Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: ”Φως” στα τρίμηνα των κορυφαίων του ΧΑ

Οι κερδοφορίες των Εθνική, ALPHA, Πειραιώς, EFG, ΕΛΤΕΧ-Άκτωρ, ΓΕΚ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, 3E, CosmOTE και ΔΕΗ εξέπληξαν θετικά, ενώ από την άλλη μεριά, αυτή των ΟΤΕ και Εμπορική αρνητικά, επισημαίνει η Marfin, σχολιάζοντας το α’ τρίμηνο του Focus List (36 εταιρίες). Αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων των κορυφαίων ελληνικών εισηγμένων.

Marfin: ”Φως” στα τρίμηνα των κορυφαίων του ΧΑ
Η πλειοψηφία των εταιριών του Focus List της Marfin Analysis έχει ανακοινώσει αποτελέσματα 1ου τριμήνου, τα οποία ήταν σε γενικές γραμμές πάνω από τις εκτιμήσεις μας, επισημαίνεται σε σχετικό report του Τμήματος Ανάλυσης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (επικεφαλής Βασίλης Καραρίζος).

Συγκεκριμένα, η αύξηση των εσόδων, ΕBITDA και ΚΠΦ ήταν 13,1%, 10,5% και 23,2% αντίστοιχα, έναντι προβλέψεών μας για 9,7%, 5,9% και 17,7%. Χωρίς να υπολογίζουμε τις τράπεζες τα ΚΠΦ αυξήθηκαν 14,3% έναντι πρόβλεψής μας για 3,7%.

Λίγες εταιρίες είχαν αποτελέσματα κάτω από τις εκτιμήσεις μας (4 από τις 36), ενώ 20 τις ξεπέρασαν και οι υπόλοιπες 12 ήταν σύμφωνες. Σημειώνουμε ότι για τις περισσότερες εταιρίες, το 1ο τρίμηνο είναι αδύναμο λόγω εποχικότητας.

Οι κερδοφορίες των Εθνική Τράπεζα, ALPHA, Πειραιώς, EFG, Ελληνική Τεχνοδομική/Άκτωρ, ΓΕΚ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, CC 3E, CosmOTE, και ΔΕΗ εξέπληξαν θετικά, ενώ από την άλλη μεριά, αυτή των ΟΤΕ και Εμπορική Τράπεζα αρνητικά.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν για άλλη μια φορά πολύ καλά με την πλειοψηφία των τραπεζών να παρουσιάζουν αύξηση κερδών από 35% έως 62%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς.

Εξαίρεση ήταν η Εμπορική Τράπεζα, η οποία εξέπληξε αρνητικά την αγορά, παρουσιάζοντας μείωση 57% στα ΚΠΦ. Τα χρηματοοικονομικά κέρδη ήταν σημαντικά για όλες τις τράπεζες δίνοντας ώθηση στην κερδοφορία τους και ήταν ο κύριος λόγος απόκλισης των αποτελεσμάτων από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σε λειτουργικό επίπεδο τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά με σημαντική αύξηση τόσο των καθαρών εσόδων από τόκους (κοντά στο 15% κατά μέσο όρο με την εξαίρεση της Εμπορικής Τράπεζας όπου παρουσίασε οριακή μείωση) όσο και των εσόδων από προμήθειες (πάνω από 20% για όλες τράπεζες με εξαίρεση την Εμπορική).

Οι αποκλίσεις από τις προβλέψεις των αναλυτών ήταν μικρές στα λειτουργικά κέρδη. Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα, η αύξησή τους ήταν σε γενικές γραμμές συγκρατημένη. Οι ρυθμοί αύξησης των δανείων ήταν πολύ δυνατοί ιδιαίτερα στα καταναλωτικά δάνεια. Τέλος, παρατηρήθηκε από όλες τις τράπεζες μια τάση αύξησης του επιπέδου των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, γεγονός το οποίο θεωρούμε θετικό δεδομένων των υψηλών ρυθμών αύξησης των δανείων λιανικής τραπεζικής.

Στις 2 εισηγμένες εταιρίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, CosmOTE) τα αποτελέσματα ήταν αντιφατικά. Η μεν CosmOTE είχε αποτελέσματα καλλίτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κυρίως λόγω αυξημένης χρήσης των συνδρομητών σε πακέτα χρήσης με δωρεάν λεπτά ομιλίας.

Ο ΟΤΕ συνέχισε να επιβαρύνεται από την ανελαστική βάση κόστους στην εγχώρια σταθερή τηλεφωνία, αλλά και από τη συνεχόμενη απώλεια εσόδων στη συγκεκριμένη αγορά. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι τα έξοδα μισθοδοσίας αυξήθηκαν 6,4% παρά τις προσπάθειες μείωσης προσωπικού με προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν κατά 55,4%.

Ο νέος ΔΣ σε τηλεσυνδιάσκεψη με αναλυτές αποδέχθηκε το πρόβλημα και φάνηκε αποφασισμένος να το αντιμετωπίσει ίσως και με τη βοήθεια της κυβέρνησης εάν χρειαστεί.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα 1ου τριμήνου παρά το γεγονός ότι η σύγκριση με το προηγούμενο έτος δεν είναι ευνοϊκή λόγω των πολύ ισχυρών αποτελεσμάτων του περυσινού τριμήνου. Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν λόγω της αύξησης της κατανάλωσης, των εξαγωγών και των τιμολογίων ενώ η κερδοφορία βελτιώθηκε λόγω της περαιτέρω βελτίωσης της αποδοτικότητας καθώς και των προσπαθειών βελτιστοποίησης του μίγματος καυσίμων.

Οι προσπάθειες μέχρι το τέλος του έτους επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση της επίδρασης των υψηλών τιμών πετρελαίου μέσω υψηλότερης υδροηλεκτρικής παραγωγής και υψηλότερης χρήσης του λιγνίτη ενώ η κερδοφορία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από πιθανές αυξήσεις τιμολογίων.

Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, η Γερμανός κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, διευρύνοντας το δίκτυό της αλλά και τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Η αγορά της Πολωνίας φαίνεται ότι συγκεντρώνει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Στη συγκεκριμένη αγορά η Γερμανός στοχεύει τα 500 καταστήματα μέχρι το τέλος 2005. Ό όμιλος Φουρλή είχε και αυτός ένα πολύ καλό τρίμηνο, με όλες τις θυγατρικές να σημειώνουν καλή αύξηση μεγεθών.

Στο 2ο τρίμηνο περιμένουμε ακόμη καλύτερη απόδοση (κυρίως στη γραμμή των εσόδων) λόγω της λειτουργίας του καταστήματος ΙΚΕΑ στην Αθήνα. Οι υπόλοιπες εταιρίες του κλάδου, ΚΑΕ Πλαίσιο, Jumbo είχαν και αυτές αποτελέσματα καλλίτερα των προσδοκιών, αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι βοηθήθηκαν από το γεγονός ότι η περίοδος του Πάσχα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της ΄στο πρώτο τρίμηνο.

Άλλη μία εταιρία με καλά αποτελέσματα ήταν η Folli Follie λόγω της αύξησης της κατανάλωσης που είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, της προώθησης νέων προϊόντων και της ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας του σήματος Folli Follie.

Επιπρόσθετα η εταιρεία συνέχισε την επεκτατική της πολιτική καθώς πρόσθεσε 14 καινούργια καταστήματα στο δίκτυό της. Παρά την ισχυρή οργανική ανάπτυξη, τα κέρδη ενισχύθηκαν και από την ενοποίηση των ΚΑΕ με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

Η Coca-Cola 3E ανακοίνωσε δυνατά αποτελέσματα 1ου τριμήνου καθώς ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε λόγω της επιτυχημένης εφαρμογής της στρατηγικής, τη συνεισφορά των εξαγορασθέντων εταιρειών εμφιαλωμένου νερού καθώς και της ευνοϊκής βάσης σύγκρισης. Η Ιταλία σημείωσε μονοψήφιο ρυθμό αύξησης στον όγκο παρά τις αυξήσεις τιμών ενώ η Ρωσία σημείωσε αύξηση πάνω από 20%. Η Νιγηρία παρουσίασε ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης με τον όγκο πωλήσεων να αυξάνεται κατά 3%. Η κερδοφορία ευνοήθηκε από το μίγμα προϊόντων και συσκευασίας, τις αυξήσεις τιμών, και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Τα αποτελέσματα των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ήταν σχετικά πάνω από τις προβλέψεις μας σημαντικά βοηθούμενες από την κατασκευή των τελευταίων Ολυμπιακών έργων και του επείγοντος της παράδοσης.

Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι το 1ο τρίμηνο δεν θα είναι ενδεικτικό για την απόδοση του έτους, καθώς στο δεύτερο 6μηνο αναμένουμε υποχώρηση του κατασκευαστικού αντικειμένου.

Η Τιτάν είχε καλλίτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα λόγω αύξησης τιμών, της ανάκαμψης του κλίματος στην Αμερική και λόγω της πολύ χαμηλής βάσης σύγκρισης πέρυσι.

Τέλος ο ΟΠΑΠ εξέπληξε θετικά λόγω των καλλίτερων από τις εκτιμήσεις μας εσόδων από το Kino, αλλά και λόγω του αντιλογισμού των προβλέψεων για το πρόστιμο προς την Intralot. Η Intralot ικανοποίησε επίσης λόγω της επέκτασης στο εξωτερικό.

Με τις αναθεωρήσεις στις οποίες ήδη έχουμε προχωρήσει, προβλέπουμε αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρίες του Focus List της τάξης του 16,2%, ενώ η αγορά διαπραγματεύεται 15,1 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004, σε premium σε σχέση με το μέσο όρο των P/E επιλεγμένων Ευρωπαϊκών αγορών (13,9x, στοιχεία JCF).

Τα επόμενα 2 τρίμηνα θα είναι πιο καθοριστικά για την κατεύθυνση των αναπροσαρμογών για τις προβλέψεις της χρονιάς λόγω της αρνητικής εποχικότητας του 1ου τριμήνου σε αρκετές από τις εταιρίες που παρακολουθούμε, καταλήγει η Marfin Analysis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v