Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στις ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο και τα ασιατικά ταμπλό μετά την χθεσινή κάθετη πτώση στην Wall και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Νέο ρεκόρ για τον χρυσό και έντονες πιέσεις για εμπορεύματα και εξαγωγικές εταιρείες

Την σκυτάλη από την Wall Street πήραν οι ασιατικές αγορές, όπου καταγράφονται ισχυρές ρευστοποιήσεις, καθώς ανά τον κόσμο διατυπώνονται πλέον ανησυχίες για την διεθνή αναπτυξιακή πορεία.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία εν μέσω μάλιστα προγράμματος περικοπών στις ΗΠΑ, αλλά και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία είναι οι βασικές αιτίες για το έντονο sell off και στις Ασιατικές αγορές. Μετοχές εξαγωγικών εταιρειών και εμπορευμάτων δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε η τιμή του χρυσού, στα 1,664,9 δολ. ανά ουγκιά, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις.

Συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,11% στις 9637 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 2,03% στις 21996 μονάδες, ενώ ελεύθερη πτώση 2,60% στις 2066 μονάδες καταγράφει ο κορεατικός Kospi.

Ψύχραιμο το κλίμα στην κινεζική αγορά, όπου ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 2674 μονάδες, ενώ ο CSI καταγράφει απώλειες 0,18% στις 2951 μονάδες.

Τα σενάρια που διατυπώνονται πλέον για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι πιο δυσοίωνα καθώς χθες ανακοινώθηκε αιφνιδιαστική μείωση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, η πρώτη μετά από 2 χρόνια. Η JPMorgan παράλληλα, προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο 1% για το 2012. Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch δήλωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν – προς το παρόν τουλάχιστον – σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ, αν και ζητούν μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, ενώ αναμένεται και ο «χρησμός» της Standard & Poor’s.

Στη Wall Street ο Dow έκλεισε με απώλειες 2,19% στις 11.866,62 μονάδες, ο S&P 500 με πτώση 2,56% στις 1.254 μονάδες και ο Nasdaq χαμηλότερα 2,75% στις 2.699,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v