Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχιλλεούδης (AXIA Ventures): Πού κρύβονται ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και αγορά δηλώνει σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο ιδρυτικός εταίρος της AXIA Ventures. Ποιοι κλάδοι και εταιρίες αναμένεται να υπεραποδώσουν. Πώς θα επιτευχθεί το επιθυμητό «βάθος» στο ΧΑ.

Αχιλλεούδης (AXIA Ventures): Πού κρύβονται ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο

Τη θετική του στάση απέναντι στις ελληνικές μετοχές υπογραμμίζει ο Αντώνης Αχιλλεούδης, Founding Partner & Group Manager Director του ομίλου AXIA Ventures Group Ltd, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για υπεραποδόσεις.

Ο κ. Αχιλλεούδης, ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζει ότι ότι η άρση των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, η ανάκαμψη του τουρισμού και τα μέτρα στήριξης που έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της θα έχουν τεράστια θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο ενεργειακός κλάδος αλλά και ο κλάδος των τραπεζών έχουν προοπτικές για υψηλότερες επιδόσεις, ενώ καταθέτει την εκτίμησή του για το πώς θα επιτευχθεί το επιθυμητό «βάθος» για την ελληνική αγορά. 

Δεδομένης της συσχέτισης της ελληνικής αγοράς με τις διεθνείς (στον βαθμό, που αυτό συμβαίνει), εκτιμάτε πως η μακροβιότερη bull market μπορεί να έχει συνέχεια;

Η κρίση του κορωνοϊού ώθησε από την μια πλευρά τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να προχωρήσουν σε μια παγκόσμια ένεση ρευστότητας ιστορικών αναλογιών και από την άλλη τις κυβερνήσεις να παρέχουν μαζικά μέτρα στήριξης που θα τροφοδοτήσουν τις παγκόσμιες οικονομίες και θα οδηγήσουν σε μια πολύ ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022. Οι κεφαλαιαγορές έχουν ήδη ενσωματώσει στις τιμές τους αυτά τα μέτρα και έχουμε δει ισχυρή ανάκαμψη που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι οικονομίες επιστρέφουν στην κανονικότητα αυτό και το επόμενο έτος.

Παράμετροι, όπως η τάση ανόδου των επιτοκίων, το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός... μαύρου κύκνου (λ.χ Ουκρανία) πόσο θα πρέπει να συνεκτιμώνται στην επενδυτική τακτική ενός επενδυτή, συνδυαστικά με την τεράστια ρευστότητα και τη θεαματική αύξηση των καταθέσεων;

Ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη που ανέφερα παραπάνω και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά όλους τους σχετικούς δείκτες για ενδείξεις. Κατά τη γνώμη μου, παρόλο που οι πρώτες ύλες και οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται, μόλις ομαλοποιηθεί το παγκόσμιο εμπόριο και η παραγωγή, θα ανέμενα την απειλή του πληθωρισμού να υποχωρήσει. Όσον αφορά τα γεγονότα black swan, καθώς είναι αδύνατο να προβλεφθούν, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε την επενδυτική μας στρατηγική γύρω από αυτά. Για να προστατευτούμε, μπορούμε πάντα να έχουμε κάποια εξασφάλιση (δηλαδή συναλλαγές μεγάλης μεταβλητότητας) που μπορεί να έχουν κόστος, αλλά θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδος όταν οι αγορές αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις.

Με την υπόθεση, πως η έξοδος από την πανδημία επιτυγχάνεται σε χρόνο, που διευκολύνει οικονομικά (τουριστικά) την χώρα μας, τι εκτιμάτε για το "αποτύπωμα" της στο χρηματιστήριο;

Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού χρηματιστηρίου σε κατά μήκος του χρονικού ορίζοντα (βραχυπρόθεσμα, ενδιάμεσα και μακροπρόθεσμα). Αναμένουμε ότι η άρση των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, η ανάκαμψη του τουρισμού και τα μέτρα στήριξης που έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της θα έχουν τεράστια θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία.

Θα μπορούσε να ισχύσει και για το ΧΑ η διεθνής τάση που στρέφεται στις "εταιρείες αξίας", που αναδεικνύει την "πράσινη ενέργεια"; Εάν ναι, ποιοι κλάδοι θεωρείτε, πως θα μπορούσε να βρεθούν στο monitoring των funds;

Αναμένουμε ότι ο ενεργειακός κλάδος και η μετάβαση των εταιρειών στην πράσινη ενέργεια θα γίνουν αντιληπτές πολύ θετικά από την αγορά. Βλέπουμε εταιρείες παραγωγής καθαρά πράσινης ενέργειας όπως η Τέρνα Ενεργειακή αλλά και παραδοσιακές εταιρίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πράσινη μετάβαση όπως ο όμιλος Μυτιλιναίου, η ΔΕΗ και έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση ακόμη και τα Ελληνικά Πετρέλαια να επικεντρώνονται εκ νέου μαζί με την άλλη εταιρεία του κλάδου, την Motor Oil, στην πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, αυτή η μετάβαση και η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη θα ωφελήσουν παράλληλα πολλές κυκλικές και λιανικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.

Kλάδος-κλειδί (και) για το ΧΑ ο τραπεζικός. Με την ΑΜΚ της Πειραιώς κλείνει ένας πρώτος κύκλος. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου από ελληνική τράπεζα φέτος; Επίσης, αναμένετε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι, που θέτουν για τη μείωση των NPLs/NPEs;

Αναμένουμε επίσης και τον τραπεζικό τομέα να έχει υψηλότερη απόδοση από την αγορά καθώς οι τράπεζες μειώνουν στο ελάχιστο τα κόκκινα δάνεια στον ισολογισμό τους κάτι που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν πιο δυναμικά μέσα σε μια οικονομία με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης. Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ήταν ένα σημαντικό ορόσημο (όπως υποδεικνύει και η αναβάθμιση της χώρας από την S&P που έγινε τις αμέσως επόμενες μέρες).

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των εισηγμένων (52 μέχρι και Τρίτη 20/4) τι θα βλέπατε για την ανθεκτικότητα των εισηγμένων και δη των μεγάλων ομίλων, αλλά και φιλόδοξων mid-caps με προοπτικές;

Τα αποτελέσματα των μεγάλων ομίλων για το 2020 έδειξαν ανθεκτικότητα παρά την πανδημία υποβοηθούμενα από άμεσες κινήσεις του management των εταιρειών. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι αρκετές από αυτές τις εταιρείες δημοσίευσαν ισχυρότερη κερδοφορία το 2020 από το 2019. Παίρνοντας ως βάση το δύσκολο 2020, η προοπτική των μεγάλων ομίλων μεσοπρόθεσμα είναι θετική δεδομένης της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης που αναμένουμε για την ελληνική οικονομία. Μια ισχυρή οικονομία θα δώσει παράλληλα ώθηση στα mid-caps με συγκεκριμένη στρατηγική.

Πιθανότατα η διανομή μερισμάτων στο Χρηματιστήριο θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. Πόσο διασφαλίζει αυτό έναν μεσοπρόθεσμο επενδυτή (ως προς τις επιλογές του/σε σχέση με την κερδοφορία για το 2021);

Όπως αναφέραμε μεσοπρόθεσμα η προοπτική των ελληνικών εταιρειών είναι θετική, ενισχύοντας την δυνατότητα τους να διανείμουν μέρισμα. Από την άλλη, θα αναμέναμε τις εταιρείες να ακολουθήσουν μια πιο δυναμική αναπτυξιακή πολιτική τα επόμενα χρόνια κάτι που σημαίνει αύξηση κονδυλίων για την ανάπτυξη τους που ενδεχομένως να επηρεάσει το ύψος διανομής μερισμάτων μεσοπρόθεσμα.

Για αναβάθμιση του ΧΑ ακούμε αλλά ακόμη, λίγα έχουν γίνει και πολλά θα πρέπει να υλοποιηθούν. Με ποια κίνητρα σε εταιρίες, funds και επενδυτές εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί το απαραίτητο «βάθος» για την ελληνική αγορά;

Το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, η εταιρική διακυβέρνηση και ο χρόνος δικαστικών αποφάσεων είναι κάποιοι από τους τομείς που αναμφίβολα επηρεάζουν τις αποφάσεις των επενδυτών για το εάν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις στην χώρα ή όχι. Φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα ωθήσουν συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, η ουσιαστική προσαρμογή στις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης άλλα και σύσταση εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια που θα επισπεύσουν τις δικαστικές αποφάσεις είναι ενέργειες που αδιαμφισβήτητα θα συνεισέφεραν στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v