Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μάχη των Πολιτειών ανεβοκατεβάζει τις αγορές

Αναλόγως των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται σε κάθε πολιτεία κινούνται οι αγορές, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών αλλά ο αγώνας εξελίσσεται τελικά σε ντέρμπι. Θετικά έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται το ευρώ, το γουάν και το μεξικανικό πέσο. Πώς κινούνται τα futures της Wall.

Η μάχη των Πολιτειών ανεβοκατεβάζει τις αγορές

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τον σημαντικό περιορισμό των κερδών που κατέγραφαν αρχικά, την ώρα που τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ δείχνουν εξαιρετικά αμφίρροπα, χωρίς να φαίνεται ακόμα ξεκάθαρα ποιος θα είναι ο νικητής.

Οι επενδυτές είχαν αρχικά στοιχηματίσει πως μια πιθανή σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε να αμβλύνει τους πολιτικούς κινδύνους, δίνοντας ταυτόχρονα υποσχέσεις για μια τεράστια αύξηση των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που έπληξε το δολάριο και τα ομόλογα. Η διάθεση των επενδυτών όμως «σκοτείνιασε» μετά τις ενδείξεις πως ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πάρει τελικά τη νίκη στην πολιτεία της Φλόριδα, ενώ επίσης η μάχη και σε άλλες σημαντικές πολιτείες είναι πιο αμφίρροπη απ’ όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Έτσι, οι επενδυτές απομακρύνονται κάπως από το σενάριο μιας σαρωτικής νίκης των Δημοκρατικών και κάνουν κινήσεις αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος ή, στην καλύτερη περίπτωση, μιας διαδικασίας που θα τραβήξει για πολύ καθώς θα γίνεται η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.

Με άνοδο έκλεισαν ωστόσο οι πιο βασικές ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο ο Nikkei ολοκλήρωσε συνεδρίαση με κέρδη 1,7%, στις 23.695 μονάδες, στο Σίδνεϊ ο ASX οριακά χαμηλότερα (-0,07%) στις 6.062 μονάδες, στη Σανγκάη με άνοδο 0,19% και στις 3.277,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης Σενζέν έκλεισε υψηλότερα κατά 0,58%. Θετικά κατά 1,04% έκλεισε η Ταϊβάν, ενώ κατά 0,6% ο KOSPI στη Νότια Κορέα.

Αρνητικά γύρισαν τα futures για τον Dow Jones (-1,1%) και τον S&P 500 (-0,6%) ενώ θετικά κινούνται (+0,9%) για τον Nasdaq.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κερδίζει το έδαφος που είχε χάσει αρχικά, και αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά 0,52% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το ευρώ περιορίζει τις απώλειές του στο 0,56% στα 1,1656 δολάρια, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,6% στα 1,2988 δολάρια, ενώ η ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος με το αμερικανικό διαμορφωνόταν στα 104,92 γεν το δολάριο. Το offshore κινεζικό γουάν κατέγραφε νωρίτερα πτώση μεγαλύτερη του 1% και το μεξικανικό πέσο μεγαλύτερη του 3% έναντι του δολαρίου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς treasury υποχωρεί στο 0,812%, με τους επενδυτές να σημειώνουν το ενδεχόμενο σημαντικής μεταβλητότητας στις αγορές λόγω των εκλογών, αλλά παράλληλα και τη συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη και Πέμπτη, όπου ενδέχεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταβολής στο πρόγραμμα αγοράς treasuries, καθώς και στις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφορικά με τις τριμηνιαίες αναχρηματοδοτήσεις.

Στην αγορά των εμπορευμάτων, τα futures του αμερικανικού αργού -που νωρίτερα κατέγραφαν άνοδο σχεδόν 2% λόγω των στοιχείων που έδειξαν σημαντική πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ- ενισχύονται κατά 2,39% στα 38,56 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί αβεβαιότητα.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 10%, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως και την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις, που έπληξαν τις προοπτικές για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v