Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με μειωμένο τζίρο στις ευρωαγορές

Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές. Περιορισμένες οι συναλλαγές λόγω της αργίας της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ. Οριακή πτώση για τη μετοχή της Thyssenkrupp. Νέες απώλειες για τον χρυσό.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα πρακτικά της Fed, στην έκθεση της ΕΚΤ, στα οικονομικά στοιχεία στη Γερμανία και στα αποτελέσματα της Thyssenkrupp.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας φέρονται να συμφωνούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα πρέπει να συμβεί «σχετικά σύντομα».

Οι αναλυτές κατά μεγάλη πλειοψηφία εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν περιορισμένες εξαιτίας της αργίας της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ. Σήμερα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή ενώ αύριο θα η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα λόγω της «Μαύρης Παρασκευής».

Στο μεταξύ, αμετάβλητη παρέμεινε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Νοέμβριο στη Γερμανία, γεγονός που υπαινίσσεται ότι τα εταιρικά στελέχη εξακολουθούν να είναι αισιόδοξα αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, παρά τις αυξανόμενες πολιτικές αβεβαιότητες.

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή της έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για χρηματοοικονομική αστάθεια στην ευρωζώνη λόγω των πολιτικών εξελίξεων, ενώ δεν απέκλεισε να επανέλθει ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του χρέους ορισμένων χωρών.

Στο εταιρικό μέτωπο, ο γερμανικό βιομηχανικός όμιλος Thyssenkrupp (-0,1%) ανακοίνωσε μειωμένα καθαρά κέρδη το 2016 στα 296 εκατ. ευρώ έναντι 309 το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8% στα 39,29 δις. ευρώ.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός σημειώνει άνοδο μόλις 0,1% στα 48,02 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,31% στις 341 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 6.829 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,25% στις 10.689 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 4.542 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 8.657 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 16.500 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,5% στα 1,186 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v