Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν πρέπει να αγοράσεις ETF του Bitcoin

Τα υπέρ και τα κατά της τοποθέτησης σε ένα ETF που τελεί υπό διαπραγμάτευση και της αγοράς απευθείας του κρυπτονομίσματος. Ο ρόλος της ατομικής ευθύνης, οι προμήθειες και το ζήτημα της φορολογίας.

Γιατί δεν πρέπει να αγοράσεις ETF του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Επιτέλους, ήρθε η ώρα που αποφάσισες να αγοράσεις Bitcoin. Δεν μπορεί, σκέφτηκες. Αυτά που μας λέγανε περί νομίσματος των παρανόμων, των περιθωριακών και των τζογαδόρων ήταν λάθος. Δεν πρέπει να ισχύουν. Αλλιώς δεν θα ρισκάρανε το καλό τους όνομα τα μεγαλύτερα και τα πιο αξιοσέβαστα ιδρύματα της Wall Street, δημιουργώντας ETF του Bitcoin. Και σίγουρα δεν θα το διαφήμιζαν κιόλας. 

Τι όμως είναι καλύτερο να αγοράσεις; Κανονικό Bitcoin ή έμμεση έκθεση σε αυτό μέσα από ένα ETF; Αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σήμερα. Να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Τι ταιριάζει σε ποιους και γιατί, ξεκινώντας με μια άλλη ερώτηση: Είναι τόσο σημαντικό να είμαστε εμείς απόλυτοι κυρίαρχοι στα χρήματά μας; Η απάντηση δίνεται με μια ακόμα ερώτηση: Γιατί σε περιπτώσεις κρίσεων το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι να σηκώσουμε λεφτά από την τράπεζα; Γιατί νιώθουμε ανασφάλεια. Ενστικτωδώς γνωρίζουμε πως πρέπει, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, να είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι των χρημάτων μας.

Η θεματοφυλακή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υπηρεσία ενός ιδρύματος ή οργανισμού να φυλάει για λογαριασμό σου περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ευρώ ή τις μετοχές σου. Ωστόσο όταν πιάσουμε τα χαρτονομίσματα στα χέρια μας, έχουμε την κυριαρχία πάνω τους. Δεν είναι απλά IOU. Δεν εξαρτιόμαστε από κάποιον τρίτο, από κάποιον απρόσωπο οργανισμό ότι θα σταθεί φερέγγυος απέναντί μας.

Το ίδιο συμβαίνει με περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός ή το Bitcoin. Αν διαθέτεις ένα ψηφιακό ή χάρτινο πιστοποιητικό κατοχής χρυσού, διατρέχεις τον κίνδυνο του αντισυμβαλλόμενου. Ο εκδότης να μην σου παραδώσει ποτέ αυτό που υποσχέθηκε. Είτε γιατί αποδείχτηκε απατεώνας και εξαφανίστηκε, είτε επειδή χρεοκόπησε, είτε επειδή τον ανάγκασε η κυβέρνηση του.

Ενώ αν κατέχεις το ίδιο το μέταλλο, δεν κινδυνεύεις από αυτό το ενδεχόμενο. Φυσικά δεν είναι εύκολο να κρατάς στην κατοχή σου χρυσό, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες. Έχεις το πρόβλημα της φύλαξης, της μετακίνησης, της πιστοποίησης της αυθεντικότητας και βέβαια της άμεσης ρευστοποίησης, αν παραστεί ανάγκη.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Bitcoin. Κατέχοντας ETF του Bitcoin, εξαρτάσαι από τον εκδότη. Μα θα πείτε, ολόκληρη BlackRock μπορεί να πτωχεύσει; Πράγματι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που ισχύουν φαντάζει απίθανο. Ποιος ξέρει όμως τι μπορεί να συμβεί σε 10 χρόνια;

Επιπλέον, το Bitcoin δεν είναι χρυσός. Διαθέτει τα πλεονεκτήματα ενός περιουσιακού στοιχείου σε ψηφιακή μορφή. Δεν έχει έξοδα αποθήκευσης, δυσκολία μετακίνησης, πρόβλημα πιστοποίησης της αυθεντικότητας. Ρευστοποιείται άμεσα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και μεταφέρεται με την ίδια ευκολία που στέλνουμε ένα e-mail.

Έχοντας πραγματικά Bitcoin μπορούμε να τα μεταφέρουμε όπου επιθυμούμε σε όλο τον πλανήτη, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουμε. Τα ETF δεν μεταφέρονται, ούτε μπορείς να πληρώσεις κάτι με αυτά άμεσα, αν χρειαστεί. Θα πρέπει πρώτα να γίνουν δολάρια, να τα μεταφέρουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό και μετά να τα στείλουμε όπου επιθυμούμε. Φυσικά με τους περιορισμούς που ισχύουν για τα δολάρια. 

Επιπλέον, πόσο απίθανο είναι να κατασχεθούν οι τίτλοι μας; Αδύνατον θα πείτε. Το ίδιο έλεγαν και οι Ρώσοι, των οποίων όλα τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν, -μετοχές, ομόλογα, ακίνητα- που βρίσκονταν σε δυτικές χώρες.

Τα πιστοποιητικά είναι έγκυρα όσο υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό ίδρυμα που τα εκδίδει. Όμως η εμπιστοσύνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διαβρωθεί πολύ γρήγορα, ακόμα κι από μια απλή φήμη. Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποσύρουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού ή χρημάτων που διαθέτουν προς φύλαξη στα ιδρύματα, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Οι μαζικές αναλήψεις δεν γίνονται ποτέ μέσα σε συνθήκες ευφορίας. Μπορούν, όμως, να γίνουν την επομένη. Είναι θέμα ωρών. Είδαμε τι έγινε στην πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ ή στην Ελβετία όταν κατέρρευσε η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα. Κανείς δεν είναι ασφαλής.

Το Bitcoin το διορθώνει αυτό, αφαιρώντας την ανάγκη εμπιστοσύνης σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Κατέχοντας πραγματικά Bitcoin στα προσωπικά ψηφιακά πορτοφόλια, εμείς έχουμε την απόλυτη κυριαρχία πάνω στα χρήματά μας. Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες του πλούτου μας, όχι κάποιος τρίτος.

Δεν μας ελέγχει κανείς πού και πότε θα τα ξοδέψουμε. Ούτε μας καταγράφει ούτε μας περιορίζει στο πού να τα στείλουμε. Το ETF είναι απλώς ένα επενδυτικό προϊόν για να κερδίσετε περισσότερα δολάρια. Δεν κερδίζετε περισσότερα Bitcoin. Ωστόσο, το Bitcoin δεν αποτελεί μόνο ένα εργαλείο για να γίνεις πλούσιος, αλλά κυρίως για να είσαι ελεύθερος.

Μόνο που η ελευθερία συνοδεύεται από ένα τίμημα. Αν χάσουμε τα κλειδιά των πορτοφολιών (το password), δεν υπάρχει κανείς να μας δώσει αντικλείδι. Ο καθένας μας είναι ατομικά υπεύθυνος και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, έτσι ώστε να διασφαλίζει την περιουσία του. Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Αν σου κλέψουν ή χάσεις τον κωδικό που αντιπροσωπεύει τα crypto σου, είναι σαν να έχασες τα μετρητά σου. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να τα κρατήσεις ασφαλή.

Η κατοχή κρυπτονομισμάτων σε κάποιο προσωπικό λογαριασμό (πορτοφόλι) δεν διασφαλίζεται από κάποια πιστοποιημένη αρχή. Τι σημαίνει αυτό; Αν χάσεις το βιβλιάριο καταθέσεων ή κλέψουν το τραπεζικό κατάστημα όπου έχεις καταθέσει τις οικονομίες σου, δεν σε πειράζει. Είναι καταγεγραμμένα ότι είναι δικά σου. Υπάρχει απόδειξη ότι σου τα οφείλει η τράπεζα. Θα πας σε άλλο κατάστημα και θα κάνεις ανάληψη. Με το Bitcoin δεν είναι έτσι. Εσύ ο ίδιος είσαι η τράπεζα, όπως χαρακτηριστικά λένε στον χώρο των crypto.

Η ευθύνη είναι αποκλειστικά ατομική. Δεν υπάρχει υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών στο Bitcoin. Αν δώσεις σε κάποιον άλλο τους κωδικούς, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα crypto σου σαν να του ανήκουν. Δεν μπορείς να τον εμποδίσεις. Είναι σαν τα χαρτονομίσματα.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί είναι ίσως καλύτερο να προτιμήσουν τo ETF ή αφήνουν τα κρυπτονομίσματα στα ανταλλακτήρια. Όταν δεν είναι εξοικειωμένοι ή δυσκολεύονται να θυμούνται κάποιο password πέρα από αυτό που παραπέμπει στην ημερομηνία των γενεθλίων τους. Η φράση «not your keys, not your Bitcoin» είναι ακριβής, αλλά δεν τους ενδιαφέρει όλους να ασχοληθούν.

Πέρα από αυτά, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το οικονομικό κόστος. Τα ETF είναι funds που τα διαχειρίζονται άνθρωποι. Έχουν κόστος λειτουργίας, το οποίο το μεταφέρουν στους πελάτες τους. Για καλή μας τύχη ο ανταγωνισμός έχει ρίξει πολύ τα τέλη διαχείρισης, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν. Αντίθετα το πορτοφόλι μας είναι δωρεάν και δεν μας χρεώνει τίποτα. Κάποια ανταλλακτήρια μάλιστα προσφέρουν τόκο σε Bitcoin αν επιλέξεις να τα κρατήσεις εκεί.

Τι γίνεται όμως με την φορολογία; Ενώ η φορολογία επί των κρυπτονομισμάτων επαφίεται στην καλή ή κακή θέληση της εφορίας, τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα για τα ETFs: ο φόρος υπεραξίας είναι 15%. Κανονικά τόσο είναι και για τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο το σχετικά πρόσφατο περιστατικό της μη αναγνώρισης κερδών από το trading για την απόκτηση ενός ακινήτου, έχει μπερδέψει εφοριακούς και λογιστές. 

Τέλος, μια… πεζή παρατήρηση. Ακόμα και αν επιθυμεί κάποιος να αγοράσει ένα ETF του Bitcoin από την χώρα μας, δεν επιτρέπεται! Για κάποιο λόγο που ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε, εδώ και χρόνια η ΕΕ απαγορεύει στους πολίτες της την αγορά αμερικάνικων ETF! Όχι μόνο του Bitcoin, αλλά όλων!

Υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες που επιτρέπουν την πρόσβαση, αλλά θα πρέπει να κατανοήσει ο ενδιαφερόμενος πως οτιδήποτε στραβό τύχει σε αυτές, θα πρόκειται να ζήσει έναν δικαστικό εφιάλτη για να λάβει πίσω τα χρήματα του ή οποιαδήποτε νόμιμη αποζημίωση.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Επενδυτικός οδηγός για κρυπτονομίσματα

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Εuro2day.gr σάς προσφέρει την ευκαιρία να ξεχωρίσετε από το 99% των υπόλοιπων traders. Να ξεκινήστε σωστά την επενδυτική σας πορεία στα κρυπτονομίσματα. Να μάθετε από τους καλύτερους, σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων που άρχισε 13 Ιανουαρίου και διαρκεί 3 μήνες (124 ώρες).

Λεπτομέρειες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v