Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά άνω του 4% στις ασιατικές αγορές

Οι επιπτώσεις των αυξανόμενων επιτοκίων τρομάζουν τις αγορές. «Η Fed έχει τρελαθεί», δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά και τη χθεσινή πτώση άνω των 800 μον. του Dow Jones. Για τους κινδύνους ενός εμπορικού ή νομισματικού πολέμου προειδοποιεί η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Βουτιά άνω του 4% στις ασιατικές αγορές

Βαθιά στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές, διολισθαίνοντας σε χαμηλό 19 μηνών, διευρύνοντας το παγκόσμιο «ξεπούλημα» μετοχών και ομολόγων λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις των αυξανόμενων επιτοκίων, που «είδε» τον Dow Jones χθες να καταγράφει απώλειες που ξεπέρασαν τις 800 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν με νευρικότητα τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, φοβούμενοι ότι μπορεί να οδηγήσουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε δημοσίως τη δέσμευση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας πως «η Fed κάνει λάθος» και πως «νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τη «βουτιά» στα χρηματιστήρια μια από καιρό αναμενόμενη διόρθωση.

Όπως σημείωναν αναλυτές της ANZ, οι ανησυχίες για το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τους κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις, προκαλούν αβεβαιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, τα σχόλια από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed πυροδότησαν το ξαφνικό «ξεπούλημα» σε ομόλογα, στέλνοντας τα μακροπρόθεσμα yields στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Η εκτίναξη αυτή κατέστησε λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα, ενώ παράλληλα αποτελεί απειλή για την οικονομική δραστηριότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση των επιτοκίων απειλεί να στερήσει κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές, πιέζοντας ιδιαίτερα το κινεζικό γουάν, την ώρα που το Πεκίνο δίνει μια παρατεταμένη εμπορική μάχη με τις ΗΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δίνει όλο και πιο χαμηλό guidance για το κινεζικό νόμισμα, που έχει «σπάσει» το ψυχολογικό φράγμα των 6,9000 γουάν/δολάριο, έως τα 6,9234 γουάν/δολάριο.

Αυτό, με τη σειρά του, έχει αναγκάσει άλλες αναδυόμενες αγορές να αποδυναμώσουν τα δικά τους νομίσματα, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικά, κάτι που έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ, που μιλούν για αθέμιτη υποτίμηση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους ενός εμπορικού ή νομισματικού πολέμου, λέγοντας πως θα μπορούσε να είναι καταστροφικοί για την παγκόσμια ανάπτυξη και να βλάψουν «αθώους θεατές». Κάλεσε, δε, τις χώρες να «αποκλιμακώσουν» τις εμπορικές εντάσεις και να διορθώσουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αντί να τους εγκαταλείψουν.

Ο δε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εμπορικές εντάσεις, προειδοποιώντας για «ξεκάθαρη» επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αν κλιμακωθούν οι δασμολογικές απειλές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί σε χαμηλό 17 μηνών ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο  κάνει «βουτιά» 4,21% στις 22.516 μονάδες.

Πτώση 4,34% για τον Shanghai Composite στις 2.607 μονάδες, 4% για τον CSI στις 3.150 μονάδες, 4,15% για τον Kospi στις 2.137 μονάδες, 3,76% για τον Hang Seng στις 25.207 μονάδες και 2,51% για τον ASX στις 6.009 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v