Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανική «σκιά» πάνω από τις ευρωαγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Διέκοψε τη λειτουργία της η βρετανική αεροπορική Monarch, δίνοντας "πόντους" στις ανταγωνίστριες εταιρείες. Πιέσεις στο ευρώ.

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις στην Καταλονία να βρίσκονται στο επίκεντρο, ενώ ανοδικά κινείται ο κλάδος ταξιδίων, καθώς η διακοπή λειτουργίας της πέμπτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Βρετανίας, της Monarch, αποτελεί "καλά νέα" για τις ανταγωνίστριες εταιρείες.

Ο ισπανικός δείκτης IBEX άνοιξε με απώλειες 1,3%, που τώρα περιορίζονται στο 0,9%, μια ημέρα μετά το αιματηρό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στο οποίο οι Καταλάνοι είπαν «ναι» με συντρηπτική πλειοψηφία, όμως η Ισπανική κυβέρνηση το χαρακτηρίζει παράνομο.

Αυτό που προβληματίζει δεν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά το πώς θα επηρεάσουν τη διακυβέρνηση Ραχόι οι επιχειρήσεις καταστολής, που προκάλεσαν έντονες επικρίσεις τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Οι εξελίξεις στην Καταλονία πιέζουν και το ευρώ, που υποχωρεί κατά 0,45% στα 1.1758 δολάρια, ενώ ανοδικά κινείται το κόστος δανεισμού της Ισπανίας.

Σε ό,τι αφορά την Monarch, η οποία μπήκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας σχολίασε πως η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη. "Η αποτυχία της Monarch αποτελεί καλή είδηση για τους ανταγωνιστές", που θα κληθούν να καλύψουν το κενό στην επιβατική κίνηση, σχολίαζε ο αναλυτής της ETX Capital, Neil Wilson. Η μετοχή της Ryanair ενισχύεται κατά 2,48% και της easyJet κατά 4,03%.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον PMI βιομηχανίας Σεπτεμβρίου της ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,2% υψηλότερα στις 388 μονάδες, κατά 0,34% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.398 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος στις 5.331 μονάδες ο δείκτης CAC του Παρισιού, ενώ υψηλότερα κατά 0,37% κινείται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.875 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v