Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνται σε διαφορετικές τροχιές

Τα νέα δεδομένα στις διεθνείς αγορές και η αποδόμηση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τα μεγάλα χρηματιστήρια. Πώς αναμένεται να κινηθούν τα εμπορεύματα και οι βασικές ισοτιμίες.

Αγορές: Ευρώπη και ΗΠΑ κινούνται σε διαφορετικές τροχιές
  • Του Αν. Σ. Τσομπανίδη

Η αποδόμηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς υπακούει αφενός στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων λόγω έντονης αλληλεξάρτησης των αγορών (Ιταλία, Τουρκία), αλλά και στην έντονη ροπή των διεθνών θεσμικών κεφαλαίων πρoς ολοένα και πιο βραχυπρόθεσμες τεχνικές επενδύσεων γνωστές στα hedge funds.

Mε αυτά σε λειτουργία είναι φανερό ότι οι διαχειριστές τους κοιτάνε ποια επενδυτική αξία, σε ποια αγορά και σε πιο χρόνο είναι ευάλωτη, βάσει οικονομικοπολιτικών και γεωπολιτικών δεδομένων ,και κινούνται επιθετικά ανοίγοντας βραχυπρόθεσμες θέσεις πώλησης της συγκεκριμένης αξίας (short Selling). Μια τέτοια κατάσταση, και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά, αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες αφού η ελληνική οικονομία δεν έχει βρει τις ισορροπίες της.

Στην παραπάνω θεώρηση βασίζεται και η σχεδόν απόλυτη υπερβολή της μείωσης κατά 99,5% της τιμής των μετοχών των ελληνικών τραπεζών κατά την πενταετία 2012-2018.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν σχεδόν μηδενική χρηματιστηριακή αξία την στιγμή που στο μεσοδιάστημα αυτό έγιναν δύο ανακεφαλαιοποιήσεις και μία επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους. Τα γρήγορα, όμως, αντανακλαστικά των διαχειριστών προεξοφλούν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση με εμπλοκή του Δημοσίου, κάτι που, όμως, δεν φαίνεται να προκύπτει με βάση τα stress tests που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν.

Η διαφαινόμενη ταύτιση των προβλέψεων Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αιτιολογούν φόβους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ούτε και σοβαρής χειροτέρευσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Αυτό που χρειάζεται συμπληρωματικά να γίνει είναι η επιτάχυνση του ρυθμού διευθέτησης των κόκκινων δανείων καθώς και των πωλήσεων πακέτων δανείων. Για τα τελευταία οι ρυθμοί, βάσει των συμφωνιών που ανακοινώνονται, είναι ικανοποιητικοί.

Η επάνοδος των φόβων για πιθανό «bail in» δεν αιτιολογείται εάν λάβουμε υπόψιν ένα και μόνον στοιχείο. Στην Κύπρο, όπου και έγινε το κούρεμα καταθέσεων το 2015 ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις ήταν 7 προς 1 στοιχείο πού από μόνο του αναδεικνύει ανισορροπία. Την ίδια ώρα, όμως, για τις ελληνικές τράπεζες η αναλογία αυτή βρίσκεται στο 1 προς 0,6 που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε αιτία κουρέματος καταθέσεων.

Στις ΗΠΑ συνεχίζονται να δημοσιοποιούνται πολύ θετικοί δείκτες. Ο πιο αντιπροσωπευτικός ήταν η μείωση της ανεργίας τον περασμένο Αύγουστο στο 3,7% το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 49 ετών. Την ίδια ώρα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ανεργία στην ευρωζώνη βρέθηκε τον Αύγουστο στο 8,1% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών (Νοέμβριος 2018). Η διαφορά αυτών των δύο ποσοστών αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την διαφορά δυναμικής των δύο οικονομιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τεχνική έκθεση που θα δώσει δημοσιότητα στις 22/10 θα επιβεβαιώνει αφενός τους κυβερνητικούς στόχους για την ανάπτυξη (2,1% το 2018 και 2,5% το 2019) και αφ' ετέρου την βιώσιμη επίτευξη του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παράμετροι που μπορεί να επιτρέψουν να μη υλοποιηθεί η μείωση των συντάξεων με πρόσθετα αντίμετρα.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

O βασικός δείκτης των 30 υψηλότερων σε αξία αμερικανικών μετοχών κατέγραψε την τρέχουσα εβδομάδα νέο ιστορικό υψηλό (26.952 μονάδες στις 3/10). Η συνεχής αυτοτροφοδοτούμενη υπερθέρμανση των αμερικανικών μετοχών χωρίς ουσιαστική διόρθωση των τιμών τους δείχνει να μπορεί να δώσει την θέση της σε ένα πιο ουσιώδη καθοδικό κύκλο. Το υπόδειγμά μας σκανάρει σαν πρώτη στήριξη τις 26.283 μονάδες με επόμενο κρίσιμο επίπεδο τις 25.850 μονάδες.

Το υπόδειγμά μας έγκαιρα είχε σκανάρει την ισχυρή αντίσταση του αντιπροσωπευτικού δείκτη S&P στη περιοχή των 2.880- 2.930 μονάδων. Το ιστορικό του υψηλό (2.931 μονάδες στις 20/8) σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδά του πιστοποιεί την μικρότερη διορθωτική κίνηση των 500 μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P σε σχέση με τον Dow Jones.

Κρίσιμη στήριξη φαίνεται στα επίπεδα των 2.850-2.880 μονάδων που θα κρίνουν εάν και πάλι θα είναι «διορθωτική κίνηση αναπνοής», όπως γίνεται από την αρχή του έτους ή η απαρχή μιας σοβαρής καθοδικής κίνησης στις τιμές των περισσότερων αμερικανικών μετοχών.

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο δείκτης που περιέχει κυρίως τεχνολογικές μετοχές, αλλά και μετοχές άλλων κλάδων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης φαίνεται ότι εισήλθε σε διορθωτική κίνηση διαφοροποιούμενος μερικώς από τους άλλους δύο αμερικανικούς δείκτες ως προς τους χρόνους που εκδηλώνει τις καμπές του. Ετσι μετά το ιστορικό του υψηλό (7.660 μονάδες στις 29/8) ο δείκτης κινείται ελαφρά πλαγιοκαθοδικά με το υπόδειγμά μας να σκανάρει ως πρώτο επίπεδο στήριξης τις 7.300 μονάδες και επόμενο και ιδιαίτερα κρίσιμο τις 7.200 μονάδες.

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Συνεχίζεται η διολίσθηση του βασικού δείκτη των 30 ιταλικών μετοχών, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής και θεσμικής κρίσης στην χώρα με κορύφωση την διαμάχη με την Ε.Ε για το ύψος του ελλείμματος του προυπολογισμού. Ετσι καταγράφηκε και το χαμηλό έτους στις 20.207 μονάδες επίπεδο πολύ κοντά στο σημείο στήριξης που είχε υποδείξει το υπόδειγμά μας από τις 15/9.

Η συνέχεια θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού εάν ο δείκτης διασπάσει τις 20.000 μονάδες μετά μπορεί να υπάρξει ένα σημαντικό τεχνικού χαρακτήρα χάσμα (gap) το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετη σημαντική μείωση των τιμών των ιταλικών μετοχών.

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης επαναπροσέγγισε και διέσπασε το κάτω μέρος του μεσοπρόθεσμου εύρους στήριξης μεταξύ των 12.200 και 12.800 μονάδων. Τιμές που το υπόδειγμά μας έχει έγκαιρα σκανάρει εδώ και τρεις εβδομάδες. Σε πιο βραχύχρονο ορίζοντα η πιθανή διάσπαση του κάτω ορίου, δηλαδή των 12.200 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει τις αποτιμήσεις των 30 μεγαλύτερων γερμανικών εταιρειών στο ισοδύναμο των 12.000 και εν συνεχεία των 11.900 μονάδων που αποτελούν και τα άμεσα επίπεδα στήριξης του δείκτη DAX.

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Η σκλήρυνση της στάσης της βρετανίδα πρωθυπουργού Mέι στην διαπραγμάτευση για το Brexit οδήγησε τις βρετανικές μετοχές σε εξασθένηση. Η κρίσιμη στήριξη του δείκτη που εμπεριέχει τις 100 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση αγγλικές εταιρείες αναπροσαρμόζεται στο εύρος των 7.400 -7.500 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενη αναφορά μας με το τελευταίο μέγεθος να αποτελεί ταυτόχρονα και σημαντική αντίσταση σε ένα σχετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση των ελληνικών μετοχών που σε επίπεδο δεικτών. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μαζί με τον αντίστοιχο του Χρηματιστηρίου της Σαγκάη να κατατάσσεται στις δύο πρώτες μετοχικές αγορές με τις υψηλότερες απώλειες για το διάστημα 1/1-30/9/18.

Σε επίπεδο κλαδικών δεικτών ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών προηγείται στην πτώση με τον ελληνικό τραπεζικό δείκτη να πρωτοστατεί. Οσον αφορά το στίγμα των επόμενων συνεδριάσεων το υπόδειγμά μας σκανάρει τρία κρίσιμα και στενά επίπεδα στήριξης ήτοι τις 660, 630 και τις 570 μονάδες. Το τελευταίο μέγεθος έχει να καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2016.

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Η βασική ισοτιμία παραβίασε έστω και οριακά προς τα κάτω τα 1,15 δολάρια ανά ευρώ. Ενα πολύ ισχυρό επίπεδο αντίστασης για το αμερικανικό νόμισμα που το υπόδειγμά μας σκανάρει και καταγράφει στις εβδομαδιαίες αναφορές μας για διάστημα των δύο τελευταίων μηνών. Με το momentum για το δολάριο να είναι πλέον ανοδικό η επόμενη ισχυρή αντίστασή του εντοπίζεται στα 1,1350 δολάρια ανά ευρώ.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Παρά την διατήρηση της ασάφειας για το τι διαπραγματευτική γραμμή θα ακολουθηθεί για το Brexit οι αγορές ενσωματώνουν στις τιμές τους ακόμη και το σενάριο πρόωρων εκλογών, προεξοφλώντας τάχιστα μέχρι και ήττα των Ευρωσκεπτικιστών.

Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη οπτική θεωρούμε το επίπεδο των 0,8750-0,8780 στερλινών ανά ευρώ σημαντικό σημείο αντίστασης για την λίρα. Σημειώνουμε ότι το υψηλό έτους για το βρετανικό νόμισμα είναι το 0,8618 της λίρας έναντι του ευρώ και καταγράφηκε στις 17/4.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Το δολάριο βρίσκεται σε φάση αφομοίωσης της ανοδικής του κίνησης έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.(consolidation).Σε αυτή την φάση σκανάρουμε με ευκρίνεια τις στηρίξεις των 113,60 και 113,40 γιέν και εν συνεχεία το εύρος των 112,90-113 γιέν ανά δολάριο. Κινούμενη γύρω από αυτά τα επίπεδα το αμερικανικό νόμισμα θα προσπαθήσει να βρει την δυναμική μιας πιθανά πρόσθετης ανοδικής κίνησης.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΔΟΛΑΡΙΟΥ-ΓΕΝ (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018)

Πετρέλαιο

Σε εβδομαδιαία βάση επιβεβαιώθηκε το υπόδειγμά μας που οριοθέτησε ως σημαντική αντίσταση την τιμή των 85 δολαρίων ανα βαρέλι. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των 100 δολαρίων ανά βαρέλι μπορεί να είναι στους στρατηγικούς στόχους των πρωταγωνιστών στης αγοράς, αλλά τεχνικά δεν μπορεί ακόμη να προσεγγισθεί. Για αυτό και υπενθυμίζουμε κάποια ιστορικά στατιστικά στοιχεία.

Το ιστορικό υψηλό του επίπεδο, σε όλη την ιστορία της χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης του μαύρου χρυσού, είναι τα 147,50 δολάρια το βαρέλι και καταγράφηκε το 2008. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι τον τελευταίο μήνα του ιδίου έτους κατέγραψε, λόγω της «Lehmann Broththers» και τα 36,20 δολάρια (Δεκέμβριος 2008).Σε βραχυπρόθεσμη βάση το επίπεδο στήριξης των 85 δολαρίων ανά βαρέλι παραμένει ισχυρό.

ΤΙΜΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ BRENT (1988-2018)

 

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v