Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 5,5% του Hang Seng εν αναμονή νέου κινεζικού νόμου για το Χονγκ Κονγκ

Το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει νέο νομικό πλαίσιο και μηχανισμούς επιβολής για το Χονγκ Κονγκ, λόγω των διαδηλώσεων, με τις ΗΠΑ να απειλούν ότι θα αντιδράσουν «πολύ σθεναρά», αν περιοριστεί η αυτονομία.

«Βουτιά» 5,5% του Hang Seng εν αναμονή νέου κινεζικού νόμου για το Χονγκ Κονγκ

Το ενδεχόμενο νέων διαδηλώσεων και περαιτέρω επιδείνωσης των σινοαμερικανικών σχέσεων, μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει νέο νόμο για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ μετά τις περυσινές φιλοδημοκρατικές αναταράξεις, προκαλεί ισχυρές πιέσεις στον Hang Seng, παρασύροντας χαμηλότερα και τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές.

Ο δείκτης κατέγραψε πτώση 5,5% στις 22.947 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από το 2015, οδηγώντας σε απώλειες 1,2% τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας. Πτώση 1,9% σημείωσε ο Shanghai Composite στις 2.813 μονάδες, 2,3% ο CSI στις 3.824 μονάδες, 1,4% ο Kospi στις 1.970 μονάδες και 0,9% ο ASX στις 5.608 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,8% χαμηλότερα, στις 20.388 μονάδες.

Η Κίνα αναμένεται να επιβάλει νέα νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ, όπως γνωστοποίησε χθες Κινέζος αξιωματούχος, και οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα, στην ετήσια συνεδρίαση του κινεζικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με προσχέδιο της νομοθεσίας που έχει δει το Reuters, η Κίνα απαιτεί το Χονγκ Κονγκ να σταματήσει γρήγορα να εφαρμόζει τους κανονισμούς εθνικής ασφάλειας υπό το μίνι σύνταγμά της, τον λεγόμενο Βασικό Νόμο. Το κινεζικό κοινοβούλιο δίνει στον εαυτό του την εξουσία να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο και τον μηχανισμό εφαρμογής για να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποτροπή, την τρομοκρατία, τον αυτονομισμό και την ξένη παρέμβαση, «ή όποιες ενέργειες θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Οι ενέργειες του Πεκίνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες εκτεταμένες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο απολαμβάνει πολλών ελευθεριών που δεν επιτρέπονται στην ηπειρωτική Κίνα. Ήδη, οι ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει σήμερα κατά των σχεδίων του Πεκίνου.

«Λόγω των νέων καταστάσεων και της ανάγκης, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο ασκεί τη συνταγματική του εξουσία» να εδραιώσει νέο νομικό πλαίσιο και μηχανισμούς επιβολής, προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, είπε ο εκπρόσωπός του, Shang Yesui.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει «πολύ σθεναρά» κατά της προσπάθειας να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος επί της πρώην βρετανικής αποικίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε επίσης την Κίνα, λέγοντας πως ένα υψηλό επίπεδο αυτονομίας και σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση του ειδικού στάτους που έχει η περιοχή στην αμερικανική νομοθεσία, κάτι που την έχει βοηθήσει να διατηρήσει τη θέση της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου. Η «Πράξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ» που εγκρίθηκε πέρυσι από τον Τραμπ, απαιτεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί τουλάχιστον ετησίως πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί αρκετή αυτονομία, ώστε να δικαιολογούνται οι ευνοϊκού αμερικανικοί εμπορικοί όροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v