Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδυόμενο… Brexit στις αγορές

Η αστάθεια λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας αλλά και των επιπλοκών στο βρετανικό σχέδιο Brexit δίνει τον τόνο, με τη Wall να συνεχίζει ακάθεκτη σε νέα υψηλά και τους ειδικούς να βλέπουν περισσότερο «πόνο» στις αναδυόμενες. Τάσεις και εκτιμήσεις.

Αναδυόμενο… Brexit στις αγορές
  • του Αν. Σ. Τσομπανίδη

• Σε πιο μετριοπαθές μοτίβο εισέρχεται ο βαθμός του προστατευτισμού στις σινοαμερικανικές σχέσεις με την συνήθη πλέον τακτική Trump να καταλήγει σε μικρότερα ύψη δασμών από αυτά που έχουν αρχικά διαρρεύσει στα ΜΜΕ. Η ανακοίνωση αυτή περιορίζει στο 10% τους δασμούς σε κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων που θα εισαχθούν στην αμερικανική αγορά με ορίζοντα το τέλος του 2018.

• Μεγαλύτερα περιθώρια υποχώρησης των μετοχών των αναδυομένων αγορών εκτιμά γνωστός επενδυτικός οίκος, στηριζόμενος στο επιχείρημα ότι έως τώρα οι μετοχές που διαπραγματεύονται στις αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν μικρότερα μέσα ποσοστά υποχώρησης από τις αντίστοιχες των ανεπτυγμένων αγορών.

• Η ελληνική οικονομία δείχνει ακόμη σημάδια εύθραυστης ανάκαμψης. Για παράδειγμα ο όγκος λιανικών πωλήσεων, που υποδεικνύει τον σφυγμό της αγοράς, αυξήθηκε στο α’ εξάμηνο 2018 μόλις κατά 1,9% έναντι 2,4% στο αντίστοιχο εξάμηνο 2017. Αντίθετα και για την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκε σημαντική άνοδος των τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων όπως και αναμενόταν (19,1% οι αφίξεις και 18,9% οι εισπράξεις).

• Στον αντίποδα, πενιχρά παραμένουν τα μεγέθη αύξησης της απασχόλησης και των αμοιβών των εργαζομένων (άνοδος κατά 1,6% και 1,2% αντίστοιχα για το α’ εξάμηνο 2018).

Brexit χωρίς... Brexit προσπαθεί να αναδείξει η βρετανική κυβέρνηση κάτι πού έγινε από την πρωθυπουργό Μέι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Το σχέδιο όμως που αναφέρεται στις οικονομικές σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ είναι ετεροβαρές αφού οριοθετεί περισσότερο τις απαιτήσεις και ελάχιστα τις υποχρεώσεις που αναγκαστικά απορρέουν από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Η ένδειξη μάλιστα κάποιας πρώτης αστάθειας στην βρετανική οικονομία προήλθε από την πολύ σημαντική αύξηση του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος τον Αύγουστο.

• Στις ΗΠΑ συνεχίζονται να δημοσιοποιούνται πολύ θετικοί δείκτες που με την σειρά τους συνεχίζουν να αυτοτροφοδοτούν ανοδικά τις τιμές ενός ευρέως φάσματος αμερικανικών μετοχών.

• Στο στόχαστρο των διεθνών funds βρέθηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά την εβδομάδα που διανύσαμε. Σταχυολογούμε τις σημαντικότερες επιφυλάξεις τους σε σχέση με την υλοποίηση αλλά και τους στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις ελληνικές τράπεζες μετά το 2019 καθώς και την σημαντική χρονική καθυστέρηση στην έκδοση ομολόγων με στόχο την σταδιακή ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας τους. (Από τον Οκτώβριο μετατίθεται στον Απρίλιο 2019).

• Ενδεικτικό της ολικής απαξίωσης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών είναι ότι ο τραπεζικός Δείκτης από το ξεκίνημα των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες και εν συνεχεία του τρίτου μνημονίου (17/5/2015) έως και τις 21/9/18 έχει απολέσει το 95,7% της αξίας του. Ποσοστό που δεν έχει καταγραφεί ποτέ και μάλιστα σε τέτοιο χρονικό διάστημα ούτε σε αναδυόμενο και φυσικά ούτε σε ανεπτυγμένο χρηματιστήριο.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

Με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά του βασικού δείκτη εξαντλούνται και οι θεμελιώδεις και τεχνικές παράμετροι που αιτιολογούν αυτή την ανοδική κίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο 2009 όταν και ολοκληρώθηκαν οι συνέπειες από την κρίση της “Lehmann Brothers” έως και σήμερα οι 30 μετοχές του Dow Jones κατέγραψαν μεσοσταθμική άνοδο της τάξης του 312% σε μία περίοδο λίγο μικρότερη των 10 ετών.

Η πιο αποτελεσματική όμως συνταγή για αυτή την επίδοση ήταν το διαχρονικά σταθερό μίγμα νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας που ξεκίνησε από την προεδρία Greenspan και κλιμακώθηκε με πρόεδρο τον Bernanke ο οποίος και χειρίστηκε την κρίση του 2008. Η συνταγή ήταν και παραμένει απλή. Κόβουμε χρήμα και μετακυλίουμε τον πληθωρισμό από την πραγματική οικονομία στα χρηματοοικονομικά assets. Επιπρόσθετα και παρόλο που η οικονομική πολιτική της διακυβέρνησης Trump θεωρείται από πολλούς αναλυτές ανορθόδοξη, εμείς απλά καταγράφουμε ότι κατά τους 21 μήνες της Προεδρίας του η άνοδος των 30 blue chips, που συνθέτουν τον δείκτη βαρόμετρο του Dow Jones έχει ξεπεράσει το 30%.

Οι τιμές των μετοχών των 500 εταιρειών που καταρτίζουν τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη S&P κατέγραψαν και νέο ιστορικό υψηλό στην περιοχή των 2.950 μονάδων. Και όλα αυτά με ελάχιστες διορθώσεις, αλλά αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο. Το υπόδειγμά μας διατηρεί ως πολύ ισχυρό επίπεδο στήριξης τις 2.850 μονάδες ενώ η αντίσταση παραμένει στο εύρος των 2.950-3.000 μονάδων το οποίο ήδη εντοπίσθηκε από την προηγούμενη αναφορά μας.

Επίσης επιβεβαιώνουμε ότι η μακροχρόνια διακράτηση των μετοχών σε ώριμα χρηματιστήρια συνήθως επιβραβεύει τους επενδυτές αφού για την σχεδόν δεκαετή περίοδο (2009-2018) όσοι κατείχαν ένα μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο με σημείο αναφοράς τον δείκτη S&P 500 έχουν καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο ως και 342,9%.

Δείκτης Dow Jones, περίοδος Δεκέμβριος - Σεπτέμβριος 2018 

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο τεχνολογικός δείκτης, ενώ κατέγραψε στις 30/8 νέο ιστορικό υψηλό στις 7.691 μονάδες, έχει διαφοροποιηθεί από τους άλλους δύο αμερικανικούς δείκτες και καταγράφει συγκριτικά μεγαλύτερες διορθώσεις. Σκανάροντας με το υπόδειγμά μας οριοθετούμε το εύρος των 7.500-7.550 μονάδων ως βασική στήριξη που πρέπει να διατηρηθεί για να ξαναδοκιμάσει το ιστορικά υψηλό του επίπεδο.

Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Από το ιστορικό υψηλό των 7.903 μονάδων ο βασικός δείκτης των βρετανικών μετοχών συνεχίζει την διορθωτική του πορεία ελέω των μη ξεκάθαρων κυβερνητικών προθέσεων για την διαπραγμάτευση με βάση την οποία θα υλοποιηθεί το Brexit. Δίνουμε ισχυρή στήριξη τις 7.200 μονάδες ενώ η αντίσταση των 7.500 μονάδων θα χρειασθεί ισχυρά στοιχεία και εξελίξεις για να διασπασθεί ανοδικά

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 2,5% επανερχόμενος στο ισχυρό μεσοπρόθεσμο εύρος στήριξης μεταξύ των 12.200 και 12.800 μονάδων που το υπόδειγμά μας έχει έγκαιρα σκανάρει. Σε πιο βραχύχρονο ορίζοντα αξιολογούμε σημαντική την επιβεβαίωση της στήριξης των 12.200-12.400 μονάδων για τις 100 μετοχές των υψηλότερων σε κεφαλαιοποίηση γερμανικών εταιρειών.

Γαλλικές Μετοχές (Δείκτης CAC 40)

O γαλλικός αντιπροσωπευτικός δείκτης κυμαίνεται πέριξ των 5.600 μονάδων και θα δοκιμάσει να διασπάσει το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 5.640 μονάδων που καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο.

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Η χθεσινή ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη δεν είναι ικανή να υποδείξει την αντίστροφη της διαρκούς καθοδικής κίνησης των ελληνικών μετοχών. Το υπόδειγμά ανανεώνει την συνθήκη για αλλαγή τάσης εφόσον δοκιμασθούν και διαπερασθούν τα επίπεδα των 710, 720 και 750 μονάδων αντίστοιχα.

Συγκριτική πορεία Γενικού Δείκτη με Τραπεζικό, περίοδο Μάιος 2009- Σεπτέμβριος 2018

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Η βασική ισοτιμία κινήθηκε, για πρώτη φορά μετά από 7 εβδομάδες, στο άνω εύρος των 1,1550-1,1750 δολαρίων έναντι του ευρώ. Ισχυρό σημείο καμπής ορίζεται η ισοτιμία των 1,18 δολαρίων που εφόσον διασπασθεί δυναμικά, θα σηματοδοτήσει μία ανοδική κίνηση για το ευρώ. Κάτι που δεν εξηγείται από τα θεμελιώδη δεδομένα τα οποία κλίνουν σαφώς υπέρ της αμερικανικής οικονομίας. Η μόνη εξήγηση που δίνουμε είναι ότι οι αγορές επηρεάζονται πλέον από ηλεκτρονικά χαοτικά μοντέλα που μεταφράζονται σε μη τεκμηριωμένες θεμελιωδώς θέσεις που παίρνουν οι νέες γενιές των traders με πρόσθετο παράγοντα επικινδυνότητας την ιδιαίτερα αυξημένη μόχλευση που τους παρέχεται.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώθηκε το εύρος των 0,87-0,8950 της λίρας έναντι του ευρώ. Η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης οφείλεται και στην έλλειψη σαφούς διαπραγματευτικής γραμμής της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit. Υπο αυτό το πρίσμα θεωρούμε το επίπεδο των 0,8950 ένα σημείο αντίστασης που εάν διασπασθεί με ευστάθεια, θα οδηγήσει το ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την στερλίνα.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Το υπόδειγμά μας οριοθέτησε εδώ και δύο εβδομάδες ένα εύρος (range) μεταξύ 110,50 και 112 γιέν ανά δολάριο, εκτίμηση που επικουρήθηκε από την διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ομως αυτή η πρόβλεψη επαληθεύθηκε μόνο στο κάτω μέρος, αφού με την ενσωμάτωση των νέων τεχνικών δεδομένων, αναθεωρούμε την στήριξη σε πρώτο επίπεδο στα 113 και σε δεύτερο τα 113,30 γιέν ανά δολάριο.

Χρυσός

Το χαμηλό έτους του πολύτιμου μετάλλου στα 1.159,96 δολάρια ακολούθησε μία φυσιολογική τεχνική ανοδική κίνηση της τάξης του 4% στις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επειδή σταδιακά εκλείπουν οι ισχυροί θεμελιώδεις δείκτες που επί δεκαετίες ευνοούσαν την ανατίμηση ή αντίστοιχα και υποτίμηση του πολύτιμου μετάλλου θεωρούμε ότι μόνον ένα ενδεχόμενο ισχυρής κίνησης του δολαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει ανατιμητικά και τον χρυσό. Επομένως ένα σχετικά στενό εύρος γύρω από τα 1.200 δολάρια η ουγγιά είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο και για τις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Πετρέλαιο

Το υπόδειγμα μας συνεχίζει να σκανάρει το εύρος των 75-79 δολαρίων ως σημαντικό μεσοχρόνιο διάστημα μέσα στο οποίο παραμένει πολύ πιθανό να κυμαίνεται η χρηματιστηριακή τιμή του μαύρου χρυσού.

** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v