Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο τα αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των κατασκευών. Πτώση 7% για τη Michelin. Ιταλία και Βρετανία μονοπωλούν το πολιτικό ενδιαφέρον. Απώλειες για το Μιλάνο, μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ.

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής, μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών αποτελεσμάτων στους τομείς του αυτοκινήτου και των κατασκευών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,5%, με οδηγό τα αδύναμα αποτελέσματα της Michelin και της γαλλικής Bouygues, που επανέφεραν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανίας και κατασκευών.

Οι μετοχές της Michelin κυμαίνονται 7% χαμηλότερα μετά την περικοπή της πρόβλεψης για το έτος χρήσης από την εταιρεία. Αιτία η επιβράδυνση των πωλήσεων λόγω πιο αδύναμης ζήτησης για οχήματα στην Κίνα και τα νέα πρότυπα για τις εκπομπές αερίων από την ΕΕ.

Ο τομέας αυτοκινητοβιομηχανίας του Stoxx υποχωρεί 2,14%, ενώ των κατασκευών και υλών κατά 0,9%.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας δεν είναι καλή για τη γερμανική αγορά μετοχών, καθώς η οικονομία της χώρας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε παγκόσμιες διακυμάνσεις. Ο DAX υποχωρεί 0,6%.

Στο Μιλάνο, οι ιταλικές μετοχές υποχωρούν 1,3% λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Ρώμης-Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 3% στο πρωινό trading.

Οι απώλειες των ιταλικών τραπεζικών μετοχών είναι βαριές αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας τον τομέα στο πιο χαμηλό σημείο από τις αρχές του 2017. 

Ο δείκτης FTSE Russell υποχωρεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Έχει χάσει περίπου 17% τον Οκτώβριο και 22,5% μέχρι στιγμής φέτος. 

Η UBI χάνει 5,5%, η BPM 4,7% και η UniCredit υποχωρεί 3,4%.

Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ιταλικών ομολόγων άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ιταλική κυβέρνηση αμύνεται του προϋπολογισμού της για το 2019, μετά την επιστολή της Κομισιόν προς τη Ρώμη. Εκεί υποστηρίζεται ότι τα δημοσιονομικά σχέδια δείχνουν «προς ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που καθορίζονται» στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η Ιταλία πρέπει να απαντήσει μέχρι τη Δευτέρα.

Στο Παρίσι, ο CAC χάνει 0,6%, ενώ σταθεροποιητικές κινήσεις σημειώνει ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Παραμένει το ενδιαφέρον και στις εξελίξεις του Brexit. Οι ευρωπαίοι ηγέτες και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπαν ότι εργάζονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Ωστόσο, η ιδέα της Τερέζα Μέι για παράταση της μεταβατικής περιόδου δέχθηκε έντονη κριτική από το Λονδίνο, όπου αρκετοί βουλευτές θέλουν να αποδεσμευτούν από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v