoin και το Ethereum θα βουλιάξουν, ενώ το δικό του altcoin (συνήθως shitcoin) θα θριαμβεύσει. Όσο καλό και αν θεωρεί πως είναι.

Για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, ποιος νοιάζεται για το πού θα βρίσκεται η ισοτιμία του Bitcoin την επόμενη ώρα, την επόμενη ημέρα, την επόμενη εβδομάδα; Μόνο αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν και οι daytraders. Όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο έχοντας συνείδηση της αξίας του οικοσυστήματος, τους απασχολεί το πού θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια.

Δεν αποτελεί σύμπτωση πως ο αριθμός των μακροχρόνιων επενδυτών πέτυχε νέο υψηλό. Η χθεσινή πτώση έγινε αφορμή να μετακινηθούν Bitcoin από τα αδύναμα χέρια προς εκείνους που έχουν την πεποίθηση ότι αξίζει παραπάνω από όσο κοστολογείται σήμερα σε δολάρια ή ευρώ, όπως αποδεικνύεται από το παρακάτω διάγραμμα της Glassnode.

Η εξέλιξη της πορείας του Bitcoin είναι πράγματι εντυπωσιακή. Τίποτα δεν το αναδεικνύει καλύτερα από την κριτική των επικριτών του.

2011: Μόνο κυβερνοπάνκ το χρησιμοποιούν.

2012: Μόνο προγραμματιστές το χρησιμοποιούν.

2014: Μόνο παράνομοι και όσοι ξεπλένουν χρήμα το χρησιμοποιούν.

2017: Μόνο τζογαδόροι το χρησιμοποιούν.

2018: Μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού το χρησιμοποιεί.

2019: Μόνο μικρές επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν.

2020: Μόνο μικρές εισηγμένες το χρησιμοποιούν.

2021: Μόνο μικρές χώρες το χρησιμοποιούν.

Το 2030 θα ισχυρίζονται πως μόνο μικροί πλανήτες το χρησιμοποιούν.

Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin

Τα αναβαθμισμένα σεμινάρια ξαναρχίζουν σε λίγες ημέρες. Διεξάγονται on-line, ζωντανά και απευθύνονται σε όσους δεν έχουν εμπειρία από την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο μαθήματα συνολικής διάρκειας 6 ωρών σε γκρουπ 10 ατόμων. Στο πρώτο εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin, τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του, καθώς και τη διαφορά του με το ευρώ (4 ώρες). Αναφερόμαστε επίσης στο Ethereum και τα NFTs.

Στο δεύτερο, την επόμενη ημέρα, βλέπουμε πώς δουλεύει στην πράξη. Σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον οικονομικότερο και ασφαλέστερο τρόπο, να φυλάξετε και να μεταφέρετε τα νομίσματά σας (2 ώρες). Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα

Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στο https://www.media2day.gr/seminars. Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin». Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Σε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί να ασχοληθείτε», στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

Σε όσους κάνουν το σεμινάριο και αγοράσουν το βιβλίο, θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προνομιακή σχέση με το γνωστό ανταλλακτήριο Kraken. Συγκεκριμένα, αν επιθυμείτε να γίνετε πελάτες του Kraken, θα έχετε σχεδόν την ίδια αντιμετώπιση που έχουν οι VIP πελάτες του.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v