Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δασμοί και Ισπανία έριξαν τις ευρωαγορές

Πτώση άνω του 1% στα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και της Φρανκφούρτης. "Βουτιά" 7,2% για την Deutsche Bank. Στο επίκεντρο η πολιτική κρίση στην Ισπανία και οι δασμοί Τραμπ. Οριακή άνοδος για το ευρώ.

H πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία και η απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. γύρισε σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, υπαρκτός θεωρείται ο κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση στην Ισπανία μετά την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης καθώς το Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα (PNV) θα ψηφίσει κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser και το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων προκειμένου να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας και σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορα κόμματα μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει 180.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 1,05% στο 9.645 μονάδες.

Στο μεταξύ μπορεί να περιορίστηκαν οι ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία όμως το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες.

Ειδικότερα, οι νέες συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και οι επιτυχείς δημοπρασίες 5ετών και 10ετών ομολόγων –αν και με υψηλότερα επιτόκια- στήριξαν αρχικά την άνοδο στο ιταλικό χρηματιστήριο. Ωστόσο προς το μεσημέρι ο MIB γύρισε σε αρνητικό έδαφος (όπως και όλοι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες) τόσο λόγω της ισπανικής αναταραχής όσο και της απόφασης των ΗΠΑ ΝΑ επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση μόλις 0,06% στις 21.784 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ενισχύθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Μάιο, παίρνοντας ώθηση από τα υψηλότερα κόστη ενέργειας.

Στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,9% από 1,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τηEurostat. Ξεπέρασε τις προσδοκίες για άνοδο ύψους 1,6%.

Επιστρέφοντας στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,63% στις 383 μονάδες. Συνολικά, τον Μάιο ο εν λόγω δείκτης έχασε 0,6%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,15% στις 7.678 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% στις 12.604 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,53% στις 5.398 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Deutsche Bank μετά τον ισχυρισμό της Fed ότι οι δραστηριότητες της τράπεζας στις ΗΠΑ είναι σε «προβληματική κατάσταση». Η μετοχή της τράπεζας «βούλιαξε» 7,2%

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχωρεί 1,6% στα 67,13 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.305 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται οριακά έναντι του δολαρίου στο 1,1671 δολ. από 1,1665 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v