Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ιταλία-ΗΠΑ

Η σύγχυση και οι διαφωνίες για τον ιταλικό προϋπολογισμό, αλλά και οι αποφάσεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, στο επίκεντρο των επενδυτών. TUI και H&Μ δημοσίευσαν οικονομικά στοιχεία. Πτώση 0,5% για το ευρώ.

Σε θετικό έδαφος περνούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις αρνητικές προηγούμενες πιέσεις και τις έντονες πολιτικές ειδήσεις παγκοσμίως.

Στο προσκήνιο σήμερα η Ιταλία, καθώς δημοσιεύματα θέλουν τον κυβερνητικό συνασπισμό να προσανατολίζεται σε έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους 2,4%.

Το κλίμα επιδεινώνεται και από ρεπορτάζ που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, «έτοιμο να φύγει». Τη διάθεση παραίτησης του πάντως διέψευσε εκπρόσωπος του υπουργείου, λέγοντας ότι εργάζεται για τους στόχους του προϋπολογισμού ενόψει συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Περιορίζει τις απώλειες του ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, με πτώση κατά 0,9%, ενώ ενισχύεται η απόδοση του ιταλικού 10ετούς - στο 2,96% από 2,82% χθες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κερδίζει 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης 0,2%, θετική κίνηση και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 κατά 0,1%, στις 385 μονάδες.

Στο Παρίσιο ο CAC 40 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,2%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 0,2%.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να δεχθεί επιρροές και από τις κινήσεις στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές και τις πρόσφατες αποφάσεις πολιτικής από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Η Fed ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη χθεσινή της συνεδρίαση, δίνοντας σήμα ότι μία ακόμη αύξηση αναμένεται μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Στο προσκήνιο παραμένουν και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο τελευταίος γύρος περιλαμβάνει τις κατηγορίες Τραμπ για προσπάθεια εμπλοκής των Κινέζων στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, εναντίον του κόμματος και της κυβέρνησης του.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καθαρά κέρδη της H&M υποχώρησαν κατά 19%το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς η εταιρεία λιανικής εμπορίας ρούχων συνεχίζει να επενδύει στη διαδικτυακή επέκταση της και στην εφαρμογή νέων συστημάτων logistics.

Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 3,1 δισ. κορώνες Σουηδίας ($352 εκατ.) για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου, σε σύγκριση με τα 3,84 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, η TUI επιβεβαίωσε το guidance για το έτος χρήσης του 2018, ανακοινώνοντας Ebita – την προτιμώμενη μέτρηση της εταιρείας με έδρα τη Γερμανία- τουλάχιστον 10% τη χρονιά που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το MarketWatch, η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει πλήγμα ύψους 70 εκατ. ευρώ λόγω των διακυμάνσεων της τουρκικής λίρας. Προηγουμένως, ανέμενε ότι η επίπτωση θα φτάσει τα 35 εκατ. αλλά η περαιτέρω αποδυνάμωση του νομίσματος ανέβασε το ποσό.

Απώλειες 0,5% για το ευρώ. Το νόμισμα αλλάζει χέρια στο 1,1683 δολάριο. Κέρδη 0,5% για τον δείκτη δολαρίου στα 94,74.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v