Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτη μέρα ανόδου για τον Stoxx 600

Επιμένει ανοδικά ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Κέρδη για τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πτώση για τον ισπανικό δείκτη IBEX 30. Υποχωρεί το ευρώ. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα σχόλια της ΕΚΤ.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συζητήσουν αυτό το φθινόπωρο μια αναπροσαρμογή στα μέτρα της πολιτικής, όχι μια έξοδο από την τόνωση», δήλωσε ο Πέτερ Πράετ, ανώτατος οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, σε συνέδριο στο Βερολίνο.

«Δεν μιλάω για έξοδο, μιλάω για αναπροσαρμογή» τόνισε ο οικονομολόγος, σύμφωνα με το Reuters. «Δεν θα προδικάσω», πρόσθεσε.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ολόκληρη την ευρωζώνη ήταν το Σεπτέμβριο πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές τους, σε σύγκριση με οποιαδήποτε στιγμή την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για μια ένδειξη πως παραμένουν απτόητοι από την προοπτική της μειωμένης τόνωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη χρονιά.

Η Κομισιόν τόνισε πως ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος συναθροίζει την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, κινήθηκε ανοδικά στις 113 μονάδες από 111,9 τον Αύγουστο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Ιούνιο του 2007.

Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να υποχωρήσει τον Οκτώβριο, μετά το ανοδικό σερί πέντε μηνών. Ο δείκτης μελλοντικής εμπιστοσύνης της ερευνητικής εταιρείας "GfK" πρόκειται να υποχωρήσει σε 10,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 10,9 το Σεπτέμβριο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal περίμεναν ανάγνωση 11 μονάδων.

Στο μεταξύ, η Μέρκελ εμφανίζεται κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης μετά την απόφαση του Σόιμπλε να γίνει πρόεδρος στην Μπούτεστανγκ, προκειμένου άλλο κόμμα να αναλάβει το υπουργείο οικονομικών.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,13% στις 386 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,13% στις 7.322 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,37% στις 12.704 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 5.293 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,39% στις 10.328 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 22.587 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 51,72 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στα 1.287 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1965 από 1,1952 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v