Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δίνουν «τονωτική ένεση» στις ασιατικές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς. Απομακρύνεται από το υψηλό 30 ετών ο Nikkei καθώς το Τόκιο πιθανότατα θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συνεχίζουν στην πρώτη συνεδρίαση του 2021 την ανοδική τους πορεία οι ασιατικές μετοχές, με τους επενδυτές να ευελπιστούν πως τα εμβόλια θα οδηγήσουν τελικά σε παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αν και το ενδεχόμενο να τεθεί το Τόκιο και ορισμένες άλλες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας πίεσε τις ιαπωνικές μετοχές.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν πως οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν φθηνό το χρήμα, ενώ τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα συμβάλλουν με την πάροδο του χρόνου στην αναβίωση της παγκόσμιας οικονομίας, αν και μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας αυτής έχει ήδη προεξοφληθεί.

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε πως η δραστηριότητα στα εργοστάσιά της συνέχισε να επιταχύνεται τον Δεκέμβριο, αν και ο PMI διαμορφώθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ η ιαπωνική μεταποίηση σταθεροποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως το 2020 η Σιγκαπούρη εμφάνισε την μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της, αν και τα στοιχεία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ΗΠΑ και στην αυριανή επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση για δυο έδρες Γερουσιαστών που θα καθορίσει ποιος θα ελέγχει τη Γερουσία. Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν είτε τη μία είτε και τις δύο έδρες, τότε θα διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία τους στο σώμα και θα μπορούν να μπλοκάρουν τους νομοθετικούς στόχους και τις δικαστικές υποψηφιότητες του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Επίσης, την Τετάρτη αναμένεται η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου της Fed, όπου αναμένεται να περιλαμβάνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των αγορών τίτλων αυτή τη χρονιά.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κατέγραφε άνοδο 1,2%, σε νέο ιστορικό υψηλό,  ενώ αντιθέτως ο δείκτης Nikkei του Τόκιο απομακρύνεται από το υψηλό 30 ετών, υποχωρώντας κατά 0,68% στις 27.258 μονάδες.

Κέρδη 0,9% για τον δείκτης Shanghai Composite στις 3.504 μονάδες, 1,11% για τον CSI στις 5.269 μονάδες, 0,74% για τον Hang Seng στις 27.432 μονάδες και 1,5% για τον ASX στις 6.953 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi κάνει ράλι 2,47% στις 2.944 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v