Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις ευρωαγορές με επίκεντρο Brexit και Ιταλία

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Απώλειες άνω του 1% για τους δείκτες DAX και ΜΙΒ σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Άνοδος για τον χρυσό.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit.

Νωρίτερα, παράθυρο παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι μία πιθανή επιλογή. Δεν είναι ούτε πρόταση από την ΕΕ των 27 ούτε επίσημη αίτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος στο Reuters.

«Είναι κάτι που δεν πρέπει να αποκλείουμε. Αν πρόκειται να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα πάμε με συγκεκριμένους όρους», τόνισε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα παραδώσει σήμερα στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία μια επιστολή με την οποία θα εκφράζει τις ανησυχίες της Κομισιόν για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης για το 2019.

Αυτή είναι η δεύτερη επιστολή που στέλνει η Κομισιόν στη Ρώμη σχετικά με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία (ONS), σημείωσαν πτώση κατά 0,8% σε μηνιαία βάση. Η μείωση πίεσε χαμηλότερα το τριμηνιαίο ποσοστό ανάπτυξης των λιανικών πωλήσεων, στο 1,2%.

Στο μεταξύ, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed όπου μεταξύ άλλων οι αξιωματούχοι εμμένουν στην ανάγκη περεταίρω αύξησης των επιτοκίων κόντρα στις επιθυμίες Τραμπ.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,51% στις 363 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,39% στις 7.026 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,07% στις 11.598μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,55% στις 5.116 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 1,2% στις 8.889 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 1,89% στις 19.087 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,6% στα 69,33 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.231 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1492 δολ. από 1,1502 την Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v