Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει το δεύτερο σε διάρκεια ανοδικό ρεκόρ του Bitcoin

Ανοδο 30% από την αρχή του έτους, αλλά δεν είναι πρωταθλητής απόδοσης. Στατιστικά της κούρσας του Ethereum. Πού οφείλεται το πρόσφατο άλμα στα crypto. Τι προβληματίζει.

Τι κρύβει το δεύτερο σε διάρκεια ανοδικό ρεκόρ του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η χρονιά ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους κατόχους Bitcoin, καθώς ήδη καταγράφει άνοδο σχεδόν 30%, διαγράφοντας μια πορεία δύο εβδομάδων με καθημερινά πράσινες μπάρες στο διάγραμμα. Ένα συμβάν που είχε να συμβεί εδώ και μια δεκαετία.

Ωστόσο δεν καταρρίφθηκε τελικά το ρεκόρ του 2013, με τις 15 συνεχόμενες ανοδικές ημέρες. Ήταν όμως το δεύτερο σε διάρκεια ανοδικό ρεκόρ στην ιστορία του. Ένα σερί που έφτασε τελικά στο τέλος του με το πρώτο κόκκινο κερί να εμφανίζεται στις 18 Ιανουαρίου.

Στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα διαφαίνεται η αναποφασιστικότητα των επενδυτών σχετικά με τη συνέχιση ή όχι της ανοδικής τάσης.

Όσο κι αν ακούγεται -και είναι- εντυπωσιακό ως γεγονός, η τιμή του Bitcoin δεν ήταν η πρωταθλήτρια σε αποδόσεις, ανάμεσα στους χρηματιστηριακούς τίτλους, στο πρώτο διάστημα του 2023. Αν και ξεκίνησε «με το δεξί» στις αγορές ο χρόνος, κάποιοι τίτλοι ευνοήθηκαν παραπάνω.

Στην πρώτη θέση από πλευράς αποδόσεων βρέθηκε ο δείκτης των εισηγμένων εταιρειών mining κρυπτονομισμάτων, ο οποίος διπλασίασε την αξία του! Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Ethereum, με 34%. Στην τρίτη, το Direxion Daily S&P 500 High Beta Bull 3X Shares, το μοχλευμένο Χ3 ETF του S&P. Το Bitcoin είναι αμέσως μετά, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα.

Οι λόγοι της ανόδου

Οι λόγοι της έντονης ανοδικής κίνησης είναι κυρίως ο εξής ένας: η ρευστότητα. Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε να έχει χαλαρώσει την πολιτική σύσφιξης η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας χρήματος παγκοσμίως.

Αθροιστικά με τις υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συρρικνώνουν την προσφορά χρήματος με πιο ήπιους ρυθμούς, όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα.

Το γεγονός αυτό πρώτα από όλα επηρεάζει τα αγαθά με σπανιότητα όπως τον χρυσό. Για αυτό η τιμή του εκτοξεύτηκε από τον Νοέμβριο. Τότε γιατί δεν ακολούθησε το Bitcoin, θα ήταν μια εύλογη απορία. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή και έχει να κάνει με τα γνωστά γεγονότα που αποκαλύφθηκαν με την FTX.

Σε μια ατυχή συγκυρία, τη στιγμή που οι συνθήκες άρχισαν να ευνοούν την άνοδο του Bitcoin, εμφανίστηκε το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και επικράτησε η αβεβαιότητα.

Οι λόγοι του τερματισμού της κίνησης

Τα αίτια ή αν θέλετε οι αφορμές για τον τερματισμό της ανοδικής κίνησης δεν ήταν μόνο η αναμενόμενη κόπωση από το 14ήμερο ανοδικό σερί. Υπήρξαν μια σειρά από αρνητικά γεγονότα:

Η σύλληψη στο Μαϊάμι του Ρώσου μεγαλομετόχου του ανταλλακτηρίου Bitzlato και η αποκάλυψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα αυξήσει την πίεση σε ορισμένους παίκτες στον τομέα των crypto. Το δημοσίευμα του Bloomberg περί υποβολής αιτήματος πτώχευσης από την Genesis Global Capital μέσα στην εβδομάδα. 

Η πτώση των αμερικανικών μετοχικών δεικτών, καθώς η αισιοδοξία από την πτώση του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού αντικαταστάθηκε από τις ανησυχίες εξαιτίας των δηλώσεων του CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, και της αντιπροέδρου της Fed, Lael Brainard, ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν θα χαλαρώσει την επιτοκιακή πολιτική της.

Στατιστικά από το μέτωπο του Ethereum

Συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά οι διευθύνσεις που κατέχουν έστω και μικρή ποσότητα Ethereum. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Glassnode, έφθασε στο πιο υψηλό σημείο που έχει βρεθεί ποτέ, με σχεδόν 92,6 εκατομμύρια διευθύνσεις. Με αυτό τον ρυθμό θα φτάσουν πολύ σύντομα τα 100 εκατομμύρια διευθύνσεις.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο από το Ethereum είναι πως συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των επικυρωτών. Οι οντότητες δηλαδή που είναι υπεύθυνες για την επικύρωση συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο blockchain.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Beacon Scan, οι επικυρωτές στο δίκτυο του Ethereum ξεπέρασαν τις 500.000 τον Ιανουάριο. Έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, παρά τη σημαντική πτώση της τιμής του δεύτερου σε σημασία κρυπτονομίσματος. (https://beaconscan.com/stat/validator)

* Ειδική προσφορά: Για τους αναγνώστες του Εuro2day.gr και μετά τη νέα συνεργασία που πραγματοποιήσαμε με το ανταλλακτήριο Binance, όσοι γράφονται ως νέοι πελάτες, με αυτό το λινκ https://accounts.binance.com/en/register?ref=39576698, μετά την πρώτη τους αγοραπωλησία θα λάβουν μπόνους 50 δολαρίων και άλλα προνόμια.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» από το https://www.media2day.gr/seminars

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v