Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ξαναπήρε την... κατιούσα το Bitcoin

Τα σοβαρά προβλήματα μιας εκ των μεγαλύτερων crypto-τραπεζών, τα σενάρια ντόμινο και οι νέοι πονοκέφαλοι για τον κλάδο. Πώς εμπλέκεται ξανά ο Sam Bankman-Fried της FTX!

Γιατί ξαναπήρε την... κατιούσα το Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Αρκούσε μία ώρα για να υποχωρήσει 6% η τιμή του Bitcoin. Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα, από τις 23.430 δολάρια έφτασε μέχρι τις 22.000, μετά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της τράπεζας Silvergate.

Η τελευταία φορά που το Bitcoin διαπραγματευόταν κοντά στις 22.000 ήταν στις 15 Φεβρουαρίου. Παρόλη τη χθεσινή πτώση, από την αρχή του χρόνου βρίσκεται στο +36%.

Τι ακριβώς έγινε και άρχισε να πέφτει η τιμή; Όπως αναφέραμε χθες το βράδυ, βασιζόμενοι σε δημοσίευμα του Bloomberg, η πτώση ξεκίνησε μόλις μαθεύτηκε ότι η Silvergate καθυστέρησε την υποβολή της ετήσιας οικονομικής έκθεσης 10-K στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Αυτό ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές ως κακό σημάδι. Ότι δηλαδή η οικονομική της υγεία ενδεχομένως να είναι διαφορετική από όσο είχε δηλωθεί τον Ιανουάριο. Φοβούνται ότι έχει υποστεί βαρύτερες απώλειες κατά το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο του περασμένου έτους και ότι ενδέχεται να τίθεται θέμα βιωσιμότητάς της.

Όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμα, η τιμή της Silvergate έχει υποστεί πανωλεθρία, αν συγκρίνουμε την σημερινή αξία της, σε σχέση με εκείνη που βρισκόταν τον Νοέμβριο του 2021. Ήταν η περίοδος που είχε φτάσει στην κορυφή των 240 δολαρίων, όπως και το Bitcoin. Από τότε άρχισε να υποχωρεί, ακολουθώντας την πορεία της αγοράς των crypto. Μέχρι χθες είχε 13 δολάρια, αλλά κατόπιν -και μέσα σε μία ημέρα- προσγειώθηκε στα 5,72 με ποσοστιαία πτώση 57,72%.

Τι σχέση έχει η αγορά των κρυπτονομισμάτων με την τράπεζα Silvergate; Μεγάλη, καθώς θεωρούνταν μια από τις πιο μεγάλες crypto-τράπεζες. Από εκείνες δηλαδή όπου ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους αφορούσε τις επιχειρήσεις του χώρου των κρυπτονομισμάτων.

Κι όχι μόνο αυτό. Οι ανησυχίες εντείνονται για δύο άλλους λόγους. Ο ένας αφορά την προσπάθεια των ρυθμιστικών αρχών να περιορίσουν τους δεσμούς μεταξύ τραπεζών και εταιρειών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα. Επειδή η κυβέρνηση δυσκολεύεται νομικά και πολιτικά να περιορίσει τον κλάδο, επιχειρεί να εμποδίσει την εξάπλωσή του, περιορίζοντας την πρόσβαση των εταιρειών με τις τράπεζες. Θεωρεί πως αν καταλήξουν χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, θα οδηγηθούν σε οικονομική ασφυξία (σ.σ. περισσότερα για το θέμα έχουμε αναφέρει εδώ).

Ο άλλος λόγος σχετίζεται με τις ανησυχίες που υπάρχουν, μήπως για άλλη μία φορά υπάρξει ένα νέο ντόμινο χρεοκοπιών. Η μία εταιρεία του χώρου να παρασύρει την άλλη στην άβυσσο, όπως έγινε με το Terra, τη Celsius, την FTX κ.λπ. Είναι ακόμα νωπές οι πληγές, καθώς σχεδόν το τελευταίο 12μηνο ο κλάδος υποφέρει από το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Ενός κακού μύρια έπονται. Coinbase, Crypto.com, Bitstmap, Gemini, ήταν μεταξύ των ανταλλακτηρίων που δήλωσαν πως σταματούν να δέχονται αναλήψεις και καταθέσεις πελατών μέσω της Silvergate. Η Circle, η εταιρεία που εκδίδει το stablecoin USDC, δήλωσε ότι κρατάει αποστάσεις. Το ίδιο ανακοίνωσε και η Paxos, μια άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έκδοση κρυπτονομισμάτων σταθερής ισοτιμίας, όπως με το δολάριο, τον χρυσό κ.λπ. Αργότερα, μέσα στην ημέρα, η Tether ανακοίνωσε πως δεν έχει καμία έκθεση στη Silvergate.

Για την υπό κατάρρευση τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση και η MicroStrategy. Από ό,τι αναφέρει, έχει λάβει ένα δάνειο από τη Silvergate, το οποίο δεν λήγει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025. Επισήμαναν ότι το δικό τους δάνειο δεν πρόκειται να επιταχύνει την αφερεγγυότητα ή την πτώχευση της τράπεζας. Διευκρίνισαν μάλιστα ότι τα Bitcoin που χρησιμοποιήθηκαν ως κάλυψη του δανείου, δεν φυλάσσονται στη Silvergate.

Από ό,τι έχει αναφέρει η Silvergate, οι καταθέσεις της είχαν μειωθεί σημαντικά μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX. Προκειμένου να ικανοποιήσει τη χιονοστιβάδα των αναλήψεων που αντιμετώπισε, σύναψε δάνειο 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Στεγαστικών Δανείων και πούλησε χρεόγραφα αξίας 5,2 δισεκατομμυρίων. Θυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι εξέταζε τη σχέση της τράπεζας με τον Sam Bankman-Fried, ο οποίος, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, κατηγορείται για μια σειρά οικονομικών εγκλημάτων.

Σεμινάρια και βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε από εδώ https://shop.media2day.gr/seminars/1/prodcategory

Ξεκινάμε την Δευτέρα 13 Μαρτίου με το «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το https://www.media2day.gr/seminars



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v