Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Evergrande και ενέργεια πιέζουν τις ασιατικές αγορές

Στην Evergrande παραμένει στραμμένο το ενδιαφέρον, ενώ προβληματίζουν οι ελλείψεις ενέργειας στην Κίνα. Υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για το κινεζικό ΑΕΠ μεγάλοι οίκοι.

Μικτά πρόσημα εμφανίζουν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, αν και η τύχη της Evergrande εξακολουθεί να λειτουργεί ως «βαρίδι» στο επενδυτικό κλίμα, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης προσεκτικά το ζήτημα των ελλείψεων ενέργειας στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων –που έχει το μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως- γνωστοποίησε πως δεν τήρησε την προθεσμία για την καταβολή τόκου σε offshore ομολογιούχους. Η Evergrande έχει 30 ημέρες για να καταβάλει την πληρωμή προτού θεωρηθεί πως αθετεί τις υποχρεώσεις της και ήδη οι αρχές της Σενζέν ερευνούν τη μονάδα διαχείρισης πλούτου της εταιρείας. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, χωρίς να κατονομάζει την Evergrande, ανέφερε σε ανακοίνωση της χθες πως θα «διασφαλίσει τα νόμιμα συμφέροντα των καταναλωτών στέγασης».

Εν τω μεταξύ, η διεύρυνση των ενεργειακών ελλείψεων στην Κίνα είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε αρκετά εργοστάσια, περιλαμβανομένων αυτών που προμηθεύουν την Apple και την Tesla, γεγονός που αναμένεται να πλήξει τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας και τις σχετιζόμενες αλυσίδες προμήθειας.

Επιβαρυντικά στο γενικότερο κλίμα λειτουργεί και το μπαράζ υποβαθμίσεων των προβλέψεων για το κινεζικό ΑΕΠ, με μεγάλους οίκους να αναμένουν ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του 8% φέτος.

Νοτιότερα, στην Αυστραλία, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς μειώθηκαν κατά 1,% τον Αύγουστο έναντι πτώσης 2,5% που περίμεναν οι αναλυτές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά 0,13% και κατά 0,24% ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 30.173 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,59% ο Shanghai Composite στις 3.604 μονάδες, κατά 0,23% ο CSI στις 4.889 μονάδες, κέρδη 1,6% για τον Hang Seng στις 24.595 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης Kospi καταγράφει απώλειες 1,09% στις 3.099 μονάδες και 1,35% ο ASX στις 7.586 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v