Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η τεχνολογία του Bitcoin μπορεί να μεταμορφώσει την κοινωνία

Οι τρόποι με τους οποίους το blockchain φιλοδοξεί να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τους... ενδιάμεσους. Τα «έξυπνα» συμβόλαια και πώς αλλάζουν την έννοια της ιδιοκτησίας.

Πώς η τεχνολογία του Bitcoin μπορεί να μεταμορφώσει την κοινωνία

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Ό,τι κάνουν οι άνθρωποι μέσα σε μια κοινωνία, είναι στον πυρήνα του ένα συμβόλαιο. Μέσα από εκεί επιτυγχάνεται η συνοχή της κοινωνίας. Όλα τα κράτη είναι οργανωμένα μέσα από μια σειρά συμβολαίων και συμφωνιών. Κάποια χωρίς ιδιαίτερη σημασία, άλλα σημαντικά.

Για παράδειγμα, η συμφωνία να πάμε με μία παρέα για μπίρες. Αν δεν τηρηθεί επειδή συνέβη κάτι απρόοπτο σε έναν φίλο μας, δεν απαιτούμε τη φυλάκισή του για αθέτηση συμφωνίας. Ορισμένα όμως είναι σημαντικά, απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, όπως τα συμφωνητικά μεταβίβασης της ιδιοκτησίας ενός ακινήτου. Ή ότι πρέπει να τηρείται η απαγόρευση να σκοτώνουμε τον γείτονα ή τον συνάδελφό μας στη δουλειά.

Στα σημαντικά, αν υπάρξει διαφωνία, θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα δικαστήρια. Εμπιστευόμαστε την κρίση κάποιου τρίτου μέρους. Κάποιου που δεν γνωρίζουμε και δεν είμαστε σίγουροι πως θα δείξει αμεροληψία και ορθή κρίση. Ωστόσο, επιλέγουμε να τον εμπιστευτούμε. Αναγκαστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς.

Πέρα από αμφίβολης αποτελεσματικότητας, πρόκειται για μια πανάκριβη διαδικασία. Οι άνθρωποι συνεισφέρουν πρόθυμα ή λιγότερο πρόθυμα μέρος του εισοδήματός τους σε φόρους, προκειμένου να διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Έχουν παραχωρήσει μέρος των δικαιωμάτων τους, σε ένα σημαντικό βαθμό την ελευθερία τους, σε θεσμούς: δικαστές, αστυνομικούς, νομοθέτες, κυβερνήσεις. Η εμπιστοσύνη κοστίζει ακριβά.

Όλα αυτά όμως αλλάζουν. Υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα όλες αυτές οι διαδικασίες επίλυσης διαφορών να πραγματοποιούνται ψηφιακά. Πώς; Μέσα από «έξυπνα συμβόλαια». Με τη βοήθεια κώδικα υπάρχει η δυνατότητα να φτάσουμε άμεσα, ανέξοδα, αντικειμενικά, στην επιβεβαιωμένη αλήθεια. Η ετυμηγορία να βγαίνει αυτόματα, χωρίς να απαιτείται να εμπιστευτείς κανέναν άνθρωπο.

Σε ένα προχωρημένο στάδιο, αυτό σημαίνει πως μπορούμε να απαλλαγούμε από ενδιάμεσους. Να μην ξοδεύουμε εμείς χρήματα σε δικηγόρους και το κράτος σε δικαστές και δικαστήρια. Το ίδιο και με τους λογιστές, τους συμβολαιογράφους. Τους ασφαλιστές και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Τα συμβόλαια θα πληρώνονται αυτόματα, όταν ενεργοποιηθούν οι λόγοι. Τέρμα η γραφειοκρατία και η διαφθορά που τη συνοδεύει.

Κι όλα αυτά με την τεχνολογία του blockchain, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει την τεχνολογία που θα εξαλείψει το κόστος. Τα έξυπνα συμβόλαια που εκτελούν συμφωνίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση δεν αποτελούν μόνο μια συναρπαστική ιδέα, αλλά μια πραγματικότητα που εξελίσσεται.

Υπό αυτή τη μορφή κοινωνικής οργάνωσης, δεν χρειάζεται να εμπιστευτείς κανέναν, επειδή κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριότητα. Η ιδιοκτησία δεν χρειάζεται αστυνομία ή δικαστήρια για να αποδειχθεί ότι σου ανήκουν. Αν καταχωρηθούν τα ομόλογα, οι μετοχές, τα ακίνητα στο blockchain, δεν θα χρειάζονται οι Αρχές για να διασφαλίζουν ότι είναι δικά σου. Η βάση δεδομένων δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

Για παράδειγμα, στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων κανείς δεν ήξερε ποιος χρωστάει σε ποιον, τι του ανήκει, με τα γνωστά τοξικά μαγειρέματα. Στην ευρωπαϊκή κρίση, το ίδιο. Αποτέλεσμα; Οι τράπεζες κατέρρευσαν από έλλειψη εμπιστοσύνης.

Κανείς δεν μπορεί να καταχραστεί την εμπιστοσύνη σου. Είτε τράπεζα, είτε κράτος, είτε οποιαδήποτε αρχή. Προστατεύεσαι από χρεοκοπίες, διαφθορά, απαγορεύσεις μετακίνησης αξίας, κατασχέσεις. Επίσης και από πληθωρισμό, δηλαδή τύπωμα κατά το δοκούν, με μια πολιτική απόφαση.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Το σημερινό οικονομικό σύστημα βασίζεται στο χρέος. Το παγκόσμιο χρέος είναι 400% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που διεκδικούν τις εγγυήσεις από τις οποίες καλύπτεται το χρέος. Αν κάτι, οτιδήποτε, πάει στραβά, θα λάβεις μέρος των χρημάτων σου. Είτε με ονομαστικό κούρεμα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας ή Κύπρου, είτε με μείωση της αγοραστικής αξίας, μέσω του πληθωρισμού. Όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας, όπου την εκτύπωση χρημάτων σαν να μην υπάρχει αύριο, την πληρώνουμε σήμερα.

Οτιδήποτε κατέχεις, μπορεί να στο πάρει ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση ή οι τράπεζες. Οτιδήποτε, εκτός από χρυσό που έχεις θαμμένο στον κήπο. Και αυτό υπό την προϋπόθεση να μη σου κατασχέσουν το σπίτι και δεν μπορείς να μπεις μέσα για να σκάψεις να τον πάρεις. Σε όλα τα άλλα, οι τίτλοι ιδιοκτησίας βρίσκονται αλλού.

Στις καταθέσεις, εμπιστεύεσαι τις τράπεζες ότι θα στα δώσουν πίσω, όποτε ζητήσεις τα χρήματά σου. Στα ακίνητα, εμπιστεύεσαι ότι το υποθηκοφυλακείο δεν θα έχει πλαστογραφηθεί ή το κράτος δεν θα στα κατασχέσει.

Όταν έχεις καταθέσεις, είναι σαν να έχεις στην ιδιοκτησία σου ένα σπίτι, αλλά όποτε θέλεις να μπαίνεις μέσα, να πρέπει να ζητάς τα κλειδιά από κάποιον άλλο. Πράγματι, σε φυσιολογικές συνθήκες, δεν υπάρχει πρόβλημα, στα δίνουν αμέσως. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία απολύτως διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξουν οι συνθήκες όπου θα αρνηθούν να στα παραδώσουν, όπως διαπιστώσαμε με τον σκληρό τρόπο στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να διαβρωθεί πολύ γρήγορα, ακόμα κι από μια απλή φήμη. Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποσύρουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού ή χρημάτων που διαθέτουν προς φύλαξη στα ιδρύματα, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Οι μαζικές αναλήψεις δεν γίνονται ποτέ μέσα σε συνθήκες ευφορίας. Μπορούν, όμως, να γίνουν την επομένη. Είναι θέμα ωρών. Είδαμε τι έγινε στην πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ ή στην Ελβετία, όταν κατέρρευσε η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα.

Κανείς δεν είναι ασφαλής. Και πριν το καταλάβουμε, σε κανέναν δεν θα ανήκει τίποτα. Το Bitcoin το διορθώνει αυτό, αφαιρώντας την ανάγκη εμπιστοσύνης σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Εμείς έχουμε την απόλυτη κυριαρχία πάνω στον πλούτο μας. Εμείς είμαστε οι θεματοφύλακές του, όχι κάποιος τρίτος. 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory 

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v