Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οριακή πτώση για τον FTSE 100. Υποχωρεί το ευρώ. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Άνοδο κατέγραψαν οι ευρωαγορές παρόλο που εντείνονται οι γεωπολιτικές ανησυχίες.

Ειδικότερα, ο υπουργός των εξωτερικών της Βόρειας Κορέας υποστήριξε τη Δευτέρα ότι ένα tweet του Τραμπ τον σαββατοκύριακο, αποτελεί κήρυξη πολέμου, οπότε η χώρα είναι υποχρεωμένη να λάβει αντίμετρα, μεταξύ των οποίων και η κατάρριψη εχθρικών αεροσκαφών.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, η Μέρκελ ξεκίνησε συζητήσεις με τρία κόμματα από τα πέντε κόμματα της Μπούτεστανγκ προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ξανάρχισαν με δυσκολίες, αφότου ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε πως δεν μπορεί να συζητηθεί μια μεταβατική συμφωνία, όπως έχει ζητήσει η Τερέζα Μέι, πριν διευθετηθούν τα ζητήματα των δικαιωμάτων των πολιτών, των ιρλανδικών συνόρων και του λογαριασμού εξόδου.

Η Ευρώπη είναι πιο εύθραυστη από ποτέ, προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία που έδωσε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως η γηραιά ήπειρος έχει πέσει θύμα επικίνδυνων ιδεών όπως ο απομονωτισμός και ο εθνικισμός.

«Έχουμε ξεχάσει πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη, τα οράματα μας. Έχουμε ξεχάσει την Ευρώπη» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε ομιλία του στη Σορβόνη, στην οποία παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναμόρφωση της Ευρώπης.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,03% στις 384 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,21% στις 7.285 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,08% στις 12.605 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 5.268 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,26% στις 10.189 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 22.430 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,8% στα 51,80 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.303 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,1773 από 1,1850 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v