Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω των σινοαμερικανικών εντάσεων

Πτώση μεγαλύτερη του 2,5% στα κινεζικά χρηματιστήρια, καθώς τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ επισκιάζονται από την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα κινεζικά χρηματιστήρια, παρασύροντας χαμηλότερα και τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με την κλιμάκωση των σινοαμερικανικών εντάσεων και την προειδοποίηση του ΔΝΤ για το οικονομικό κόστος μιας νέας έξαρσης της πανδημίας, να επισκιάζουν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε χθες πως η Ουάσινγκτον θα επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας για ορισμένους εργαζόμενους κινεζικών εταιρειών, περιλαμβανομένων της Huawei, τις οποίες κατηγορεί ότι διευκολύνουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται επίσης να αναλάβει δράση τις επόμενες εβδομάδες για τον εκλαμβανόμενο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια που θεωρεί ότι αποτελούν οι TikTok και WeChat.

Εν τω μεταξύ, σε ανάρτησή της, η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε πως μπορεί η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μετά την πρωτοφανή πτώση που κατέγραψε φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο ένα δεύτερο μεγάλο κύμα μολύνσεων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες διαταράξεις.

Νωρίτερα, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, το οποίο κατέγραψε άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση και 11,5% σε τριμηνιαία, ποσοστά υψηλότερα του αναμενόμενου.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,74% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε 0,76% χαμηλότερα στις 22.770 μονάδες.

Πτώση 2,56% για τον Shanghai Composite στις 3.275 μονάδες, 2,97% για τον CSI στις 4.603 μονάδες, 1,31% για τον Hang Seng στις 25.146 μονάδες, 0,65% για τον Kospi στις 2.187 μονάδες και 0,61% για τον ASX στις 6.123 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v