Στο στόχαστρο της SEC το Ethereum, τι διακυβεύεται

Τι θα συμβεί εάν η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταφέρει να ορίσει ως χρεόγραφο το μεγαλύτερο blockchain στον κόσμο, με δυνατότητα προγραμματισμού, σύμφωνα με τον συνιδρυτή του και CEO της Consensys, Joseph Lubin.

Στο στόχαστρο της SEC το Ethereum, τι διακυβεύεται

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο η κυβέρνηση αυθαίρετα και χωρίς καμία σοβαρή δικαιολογία έθετε εκτός νόμου ένα εμπόρευμα όπως η βενζίνη. Τώρα φανταστείτε ότι αυτό συνέβη στις αρχές του 1900, τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Henry Ford, δημιουργώντας ένα μοντέλο για την αυτοκινητοβιομηχανία που έχει αντέξει για περισσότερο από έναν αιώνα.

Η απαγόρευση της βενζίνης θα ισοδυναμούσε με την πλήρη απαγόρευση της οδήγησης, ακρωτηριάζοντας την αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία, επιτρέποντας στις υπόλοιπες χώρες εκτός ΗΠΑ να καινοτομούν τεχνολογικά και επιχειρηματικά, αλλάζοντας το παιχνίδι σε βάρος των Αμερικανών.

Αυτή η σύγκριση μπορεί να φαίνεται ακραία αλλά είναι διδακτική, όσον αφορά τον πιθανό αντίκτυπο μιας αρνητικής απόφασης που κυοφορείται από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η οποία θα αφορά το μέλλον του Ethereum.

Το Ethereum είναι ένα ψηφιακό εμπόρευμα, όπως η βενζίνη, το οποίο είναι η βάση πάνω στην οποία εκτελούνται εφαρμογές στο δίκτυό του. Το μεγαλύτερο blockchain στον κόσμο με δυνατότητα προγραμματισμού.

Αυτό το δίκτυο έχει τη δυνατότητα να μας εισάγει στην επόμενη φάση του Διαδικτύου, όπου το περιεχόμενο, η ταυτότητα, η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η προσβασιμότητα ελέγχονται κυρίως από τον χρήστη και όχι από οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock, Franklin Templeton, Nike, Adidas, Gucci και Publicis, εργάζονται σε εφαρμογές λογισμικού που περιλαμβάνουν την αξιοποίηση φυσικών και οικονομικών περιουσιακών στοιχείων, συστήματα αφοσίωσης και πολλά άλλα, χρησιμοποιώντας το Ethereum.

Αυτά ανέφερε σε άρθρο του στους Financial Times ο Joseph Lubin, συνιδρυτής του Ethereum και διευθύνων σύμβουλος της Consensys. Η Consensys είναι μια εταιρεία λογισμικού blockchain, η οποία έχει δημιουργήσει μεταξύ άλλων το πιο δημοφιλές πορτοφόλι ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, το Metamask.

Ο Joseph Lubin δεν έμεινε εκεί. Επέκρινε ανοιχτά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι εμποδίζει σκόπιμα την καινοτομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Τους κατηγορεί ότι ξεκίνησαν πρόσφατα τον πόλεμο σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το Ethereum και το οικοσύστημά του, επιδιώκοντας να το κατηγοριοποιήσουν ως χρεόγραφο. Παρόλο που η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων (CFTC) το ορίζει ως εμπόρευμα, καθώς και προηγούμενη καθοδήγηση από την ίδια τη SEC.

Ο χαρακτηρισμός του Ethereum ως χρεόγραφου θα ακρωτηριάσει τον κλάδο των crypto στις ΗΠΑ, ισχυρίζεται ο Lubin. Δεν είναι στην αρμοδιότητα της SEC να νομοθετεί, συνέχισε. Αυτή είναι δουλειά του Κογκρέσου και όχι των υπηρεσιών. Η SEC έχει εντολή να ρυθμίζει τους χρηματιστηριακούς τίτλους και όχι την τεχνολογία.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στο FT Live's Crypto and Digital Asset Summit στο Λονδίνο, είπε ότι η εταιρεία του στέκεται ενάντια στην εγγραφή του MetaMask ως ανταλλακτηρίου. Θα είναι ανατριχιαστικό αν κάθε χρήστης του MetaMask πρέπει να καταχωρήσει το πορτοφόλι του και να δηλώσει τα στοιχεία του, πρόσθεσε ο Lubin.

Υποστήριξε ότι η προοπτική των πελατών του τραπεζικού κλάδου να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε ψηφιακές μορφές χρησιμοποιώντας αποκεντρωμένες οντότητες τρομάζει πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία επιχειρεί να προστατέψει η SEC εμποδίζοντας την τεχνολογική εξέλιξη.

Μην κάνετε λάθος, υποστηρίζει: εάν η SEC καταφέρει να ορίσει το Ethereum ως χρεόγραφο, οι επακόλουθες απαιτήσεις εγγραφής θα το καταστήσουν άχρηστο. Θα πρόκειται για ένα σύγχρονο ισοδύναμο της απαγόρευσης της βενζίνης. Αυτό θα σήμαινε το τέλος του Ethereum στη χώρα. Ουσιαστικά θα αποσυνδέει τις ΗΠΑ από το Διαδίκτυο επόμενης γενιάς, αφήνοντας την καινοτομία στον υπόλοιπο κόσμο. Εκτός, φυσικά, εάν οι ΗΠΑ ασκήσουν πίεση σε άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι επιπτώσεις θα επεκταθούν πολύ πέρα από τα όρια του trading. Η κατάχρηση της ρυθμιστικής αρχής απειλεί να διαλύσει έναν τομέα που υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και βρίσκεται επίσης στην αιχμή της τεχνολογίας, του τρόπου αποθήκευσης των δεδομένων μας και του τρόπου με τον οποίο θα αλληλεπιδρούμε ψηφιακά στο μέλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιλέγουν από την Consensys να καταθέσουν μήνυση εναντίον της ρυθμιστικής αρχής, ως μέσο αντίστασης στην αυθαιρεσία της. Μια υπηρεσία που επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο δεν πρέπει να κρατά όμηρο μια τεχνολογία ικανή να προκαλέσει τόσο μεγάλες αλλαγές, ισχυρίζονται.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v