Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρεμίστηκε το Monero δια χειρός Binance, οι επιπτώσεις

Βουτιά για το crypto που εστιάζει στην ανωνυμία συναλλαγών και αποτελεί κόκκινο πανί για πολλές κυβερνήσεις. Τι σημαίνει η απόφαση της Binance να το διαγράψει από τις λίστες διαπραγμάτευσης. Η διαφορά με το Bitcoin.

Γκρεμίστηκε το Monero δια χειρός Binance, οι επιπτώσεις

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ένα από τα πιο παλιά και εμβληματικά κρυπτονομίσματα, το Monero (XMR), υποχώρησε 19% χθες το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Η τιμή του βρέθηκε λίγο κάτω από τα 100 δολάρια.

Ο λόγος ήταν η επικείμενη διαγραφή του από τις λίστες διαπραγμάτευσης της Binance, όπως ανακοίνωσε το ανταλλακτήριο σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Αυτή την ώρα η τιμή του Monero έχει ανακάμψει από τα χαμηλά 5μήνου, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ημερήσιο διάγραμμα, και διαπραγματεύεται στα 132 δολάρια.

Η απάντηση του Monero σε αυτή την ενέργεια ήταν λιτή και ξεκάθαρη. Όπως ανάφεραν στο Χ, το Monero δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με κάτι λιγότερο από την τήρηση του απορρήτου των συναλλαγών. Συνέστησε στους χρήστες και γενικά τους ενδιαφερόμενους να διεξάγουν αγοραπωλησίες σε άλλα κεντρικοποιημένα ή αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια.

Συμπαράσταση στο Monero δεν δίστασε να εκφράσει το αμερικανικό ανταλλακτήριο Kraken, αναφέροντας πως το απόρρητο δεν είναι έγκλημα.

Λίγα λόγια για το Monero

Το Monero είναι το κυριότερο από τα κρυπτονομίσματα, που εστιάζει στην απόλυτη ανωνυμία των συναλλαγών. Στην αδυναμία ανίχνευσης της διαδρομής του χρήματος. Και η απόλυτη ανωνυμία συναλλαγών αποτελεί τον απόλυτο εφιάλτη για μια κυβέρνηση. Οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που ειδικά αυτή η κατηγορία κρυπτονομισμάτων αποτελεί το κόκκινο πανί και πολλές κυβερνήσεις επιβάλλουν σε πολλά ανταλλακτήρια ως προϋπόθεση για να λάβουν άδεια να λειτουργούν στη χώρα τους, να μην τα έχουν προς διαπραγμάτευση.

Η ιστορία του Monero ξεκινάει τον Ιούλιο του 2012, με τη μορφή ενός άλλου blockchain, του Bytecoin, το οποίο βασίζεται στο πρωτόκολλο CryptoNote. Ωστόσο αποφασίστηκε ότι το αρχικό νόμισμα θα εγκαταλειφτεί.

Θα δημιουργηθεί μια νέα αλυσίδα, η οποία ονομάστηκε αρχικά Bitmonero. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Monero, που σημαίνει «νόμισμα» στην εσπεράντο. Σε αυτό το νέο blockchain, ένα μπλοκ θα εξορύσσεται και προστίθεται κάθε δύο λεπτά.

Όπως και στο Bitcoin, ο κάτοχος του Monero έχει τον πλήρη έλεγχο (και ευθύνη) των νομισμάτων του, με το πρόσθετο χαρακτηριστικό της ανωνυμίας των συναλλαγών. Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει σε τι ξοδεύετε τα χρήματά σας. Όταν στέλνετε χρήματα στη δημόσια διεύθυνση κάποιου, αυτό που συμβαίνει είναι ότι στέλνετε τα χρήματα σε μια τυχαία δημιουργημένη ολοκαίνουργια διεύθυνση προορισμού μίας χρήσης.

Η διαφορά με το Bitcoin είναι πως στο Monero, η δημόσια διεύθυνση δεν εμφανίζεται ποτέ στο δημόσιο αρχείο συναλλαγών. Αντίθετα, καταγράφεται μια «κλεφτή διεύθυνση» με τρόπο που μόνο εσείς, ο παραλήπτης, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα εισερχόμενα χρήματα.

Το Monero θα διαγραφεί από την Binance μαζί με άλλα tokens όπως το Aragon, το Multichain και το Vai στις 20 Φεβρουαρίου. Όπως διευκρίνισαν, θα αφαιρεθούν όλα τα ζεύγη νομισμάτων που συνδέονται με το Monero.

Επίσης ανάφεραν πως οι χρήστες της πλατφόρμας έχουν περιθώριο να αποσύρουν τα νομίσματά τους μέχρι τις 20 Μαΐου 2024. Για όποιον δεν προλάβει, τα XMR των κατόχων θα μετατραπούν σε stablecoins. Ωστόσο η μετατροπή δεν είναι εγγυημένη, όπως δήλωσαν.

Ας μην ανησυχούν όμως οι υποστηρικτές του Monero. Μπορούν να αποκτήσουν από μόνοι τους νομίσματα. Δεν χρειάζεται να τα αγοράσουν. Είναι αρκετά εύκολο να κάνουν εξόρυξη με ένα σχετικά σύγχρονο PC (κατά προτίμηση με σύγχρονη AMD Ryzen CPU και 8GB RAM). Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσουν νομίσματα εντελώς ανώνυμα στο προσωπικό τους πορτοφόλι. Δεν απαιτείται κάποια GPU (κάρτα γραφικών), όλη η εξόρυξη γίνεται στη CPU.

Κατά μία έννοια, η εξόρυξη Monero είναι όπως τα πρώτα χρόνια του Bitcoin (πολύ πριν εμφανιστούν τα ASIC). Ο αλγόριθμός του (RandomX) είναι έτσι φτιαγμένος (ευνοεί το CPU mining) ώστε να διασφαλίζει ότι δεν είναι οικονομικά συμφέρον να φτιαχτεί κάποιο ASIC chip που να είναι φτηνότερο και πιο ανταγωνιστικό από CPU. Έτσι η εξόρυξη του Monero παραμένει προσιτή σε κάθε κάτοχο ενός σύγχρονου προσωπικού υπολογιστή.

Οι πονοκέφαλοι της Binance

Σύμφωνα με ορισμένους σχολιαστές στο Χ (πρώην Twitter), η διαγραφή του Monero εκλήφθηκε ως άσχημα νέα για την Binance. Θεωρήθηκε πως βρίσκεται σε θέση αδυναμίας έναντι των αμερικανικών αρχών.

Η Binance πάντως έχει και έναν άλλο πονοκέφαλο αυτό το διάστημα. Από ό,τι φαίνεται, υπήρξε ένα κενό ασφαλείας, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και διέρρευσαν στο GitHub αρκετοί κωδικοί ασφαλείας πελατών!

Η Binance τελικά κατάφερε να κατεβάσει από την κοινή θέα τα δεδομένα, ως αποκτημένα παράνομα, που επίσης ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την πλατφόρμα Binance και μπορεί να της προκαλέσουν σοβαρή οικονομική ζημία.

Επίσημα η Binance αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι υπήρξε πραγματικός κίνδυνος, τόσο για την ίδια όσο και για τους χρήστες της. Επίσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν τα ευαίσθητα δεδομένα διέρρευσαν κατά λάθος ή εσκεμμένα από κάποιον πρώην υπάλληλο του ανταλλακτηρίου, δεδομένου πως το τελευταίο διάστημα έχει απολυθεί σημαντικός αριθμός εργαζομένων.

* Για το σημερινό άρθρο λάβαμε πολύτιμη βοήθεια από τον Νίκο Δούλη, προγραμματιστή και καθηγητή στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (Indifi.gr).

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v