Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα οδηγεί σε περιορισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε μεγάλες κινεζικές πόλεις, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει η Ουκρανία. Καλύτερα του αναμενόμενου τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις στην Κίνα.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς η έξαρση της Covid-19 στην Κίνα επιβαρύνει το ήδη αρνητικό, λόγω Ουκρανίας, κλίμα, ενώ οι επενδυτές περιμένουν και την πρώτη αύξηση αμερικανικών επιτοκίων μετά από τρία χρόνια.

Οι ελπίδες πως οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, που θα συνεχιστούν σήμερα, θα αποφέρουν λύση για τη σύρραξη, οδήγησαν σε «βουτιά» των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, ωστόσο η νευρικότητα στην αγορά των μετοχών παραμένει έκδηλη, καθώς ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών που ξεκίνησε δεν έχει αποφέρει κάποια σημαντική πρόοδο.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έρχεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση κρουσμάτων Covid-19 από το αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020, πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, περιλαμβανομένης της Σενζέν, σπεύδουν να περιορίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Πάντως, νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, που αυξήθηκε κατά 7,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης3,9% που περίμεναν οι αναλυτές. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις για το πρώτο δίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 6,7% έναντι του 3% που περίμεναν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως ισχυρές πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι τεχνολογικές εταιρείες που είναι εισηγμένες και στις ΗΠΑ και στην Κίνα, με τους επενδυτές να προσπαθούν να υπολογίσουν την προοπτική πιθανής διαγραφής τους από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωνε απώλειες 1,6% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κινούνταν 0,24% υψηλότερα στις 25.367 μονάδες.

Πτώση 2,8% για τον Shanghai Composite στις 3.132, 2,57% για τον CSI στις 4.067 μονάδες και 3,99% για τον Hang Seng στις 18.752 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi καταγράφει απώλειες 0,65% στις 2.628 μονάδες και 0,89% ο ASX στις 7.356 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v