Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων οι ασιατικές μετοχές

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ εντείνουν τους φόβους της αγοράς για το ενδεχόμενο ταχύτερης αύξησης των επιτοκίων.

Οι φόβοι για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν υψηλότερες του αναμενόμενου πιέσεις στις τιμές, τρόμαξαν τους επενδυτές στην Ασία, με αποτέλεσμα οι ασιατικές μετοχές να κάνουν «βουτιά» σε χαμηλό επτά εβδομάδων.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ έκαναν το μεγαλύτερο «άλμα» των τελευταίων 12 ετών τον Απρίλιο, καθώς η έκρηξη της ζήτησης εν μέσω του ανοίγματος της οικονομίας μετά τα lockdowns της πανδημίας, ήρθε αντιμέτωπη με περιορισμούς στην προσφορά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Το άλμα στις τιμές αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες αυξήσεις στα αεροπορικά ναύλα, στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και στα κόστη διαμονής, που ενδεχομένως όμως να είναι μια μεταβατική φάση.

Στελέχη της Fed πάντως προσπάθησαν αμέσως να υποβαθμίσουν την επίπτωση που έχουν οι αριθμοί ενός μεμονωμένου μήνα, με τον αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να σημειώνει πως τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα είναι απαραίτητα για αρκετό καιρό ακόμα.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,9% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει ισχυρές απώλειες σχεδόν 2,5% στις 27.448 μονάδες.

Πτώση 1,15% καταγράφει ο Shanghai Composite στις 3.423 μονάδες, 1,20% ο CSI στις 4.984 μονάδες, 1,18% ο Kospi στις 3.124 μονάδες, 1,5% ο Hang Seng στις 27.807 μονάδες και 0,99% ο ASX στις 7.209 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v