Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαφνικό ράλι στο Μιλάνο - Ο ΜΙΒ ενισχύεται 2%

Τα Πέντε Αστέρια ξανανοίγουν τη συζήτηση για κυβέρνηση με τη Λίγκα, την ώρα που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι σκέφτεται να μην προχωρήσει ο ίδιος. Υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Οι νέες εκδόσεις.

Οι εξελίξεις την Ιταλία οδηγούν τις αγορές και σήμερα. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ  ξεκίνησε συνεδρίαση με άνοδο κατά 0,6%, συνέχισε επεκτείνοντας τα κέρδη του στο 1,2%, διαγράφοντας αυτά αργότερα, βλέποντας ακόμη και αρνητικά πρόσημα.

Τις μεσημεριανές ώρες επιστρέφει σε κερδοφορία, σημειώνοντας άλμα 2%, μετά το κρίσιμο τεστ με τις εκδόσεις 10ετών και 5ετών τίτλων.  Το κλίμα ενισχύεται και από τη νέα συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης από τα αντισυστημικά κόμματα. Την κουβέντα ξεκίνησε ο Ντι Μάιο, ηγέτης των Πέντε Αστέρων και ενίσχυσε ακόμη και ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός, Κάρλο Κοταρέλι.

Την ίδια ώρα, καθοδική πορεία σημειώνουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Αυτή του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,04% από 3,09% χθες, ενώ η απόδοση του 2ετούς φτάνει στο 2,23% από 2,42% χθες. 

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται 0,4% χαμηλότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,2%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe ενισχύεται 0,1%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,8%.

Η ιταλική πολιτική σκηνή

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κάρλο Κοταρέλι εξετάζει να μην προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για την διενέργεια εκλογών στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ANSA. 

Την Τρίτη, ο κ. Κοταρέλι δεν παρουσίασε όπως αναμενόταν λίστα με υπουργούς κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου, οι δύο άντρες θα συναντηθούν ξανά την Τετάρτη. 

Ασία και Wall Street

Νωρίτερα στα ασιατικά χρηματιστήρια πέρασε η «σκυτάλη» του παγκόσμιου sell-off που προκαλεί η πολιτική κρίση στην Ιταλία, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό δέκα μηνών και το ιταλικό κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται στέλνοντας τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων».

Βαριές απώλειες κατέγραψε και η Wall Street καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στον ευρωπαϊκό νότο προκαλεί ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Τις ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου ακολούθησε και η Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί έως και 490 μονάδες. Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των JP Morgan και Goldman Sachs να καταγράφουν πτώση 4,3% και 3,6% αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκά data

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ανέκαμψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Απρίλιο μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες υποχώρησης. Ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,3% σε μηνιαία βάση σημειώνοντας τη πιο δυνατή αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016.

Δεν ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Μάιο, διαψεύδοντας τις ελπίδες γρήγορης ανάκαμψης του δείκτη μετά την πτώση των πρώτων μηνών του έτους. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν ο δείκτης παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, καθώς με πτώση 0,2% διαμορφώθηκε στο 112,5.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v