Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμικοί πουλάνε χρυσό και αγοράζουν Bitcoin

Crash test για την άνοδο του κρυπτονομίσματος στις 52.500 δολάρια. Στη δημοσιότητα τα πορτοφόλια των Bitcoin ETFs, «αιμορραγούν» με εκροές σχεδόν 2 δισ. δολ. αυτά του χρυσού!

Θεσμικοί πουλάνε χρυσό και αγοράζουν Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ενημερωθείτε για τον νέο κύκλο σεμιναρίων που οργανώνει το euro2day.gr, με τίτλο «Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα». (https://shop.media2day.gr/product/5028/ependyseis-kai-trading-sta-kryptonomismata)

Αναμενόμενη ήταν η στάση της τιμής του Bitcoin στις 52.500 δολάρια, καθώς αυτά τα επίπεδα τιμών ήταν η προηγούμενη τοπική κορυφή του Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο αν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, δεν είναι απίθανο να δούμε σύντομα να βάζει πλώρη προς νέο ιστορικό υψηλό. Αντίθετα, αν σημειωθεί υποχώρηση, πιθανά σημεία στήριξης είναι οι 50.000 δολάρια σε πρώτη φάση (θαλασσί οριζόντια γραμμή) και οι 48.000 σε δεύτερη (μοβ οριζόντια γραμμή).

Δεν ανεβαίνει όμως μόνο το Bitcoin. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων πλησίασε τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, η κεφαλαιοποίηση μόνο του Bitcoin ξεπέρασε το ένα τρισεκατομμύριο μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Η αξία του έχει ξεπεράσει το ΑΕΠ ανεπτυγμένων χωρών όπως της Ολλανδίας και της Ελβετίας. Είναι σχεδόν το διπλό από το ΑΕΠ του Ισραήλ και των ΗΑΕ. Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση ακόμα και την Berkshire Hathaway, την επενδυτική εταιρεία του Μπάφετ.

Τα ρεκόρ όμως για το Bitcoin δεν σταματούν εδώ. Μπορεί, όπως γνωρίζουμε, να απέχει αρκετά από τα ιστορικά υψηλά του σε όρους δολαρίου, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους Ιάπωνες. Για ποιο λόγο; Σε σχέση με το ιαπωνικό γιεν, το τρίτο μεγαλύτερο νόμισμα στον κόσμο, έχει πραγματοποιήσει νέα ιστορικά υψηλά, όπως μας φανερώνει το παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα.

Η βασική μεταβλητή που ωθεί τις τιμές υψηλότερα δεν είναι άλλη από το ενδιαφέρον για τα ETFs του Bitcoin στη spot αγορά. Πράγματι, από εκεί τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα θετικά. Τα Bitcoin ETFs έχουν προσελκύσει περισσότερες καθαρές εισροές τις τελευταίες τέσσερις ημέρες από ό,τι ολόκληρο τον μήνα που έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους.

Πλέον τα νομίσματα που αγοράζονται από τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και εκδότες έφτασαν να είναι 14 φορές πολλαπλάσια από την ποσότητα των Bitcoin που δημιουργούνται καθημερινά από το δίκτυο.

Σημειωτέον, στις 13 Φεβρουαρίου, το iShares Bitcoin Trust της BlackRock έγινε το πρώτο Bitcoin ETF που ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Πλέον διαθέτει πάνω από 105.000 Bitcoin.

Συνολικά τέσσερα από τα ETFs της κατηγορίας (εξαιρουμένου της Grayscale) έχουν πλέον πάρει τη θέση τους στη «λέσχη των δισεκατομμυριούχων», καθώς και το ETF της Bitwise έπιασε το όριο προχθές. Η εταιρεία, με ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) ευχαρίστησε τους επενδυτές, αναφέροντας πως χρεώνουν μόλις 0,20% ετήσια fee, από τα οποία δωρίζουν το 10% στους προγραμματιστές του Bitcoin. 

Υπενθύμισε επίσης πως είναι το πρώτο Bitcoin ETF, το οποίο δημοσίευσε τη διεύθυνση όπου βρίσκονται τα νομίσματα που έχουν αποκτήσει. Σε κοινή θέα μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει αν υπάρχουν τα κεφάλαια που ισχυρίζονται ότι έχουν.

Τι ακολούθησε; Εφάρμοσαν τη δημοσιοποίηση των πορτοφολιών τους και τα υπόλοιπα Bitcoin ETFs. Για παράδειγμα τα νομίσματα που κατέχει η BlackRock, μπορεί όποιος επιθυμεί να τα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο από εδώ.

Πρόκειται για μια εξέλιξη τεράστιας σημασίας στον κόσμο των επενδύσεων, κι όχι μόνο. Για πρώτη φορά στην ιστορία μπορεί κάποιος να δει σε πραγματικό χρόνο τα assets που περιλαμβάνει ένα ETF. Για ποιο λόγο γίνεται για πρώτη φορά; Επειδή τώρα υπάρχουν οι τεχνολογικές δυνατότητες.

Εμφανιζόμενες τέτοιες δυνατότητες, θα αντιληφθούν όλοι ότι το αφήγημα περί ξεπλύματος χρήματος μέσω του Bitcoin, αλλά και περί νομίσματος των παρανόμων, είναι ένας μεγάλος μύθος.

Εδώ είναι μια τεράστια διαφορά του Bitcoin με τον χρυσό και το ασήμι. Κανείς δεν είναι σίγουρος πως τα ETFs του χρυσού διαθέτουν όντως την ποσότητα που ισχυρίζονται πως βρίσκεται στα θησαυροφυλάκιά τους. Ακόμα και έλεγχος να γίνει σήμερα και οι ελεγκτές να τα βρουν όλα εντάξει, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα λείπουν αύριο.

Ίσως να είναι αυτός ο λόγος, ίσως να αποδίδεται σε σύμπτωση, γεγονός όμως είναι ένα: ότι αυτό το διάστημα που νέα κεφάλαια εισρέουν στα ETFs του Bitcoin (κοντά 4 δισεκατομμύρια καθαρές εισροές), τα αντίστοιχα του χρυσού «αιμορραγούν». Έχουν χάσει συνολικά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το παρακάτω διάγραμμα από το Bloomberg αποτυπώνει με εμφατικό τρόπο την κατάσταση.

Άραγε για τις εκροές ευθύνεται η πτώση του πολύτιμου μετάλλου ή η πτώση της τιμής του χρυσού οφείλεται στις εκροές από τα ETFs; Μια ερώτηση που παραπέμπει στο γνωστό δίλημμα με την κότα και το αυγό.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v