Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις στο Τόκιο, με τον Nikkei να υποχωρεί έως και 4%, στον απόηχο των εκτιμήσεων της Fed για δυο αυξήσεις επιτοκίων το 2023, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού στην Κίνα.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Η αρνητική έκπληξη που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Fed προβλέποντας δυο αυξήσεις επιτοκίων το 2023 εν μέσω της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με το Τόκιο να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις καθώς ο δείκτης έφτασε να καταγράφει πτώση έως και 4%.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι μετοχές τραπεζών, ενεργειακών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων που τείνουν να είναι ευαίσθητες στις διακυμάνσεις της οικονομίας έχουν καταγράψει σημαντική πτώση μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη Τετάρτη, όταν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έπιασε εξαπίνης τους επενδυτές με την εκτίμησή της για δυο αυξήσεις των 25 μ.β. το 2023. Το sell-off επιδεινώθηκε την Παρασκευή όταν ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard είπε πως η στροφή προς μια ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής ήταν μια «φυσική» αντίδραση στην οικονομική ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού καθώς η χώρα «ανεβάζει ρολά» μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, η Κίνα ανακοίνωσε πως το μονοετές loan prime rate διατηρείται αμετάβλητο στο 3,85% και το 5ετές στο 4,65%, όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 1,3%  ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κατέγραφε πτώση 3,66% στις 27.904 μονάδες.

Χαμηλότερα κατά 0,24% ο δείκτης Shanghai Composite στις 3.516 μονάδες και κατά 0,63% ο δείκτης CSI στις 5.070 μονάδες, ο δείκτης Kospi καταγράφει πτώση 1% στις 3.235 μονάδες, 1,66% ο δείκτης ASX στις 7.498 μονάδες και 1,54% ο Hang Seng στις 28.356 μονάδες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v