Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατάσταση συναγερμού μπήκαν οι διεθνείς αγορές

Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στο μέτωπο των χρηματιστηρίων, των εμπορευμάτων και των ισοτιμιών. Τα επίπεδα στήριξης και τα δεδομένα που καταγράφει η τεχνική ανάλυση. Ο προβληματισμός για τις μετοχές στις ΗΠΑ και τον δείκτη DAX. Πώς κινείται ο χρυσός.

Σε κατάσταση συναγερμού μπήκαν οι διεθνείς αγορές
  • Του Αν. Σ. Τσομπανίδη

Και ο ΙΟΒΕ βρέθηκε πολύ κοντά στις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο 2% για το 2018 και στο 2,4% για το 2019, έναντι 2% και 2,5%, αντίστοιχα, των κυβερνητικών εκτιμήσεων. Την ίδια στιγμή, ο ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας σταθερότητας των τραπεζών (SSM) θεωρεί ως αναγκαία την επιτάχυνση της εκκαθάρισης, αναδιάρθρωσης και ρευστοποίησης των κόκκινων δανείων ώστε να μην υπάρχει η ελάχιστη πιθανότητα για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Βλέποντας την πλευρά της ελληνικής οικονομίας, οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία αφού στο οκτάμηνο Ιανουάριος-Αύγουστος οι εξαγωγές, χωρίς καύσιμα, αυξήθηκαν κατά 12,8%.

Στη γηραιά ήπειρο η οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει εξασθενημένους δείκτες με διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Αντιπροσωπευτικότερο δείγμα η συνέχιση στην Γερμανία της υποχώρησης του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας και κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Συνέπεια του ασταθούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος σε αρκετά καίρια σημεία του πλανήτη οι περισσότεροι μετοχικοί δείκτες κινούνται σε ένα εύρος (range trading) που χαρακτηρίζεται από απότομες ανόδους, αλλά και μεγάλες πτώσεις των τιμών ανά συνεδρίαση. Ομως η σύνθεση αυτών φαίνεται ότι θα δημιουργεί μία υφέρπουσα διολίσθηση των τιμών για αρκετό χρονικό διάστημα.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

Η υπέρβαση της σημαντικής στήριξης των 24.700 μονάδων υποδηλοί ότι ο δείκτης προσπαθεί τεχνικά να μην εισέλθει σε ένα καθοδικό κανάλι το οποίο και φέρει χαρακτηριστικά bear market. Κάτι όμως, που σύμφωνα και με το υπόδειγμά μας είναι δύσκολο να αποφύγει.

O αντιπροσωπευτικός δείκτης των 500 αμερικανικών μετοχών διέσπασε και την ισχυρή στήριξη των 2.670-2.690 μονάδων που το υπόδειγμά μας προσδιόρισε στην αναφορά της 20/10. Σε περίπτωση επέκτασης του αρνητικού σεναρίου η στήριξη του δείκτη ήδη μεταφέρθηκε στο επίπεδο των 2.600 μονάδων. Αλλαγή τάσης, εάν και πολύ λιγότερο πιθανή, θα εντοπισθεί μόνον εφόσον ο δείκτης κινηθεί στην περιοχή των 2.800 μονάδων.

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο δείκτης που περιέχει κυρίως τεχνολογικές μετοχές, αλλά και μετοχές άλλων κλάδων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, υποχώρησε και κάτω από το εύρος της κρίσιμης στήριξης των 6.900-7.000 μονάδων Εαν και αρκετές τεχνολογικές εταιρείες ανακοίνωσαν κέρδη άνω των προβλέψεων για το γ’ τρίμηνο οι επενδυτές εστιάζουν στις εταιρείες που διέψευσαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται με χάσμα στην περιοχή των 6.500 μονάδων, ενώ για να μιλήσει κανείς για αντιστροφή τάσης θα πρέπει οι μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη να κινηθούν ανοδικά και να σταθεροποιηθούν στο επίπεδο των 7.200 μονάδων.

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Βρίσκεται, εδώ και καιρό, στο επίκεντρο της αστάθειας των ευρωπαϊκών, αλλά και διεθνών αγορών η στήριξη των 18.200-18.300 μονάδων, ενώ όσο το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού δεν διευθετείται μπορεί η αγορά να διασπάσει σχετικά εύκολα τις 18.000 μονάδες. Οσον αφορά την επόμενη στήριξη το υπόδειγμά μας σκανάρει, με χάσμα, τις 17.500 μονάδες.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018)

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, διασπώντας και το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 11.200-11.300 μονάδων, δείχνει μια σημαντική αδυναμία που επικουρείται από την αρχή δημοσίευσης ασθενών μάκρο αλλά και την ανελαστικότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να επιτρέψει αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις για την ευρωζώνη. Επιστρέφοντας στην τεχνική αξιολόγηση η επόμενη στήριξη των γερμανικών μετοχών εντοπίζεται στην περιοχή των 10.800 μονάδων.

ΔΕΙΚΤΗΣ DAX (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018)

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Επιβεβαιώθηκε μερικώς η στήριξη των βρετανικών μετοχών στο εύρος των 6.800 μονάδων εάν και το υπόδειγμά μας ήδη εντοπίζει και το επόμενο κρίσιμο επίπεδο στήριξης στις 6.700 μονάδες. Η δυνατότητα αντιστροφής της αρνητικής τάσης, εάν και λιγότερο πιθανή, σκανάρεται περί τις 7.200 μονάδες. Κάτι που θα συσχετισθεί με την όποια έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Brexit που οι αγορές έχουν το προσόν να προεξοφλούν ιδιαίτερα οικονομικά γεγονότα με μεγάλη ταχύτητα.

Ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Επιβεβαιώθηκαν οι σημαντικές στηρίξεις των τραπεζικών μετοχών που υποδείξαμε στην προηγούμενη αναφορά μας. Η συνέχεια παραμένει δύσκολη με κομβικό θετικό σημείο την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων μέσω των οποίων θα αποφευχθεί η πολύ περιορισμένη πιθανότητα για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ελληνικές μετοχές -Γενικός Δείκτης

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε στα επίπεδο του Νοεμβρίου 2016, ενώ η ισχυρή στήριξη παραμένει στα επίπεδα των 600 μονάδων. Για να υπάρξει αντιστροφή της τάσης θα πρέπει η αγορά να διασπάσει αρχικά το επίπεδο των 650 μονάδων ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δούμε και τις 580 μονάδες.

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Οι αγορές συναλλάγματος επέστρεψαν στα αρνητικά θεμελιώδη ισχυροποιώντας το αμερικανικό νόμισμα που έφτασε και την κρίσιμη αντίσταση των 1,1350 δολαρίων που έγκαιρα είχε υποδείξει το υπόδειγμα στην προηγούμενη αναφορά μας (20/7).Τα επόμενα κρίσιμα σημεία που μπορεί να οριοθετήσουν την συνεχιζόμενη άνοδο του δολαρίου είναι πρώτα το 1,13 και στην συνέχεια το 1,1150. Για το περιορισμένο ενδεχόμενο επανάκαμψης του ευρώ θα πρέπει να ξαναδούμε τα κάτω μέρος του προηγούμενου εύρους ήτοι το 1,15-1,1550 δολάρια ανά ευρώ.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟΥ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018)

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Η ισοτιμία βρίσκεται στην μέση του εύρους 0,8750-0,8950 της λίρας έναντι του ευρώ ενός εύρους που παραμένει κατά τους τελευταίους 13 μήνες. Το 0,8750 θα παραμένει ισχυρό σημείο αντίστασης για το βρετανικό νόμισμα.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Το υπόδειγμά μας είχε σκανάρει την ισοτιμία των 111,50 γιέν ανά δολάριο ως σημαντική στήριξη για το αμερικανικό νόμισμα, Εαν διαταραχθεί τότε το ιαπωνικό νόμισμα μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω στην περιοχή των 111 γιέν ανά δολάριο.

Χρυσός

Η ανοδική κίνηση του πολύτιμου μετάλλου συνοδεύεται με την παράλληλη ανοδική κίνηση του δολαρίου κάτι που τεχνικά υλοποιείται σπάνια. Μετά από μεγάλη περίοδο αναιμικού trading κρίσιμη θεωρείται η διάσπαση της αντίστασης των 1240 δολαρίων η ουγγιά ώστε το υπόδειγμά μας να οριοθετήσει κάποια στατιστικά σημαντικά επίπεδα που θα χαρακτηρίσουν την μελλοντική κίνηση του χρυσού.

Πετρέλαιο

Από το υψηλό έτους των 87 δολαρίων το βαρέλι, που κατέγραψε ο μαύρος χρυσός στις 3/10, έχει καταγραφεί μία σημαντική διορθωτική κίνηση της τάξης του 12,5% .Εξαιρετικά σημαντική η στήριξη των 76 δολαρίων το βαρέλι που την είχαμε εντοπίσει όταν η χρηματιστηριακή του τιμή ήταν ακόμη στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι. Εαν το επίπεδο αυτό δεν κρατήσει τότε η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στα 72 δολάρια. Το σημαντικότερο θεμελιώδες στοιχείο είναι ότι η Σαουδική Αραβία κατέχει πλέον το 12,5 % της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου βρισκόμενοι στις τρεις πρώτες θέσεις μαζί με ΗΠΑ και Ρωσία. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι παίζει πλέον εξισορροπητικό ρόλο στην διαμόρφωση των χρηματιστηριακών τιμών του μαύρου χρυσού αφού με το εμπάργκο των ΗΠΑ στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου η Σ. Αραβία ήταν αυτή που αύξησε την ημερήσια παραγωγή της για να αντισταθμίσει την έλλειψη προσφοράς και να διορθώσει την χρηματιστηριακή του τιμή. Αυτή η θεμελιώδης παράμετρος θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην μελλοντική εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου.

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v