Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 2,1% στο τρίμηνο για τον Stoxx 600

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διευρύνοντας τα κέρδη τριμήνου στο 2,1%. Ενισχύεται το ευρώ, Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε ο Stoxx 600 με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν κατάφερε να αυξηθεί το Σεπτέμβριο και η υποβόσκουσα αύξηση τιμών αποδυναμώθηκε, μεταδίδει το Bloomberg. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την περιοχή αυξήθηκε κατά 1,5%, μια άνοδος που συνάδει με εκείνη του Αυγούστου και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αντίστοιχα, ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία το Σεπτέμβριο, όπως καταδεικνύουν τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία Insee. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, έπειτα από άνοδο 0,9% τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Ο γαλλικός εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1%, μετά την ανάκαμψη του Αυγούστου, επεσήμανε η Insee.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 23.000 τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο. Αντιθέτως, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν υποχώρηση κατά 5.000. Το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε 5,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 1992, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Επιπλέον, οι επενδυτές παρακολουθούν τα σχόλια από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα. Χθες το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau υποστήριξε ότι η τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων, διατηρώντας ωστόσο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Στο μέτωπο του Brexit, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει στο κρίσιμο ζήτημα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων. Ο νέος γύρος των συζητήσεων είναι προγραμματισμένος για τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα από τον Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει την υποστήριξη ορισμένων κλάδων ωστόσο αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη για να περάσει από το Κογκρέσο. Την Πέμπτη ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Gary Cohn απέφυγε να εγγυηθεί ότι κάθε μέσος Αμερικανός θα πληρώσει λιγότερους φόρους.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,47% στις 388 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης κινήθηκε υψηλότερα 1% και στο τρίμηνο 2,1%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,68% στις 7.372 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,98% στις 12.828 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,68% στις 5.329 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,51% στις 10.381 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 22.696 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,4% στα 51,38 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.287 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1816 από 1,1787 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v