Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπορικό αδιέξοδο ρίχνει τις ευρωαγορές

Κλιμακώνονται οι φόβοι για την κορύφωση του εμπορικού δράματος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Στο επίκεντρο οι ανακοινώσεις Τραμπ, ακόμη και σήμερα, για επιβολή νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Αλμα 10% για την H&M.

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, εν μέσω νέων φόβων για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει την ίδια αρνητική κίνηση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 αμετάβλητος στις 377 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,6%, ενώ πηγαίνοντας στον ευρωπαϊκό νότο, ο MΙΒ στο Μιλάνο κερδίζει 0,19% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη 0,22%, αν και οι δύο ξεκίνησαν συνεδρίαση αρνητικά.

Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις παγκόσμιες εξελίξεις, αναμένοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει νέους δασμούς ύψους 200 δισ. δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές, ακόμη και σήμερα.

Από την πλευρά της η κινεζική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε η Wall Street Journal, επικαλούμενη κινέζους αξιωματούχους, μάλλον θα αρνηθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες που πρόκειται να γίνουν αργότερα αυτόν τον μήνα, εάν η κυβέρνηση Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον δασμών.

Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει τις νέες συζητήσεις, αλλά την ίδια ώρα προχώρησαν στον σχεδιασμό περαιτέρω δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, σημειώνει η WSJ.

To ρεπορτάζ επικαλείται ανώτερο κινέζο αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται να λέει ότι η χώρα του δεν θα διαπραγματευθεί «με ένα όπλο στο κεφάλι της».

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, αναμένονται τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να ανακοινώσει την ετήσια έκθεση για τη βρετανική οικονομία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ρούχων, η σουηδική H&M, δημοσίευσε ανάπτυξη πωλήσεων μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, για το τρίτο τρίμηνο χρήσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πωλήσεις σε τοπικό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου αυξήθηκαν 4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ δημοσκόπηση προέβλεπε ενίσχυση κατά 1,9%.

Εξαιρουμένου ΦΠΑ, σημείωσαν άνοδο κατά 9%, φτάνοντας τα 55,8 δισ. κορώνες Σουηδίας, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για αύξηση 5,5% και τα 54 δισ. κορώνες. Η μετοχή της κάνει άλμα 10%.

Στο τραπεζικό πεδίο, το ενδεχόμενο να μεταφέρει assets από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη εξετάζει η Deutsche Bank, μετά την προγραμματισμένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος είναι να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v