Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζικές πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

Χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την οικονομία της Κίνας ενώ στην Ιαπωνία η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο αδύναμη σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει στο επίκεντρο, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας να λειτουργούν επιβαρυντικά καθώς κινήθηκαν χαμηλότερα του αναμενόμενου, ενώ στο επίκεντρο έρχονται τώρα και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν επανέρχονται πλέον στην εξουσία, έχοντας καταλάβει χθες και την πρωτεύουσα Καμπούλ. Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας, και ιδιαίτερα την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας, που αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Ιούλιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, λιγότερο από το 11,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Η δε βιομηχανική της παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,4% έναντι του 7,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Χθες η Ιαπωνία ανακοίνωσε στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του β’ τριμήνου, με το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 1,3% σε ετησιοποιημένη βάση, έναντι του 0,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ωστόσο, η ανάκαμψη ήταν πιο αδύναμη σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Η κατανάλωση αυξήθηκε απρόσμενα, κατά 0,8% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου μετά την πτώση 1% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,5%  ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει απώλειες 1,72% στις 27.494 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,36% ο Shanghai Composite στις 3.528 μονάδες και κατά 0,24% ο CSI στις 4.957 μονάδες ενώ αντιθέτως κατά 0,71% υποχωρεί ο Hang Seng στις  26.205 μονάδες και κατά 0,41% ο ASX στις 7.865 μονάδες.

Το χρηματιστήριο της Σεούλ παρέμεινε σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v