Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και τράπεζες έριξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρασυρόμενοι από την πτώση της τιμής του πετρελαίου (-3,4%) και από τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Νέες απώλειες για τη μετοχή της Deutsche Bank (-0,4%). Υποχωρεί το ευρώ.

Απώλειες κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στον ενεργειακό και τραπεζικό κλάδο, στον απόηχο του πρώτου τηλεοπτικού debate μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τράμπ.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, σε μια τηλεμαχία υψηλών τόνων, τις εντυπώσεις κέρδισε η Κλίντον.

Όπως επισήμανε ο επικεφαλής επενδύσεων της BMO Private Bank, Jack Ablin, «Οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν νίκη της Κλίντον στο debate. Τα futures στη Wall Street γύρισαν ανοδικά και το μεξικάνικο πέσο ανέβηκε».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες μέρες ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στο πέσο καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον Τραμπ να ανεβαίνει.

Παρά το θετικό αντίχτυπο από το debate, τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές γύρισαν πτωτικά εξαιτίας των νέων πιέσεων που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, ο τίτλος της γερμανικής Commerzbank υποχώρησε 2,7% μετά από δημοσίευμα ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στην περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας.

Αντίστοιχα, η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε πτώση 0,4% (νέο ιστορικό χαμηλό) αν και ο βοηθός εισαγγελέας Bill Baer άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης να μειώσει το πρόστιμο για την τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, η προβληματική ιταλική τράπεζα Banca Monte dei Paschi di Siena δήλωσε χθες πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους ομολογιούχους της να μετατρέψουν εθελοντικά τους τίτλους τους σε μετοχές.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς φαίνεται να διαψεύδονται οι προσδοκίες για πάγωμα της παραγωγής στην συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ την Τετάρτη. Ειδικότερα, το Ιράν το οποίο αντιτίθεται σε κάθε απόφαση για μείωση ή πάγωμα, χαρακτήρισε την αυριανή συνεδρίαση «συμβουλευτική». Ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 3,4% στα 44,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Χαμηλότερα κινήθηκαν και οι ενεργειακές μετοχές με τις Repsol και ΟMW να υποχωρούν 2,5% και 3,4% αντίστοιχα.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά 0,06% στις 340 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,15% στις 6.807 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,31% στις 10.361 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,21% στις 4.398 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,27% στις 8.688 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 16.134 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1211 δολ. από 1,1254 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,2% στα 1,328 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v