Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ και τα σχέδια της ΕΚΤ για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, επιβαρύνουν το ήδη αρνητικό λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου κλίμα. Μικρή άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου, που ωστόσο οδεύουν προς εβδομαδιαία πτώση 7-8%.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι ασιατικές μετοχές καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ –που αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών- σε συνδυασμό με την στάση της ΕΚΤ που παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενισχύουν τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, την ώρα που οι επενδυτές είναι ήδη επιφυλακτικοί λόγω της εξέλιξης του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε –ιδιαίτερα στις αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ- από τη βουτιά που έκαναν οι εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές μετοχές, μετά την γνωστοποίηση της πρώτης κινεζικής εταιρείας που πιθανώς θα διαγραφεί από τις ΗΠΑ.

Πάντως, οι απώλειες για τους δείκτες, ιδιαίτερα για το Χονγκ Κονγκ, περιορίστηκαν σημαντικά λίγο πριν τη λήξη των συνεδριάσεων.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωνε πτώση 1,38% και ο δείκτης Nikkei του Τόκιο 2,05% στις 25.162 μονάδες.

Μετά τη «βουτιά» 3,2%, οι απώλειες για τον Hang Seng "μαζεύονται" στο 1,7% και τις 20.533 μονάδες, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,65% έναντι του  2,16% νωρίτερα, στις 3.274 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,88% ο CSI από 2,44% στις 4.254 μονάδες, ενώ ο Kospi υποχωρεί κατά 0,77% στις 2.659 μονάδες και κατά 0,97% ο ASX στις 7.339 μονάδες.

Σταθεροποιητική εικόνα στο πετρέλαιο, με τα futures του Brent να διαμορφώνονται στα 109,37 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού να ενισχύονται κατά 0,3% στα 106,35 δολάρια.

Σημειώνεται πως σε μια εβδομάδα με έντονη μεταβλητότητα, λόγω των συζητήσεων για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στη συνέχεια δυνητικής προσθήκης προμηθειών από το Ιράν, τη Βενεζουέλα και τα ΗΑΕ, ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, το Brent οδεύει προς καταγραφή εβδομαδιαίας πτώσης περίπου 7%, έχοντας αγγίξει το υψηλό 14 ετών των 139,13 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό οδεύει προς καταγραφή πτώσης περίπου 8% από το υψηλό των 130,5 δολαρίων το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v