Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης

Ο ΜΙΒ ενισχύεται 2,6% ενώ ο ΙΒΕΧ 1,7%. Η νέα ιταλική κυβέρνηση, ο νέος Ισπανός Πρωθυπουργός, οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ΕΕ, Μεξικό και Καναδά, συνθέτουν το παζλ της σημερινής ημέρας.

Στο επίκεντρο των επενδυτών σήμερα ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία,  η πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία και οι εμπορικοί δασμοί από τις ΗΠΑ σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεξικό και Καναδά.

Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε τη λίστα των υπουργών του, στο τέλος της χθεσινής συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι αρχηγοί των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, και υπουργοί, αντίστοιχα, Εσωτερικών και Εργασίας. Η κυβέρνηση θα ορκισθεί σήμερα το απόγευμα.

Κέρδη 2,6% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο, με τον τραπεζικό τομέα να κάνει άλμα 4,8%. Ανακάμπτουν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς να υποχωρεί 36,2 μονάδες βάσης, στο 0,814% και του 10ετούς κατά 16 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 2,677%, πολύ χαμηλότερα από το 3% που είχε «χτυπήσει» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ αναλαμβάνει πρωθυπουργός, καθώς η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει κατά της κυβέρνησης Ραχόι υποστηρίχθηκε από 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 1,7%.

Στο προσκήνιο και η επιβολή εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, τονίζει πως θα αφήσει να λήξουν οι εξαιρέσεις που είχαν δοθεί στην Ε.Ε. και στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στην NAFTA, μετά την άκαρπη κατάληξη των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον είχε ανακοινώσει νωρίτερα φέτος την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, αλλά προχώρησε γρήγορα στην εξαίρεση των παραπάνω εταίρων από το μέτρο, δίνοντας τους διορία ως την 1η Ιουνίου να προσφέρουν παραχωρήσεις.

Υπό αυτό το πολιτικό και οικονομικό κλίμα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,7%, στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,7%, κέρδη 0,6% και στη Φρανκφούρτη για τον DAX, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται 0,5% υψηλότερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v