Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

Οριακή άνοδο σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη. Μικρή πτώση για τον δείκτη MIB του Μιλάνου. Υποχωρεί το ευρώ. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό.

Κέρδη κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 για δεύτερη σερί μέρα αν και προβληματίζουν οι εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε στην ομιλία του στον ΟΗΕ τις εμπορικές πολιτικές της Κίνας, ενώ υπογράμμισε πως κύριο μέλημα του είναι να προστατεύσει τα συμφέροντα των Αμερικανών.

Πέρα όμως από την Κίνα, οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει μέτωπο και με τον Καναδά. Ο εμπορικός αντιπρόσωπος, Robert Lighthizer δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν με την αναθεωρημένη NAFTA και χωρίς τον Καναδά άμα χρειαστεί.

Στο μεταξύ οι επενδυτές αναμένουν από τη Fed να προχωρήσει σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων, την τρίτη αύξηση εντός του 2018.

Πίσω στη Μεγάλη Βρετανία, η Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι θα προτιμούσε να προχωρήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία παρά δε μια έξοδο με τη συμφωνία που της πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι. Επιπλέον οι βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Επιπλέον στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική αρχή INSEE. Τον Σεπτέμβριο έφτασε τις 94 μονάδες, σημειώνοντας αρνητική κίνηση κατά δύο μονάδες από τον Αύγουστο. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο από τον Απρίλιο του 2016. Δημοσκόπηση του Reuters σε 16 οικονομολόγους έκανε λόγο για 97 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,3% στις 385 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη μόλις 0,05% στις 7.511 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,09% στις 12.385 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,61% στις 5.512 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε άνοδο 0,33% στις 9.524 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες 0,10% στις 21.646 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,7% στα 71,78 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.198 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1734 δολ. από 1,1766 την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v