Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έπεσε η τιμή του Bitcoin παρά την έγκριση του ETF

Οι λόγοι πίσω από την προσγείωση του κρυπτονομίσματος έως και 15%, μετά το «πράσινο φως» της SEC. Οι συναλλαγές και η κρίσιμη λεπτομέρεια. Ερχεται και ETF στο Ethereum.

Γιατί έπεσε η τιμή του Bitcoin παρά την έγκριση του ETF

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για άνοδο της τιμής του Bitcoin, μετά την ανακοίνωση της έγκρισης του ETF από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC).

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, στην αρχή επικράτησε ενθουσιασμός και για αυτό η τιμή του Bitcoin σκαρφάλωσε στις 49.000 δολάρια. Κατόπιν όμως σημείωσε πτώση μέχρι και 15%, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στις 41.500 δολάρια.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που συνέβη κάτι τέτοιο; Όπως είχαμε αναφέρει τις τελευταίες ημέρες, η υποχώρηση της τιμής δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η έγκριση της άδειας από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς είχε προεξοφληθεί το τελευταίο δίμηνο του 2023, όταν από τις 30.000 δολάρια έφτασε τις 46.000.

Μια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 50% δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο, ειδικά όταν μιλάμε για το Bitcoin, που μας έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακότερα ποσοστά. Παρόλα αυτά η χρονική διάρκεια είναι αξιοσημείωτη. Έκλεισε 17 συνεχόμενες θετικές εβδομάδες. Μια περισσότερη από το προηγούμενο bull run!

Η κρίσιμη μεταβλητή που θα καθόριζε την πορεία της τιμής του Bitcoin ήταν άλλη: η ζήτηση για τα μερίδια. Αν ήταν υψηλότερη από εκείνη που υπολόγιζαν, τότε θα αναγκάζονταν οι εκδότες να αναζητήσουν περισσότερα νομίσματα από όσα υπολόγιζαν. Συνεπώς, για να δελεάσουν τους κατόχους τους να τα πουλήσουν, θα έπρεπε να τους προσφέρουν υψηλότερη τιμή. Αν όχι, τότε θα επικρατούσαν εκείνοι που ανήκουν στην επενδυτική κατηγορία «αγόρασε στη φήμη και πούλησε στην είδηση».

Ποιος ήταν ο πήχης, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg; Τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης. Πράγματι, το όριο ξεπεράστηκε. Ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο υπήρχε μια «λεπτομέρεια» που έκανε τη διαφορά. Τα 2 δισεκατομμύρια δεν ήταν εισροές στα ETFs, αλλά εκροές. Από πού; Από την Grayscale. Προς τα πού; Προς τα ETFs των υπόλοιπων εκδοτών. Άρα, λοιπόν, οι καθαρές εισροές ήταν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ποσό ήταν πράγματι μεγάλο, αλλά όχι τόσο εντυπωσιακό όσο περίμεναν οι αισιόδοξοι.

Για ποιο λόγο ρευστοποίησαν τόσοι πολλοί το μερίδιό τους από το Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) και αγόρασαν των ανταγωνιστών; Το GBTC ήταν μέχρι προχθές ό,τι πλησιέστερο υπήρχε σε ETF και διαπραγματευόταν στη Wall Street. Η διέξοδος για όποιον ήθελε να έχει έκθεση στη spot αγορά του Bitcoin, χωρίς να μπλέξει με ανταλλακτήρια, πορτοφόλια και όλα αυτά που φαντάζουν εξωτικά σε όσους βρίσκονται έξω από την αγορά των crypro. Εξυπηρετούσε κυρίως θεσμικούς που ήθελαν να αντιμετωπίσουν έτσι νομικά και φορολογικά ζητήματα.

Όμως πλέον το GBTC έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα: Το πρώτο είναι πως η Grayscale δεν έχει το ειδικό βάρος και την αξιοπιστία των περισσότερων από τους υπόλοιπους εκδότες, όπως η BlackRock, η Fidelity, η ARK κ.λπ. Είναι λογικό κάποιος να προτιμήσει να έχει θεματοφύλακα των κεφαλαίων του κάποιον που εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Το δεύτερο είναι πως χρεώνει πολύ υψηλότερα ετήσια διαχειριστικά έξοδα. Η Grayscale χρεώνει 1,5% τον χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι κάτω από 0,5%. Ορισμένοι μάλιστα για το πρώτο εξάμηνο δεν θα χρεώνουν τίποτα!

Εδώ να διευκρινίσουμε τι σημαίνουν τα ετήσια διαχειριστικά έξοδα. Κάθε ETF, το οποίο είναι σαν αμοιβαίο κεφάλαιο που διαπραγματεύεται μετοχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, έχει μια ομάδα διαχείρισης που αναλαμβάνει ακριβώς αυτό: τη διαχείριση του fund. Τα έσοδα που καλύπτουν αυτές τις δαπάνες και το κέρδος που ενδεχομένως να προκύπτει από αυτή την εργασία δημιουργούνται από ένα ποσοστό που χρεώνουν επί του κεφαλαίου που διαχειρίζονται.

Για αυτό κάθε εκδότης προσπαθεί να πουλήσει όσο πιο πολλά μερίδια μπορεί. Μαζί με το κεφάλαιο που προσελκύει, αυξάνει ανάλογα και τα έσοδά του.

Με δεδομένο ότι όσοι έχουν ενδιαφερθεί να αποκτήσουν Bitcoin, έχουν ήδη αγοράσει, σε ποιους απευθύνονται οι εκδότες των Bitcoin ETFs; Σε όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι αποτελούν μια διόλου μικρή δυνητική αγορά- στόχο, αν υποθέσουμε πως με τα κρυπτονομίσματα ασχολείται μέχρι τώρα το 2% του κόσμου.

Για ποιο λόγο δεν ασχολούνται οι υπόλοιποι; Σε μεγάλο βαθμό επειδή έχουν αρνητική γνώμη. Επηρεασμένοι από το mainstream αφήγημα, θεωρούν το Bitcoin νόμισμα των παρανόμων, των περιθωριακών, της μαύρης οικονομίας. Με ποιο τρόπο θα προσπαθήσουν να τους μεταπείσουν;

Με ολόκληρη εκστρατεία marketing, η οποία θα εξελιχθεί σε πολλαπλά επίπεδα. Από τηλεοπτικά σποτ μέχρι τηλεοπτικές εμφανίσεις των CEO των μεγάλων επενδυτικών οίκων που έχουν αναλάβει την έκδοση του Bitcoin ETF. Όπως για παράδειγμα ο Larry Fink της BlackRock, ο οποίος έχει βαλθεί… να μας πάρει τη δουλειά, εκθειάζοντας το Bitcoin και την τεχνολογία του!

Σε μια συνέντευξή του στο CNBC, χαρακτήρισε τον εαυτό του «believer» (πιστός)! Ισχυρίστηκε πως το Bitcoin προσφέρει ό,τι ο χρυσός παλαιότερα για χιλιάδες χρόνια: Προστασία από γεωπολιτικούς και άλλους κινδύνους. Το θεωρεί ως ψηφιακό χρυσό και ότι χρησιμεύει ως μέσο διατήρησης του πλούτου. Η συμβολή της BlackRock είναι πως καθιστά την πρόσβαση σε αυτό πολύ εύκολη.

Ο Fink δεν πιστεύει πως θα χρησιμοποιηθεί ποτέ ως νόμισμα αλλά θα λειτουργεί ως περιουσιακό στοιχείο, όπως και ο χρυσός. Ωστόσο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του για να φέρει την επανάσταση στις επενδύσεις. Η πρώτη επανάσταση σε αυτόν τον χώρο ήταν τα ETFs, ενώ η δεύτερη το tokenization. Η μεριδιοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου, η οποία από ό,τι ισχυρίζεται θα εξαλείψει ακόμα και τη διαφθορά!

Συμπερασματικά, ενώ το άμεσο μέλλον είναι αβέβαιο, το σίγουρο είναι πως μέσα από στρατηγικές καμπάνιες μάρκετινγκ, τα «μεγάλα παιδιά» της Wall Street σκοπεύουν να στείλουν την τιμή του Bitcoin… στο φεγγάρι. Επιδίωξή τους είναι να το πουλήσουν σε όσους περισσότερους μπορούν σε όλο τον πλανήτη.

Για ποιο λόγο; Αγάπησαν ξαφνικά το Bitcoin, την ανατρεπτική του δύναμη και την τεχνολογική του καινοτομία; Δεν γνωρίζουμε ποιοι το πιστεύουν πραγματικά και ποιοι όχι. Όμως όλοι μαζί θα ενημερώσουν το ευρύτερο κοινό σε μια καμπάνια μαζικής ενημέρωσης που την κλίμακά της δεν είχαν ονειρευτεί ούτε οι φανατικότεροι από τους πρώτους Bitcoiners.

Τέλος, να αναφέρουμε κάτι πολύ σημαντικό που ειπώθηκε από τον Larry Fink. Αναμένει να υπάρξει σε επόμενη φάση ETF για το Ethereum! Ίσως αυτό εξηγεί γιατί ενώ έχει πέσει η τιμή του Bitcoin, η υποχώρηση του Ethereum είναι πολύ μικρότερη.

Επενδυτικός οδηγός για κρυπτονομίσματα

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Εuro2day.gr, σας προσφέρει την ευκαιρία να ξεχωρίσετε από το 99% των υπόλοιπων traders. Να ξεκινήστε σωστά την επενδυτική σας πορεία στα κρυπτονομίσματα. Να μάθετε από τους καλύτερους, σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων που άρχισε στις 13 Ιανουαρίου και διαρκεί 3 μήνες (124 ώρες).

Λεπτομέρειες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v