Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 20 μηνών οι ευρωπαϊκές μετοχές

Η κίνηση έρχεται μετά το sell-off της Ασίας και τις εντάσεις με τη Σ. Αραβία. Ανοδικά οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εν αναμονή ευρωπαϊκής αντίδρασης στα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης. Υποχωρεί το ευρώ. Καθοδική κίνηση για το αργό.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι διπλωματικές εντάσεις με τη Σαουδική Αραβία, οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Brexit ρίχνουν το επενδυτικό κλίμα.

Οι ενδείξεις για αστάθεια στη Σαουδική Αραβία, που είναι βασικός παίκτης στην αγορά πετρελαίου και μεγάλος επενδυτής στις χρηματαγορές, θα μπορούσαν να έχουν ευρείες επιπτώσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 νωρίτερα έφτασε στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, το βλέμμα στρέφεται στην Ιταλία. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε στην Κομισιόν πως θα διατηρήσει το στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό του 2019, αψηφώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υποσχέθηκε να μην διευρύνει το έλλειμμα τις επόμενες χρονιές. 

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων την ώρα που οι αγορές αναμένουν την αντίδραση της ΕΕ στον προϋπολογισμό της Ρώμης για το 2019.

Μετά από ένα σύντομο -όπως αποδείχθηκε- ράλι τη Δευτέρα, η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ξεκίνησε με δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,56% ενώ του 10ετούς κατά οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,55%.

Το Μιλάνο υποχωρεί 1%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2017.

Το Παρίσι επίσης κατά 1,2%, το Λονδίνο κατά 0,8%,η Μαδρίτη χαμηλότερα 0,9%, ενώ η Φρανκφούρτη 1,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx χάνει 1,1%.

Στο εταιρικό μέτωπο, πτώση 6% κατέγραψαν τα έσοδα της Renault το γ’ τρίμηνο, με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να δέχεται πλήγμα από την πτώση στις αναδυόμενες αγορές και την αποχώρησή της από το Ιράν. 

Τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 11,5 δισ. ευρώ, έναντι των 12,2 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η Renault γνωστοποίησε πως οι παγκόσμιες ταξινομήσεις της αυξήθηκαν κατά 2,9% το γ’ τρίμηνο.

Ενισχύθηκαν τα καθαρά κέρδη της Randstad το τρίτο τρίμηνο. Η ολλανδική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ανθρώπινων Πόρων είχε κέρδη ύψους 187 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 162 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα αυξήθηκαν 2% στα 6,07 δισ. ευρώ από 5,87 δισ. Οι οργανικές πωλήσεις είχαν άνοδο 3%, αντανακλώντας την ανάπτυξη πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική, τον υπόλοιπο κόσμο και την επιβράδυνση της δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει υποχώρηση μικρότερη του 0,1%, στο $1,1402.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το brent υποχωρεί 0,58% στα 79,37 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό διολισθαίνει 0,07% στα $69,17. 

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, στον απόηχο των απωλειών της Wall Street.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ ο δείκτης Nikkei καταγράφει απώλειες 2,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v