Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ιταλία και Brexit

Στο προσκήνιο παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις σε Μιλάνο και Λονδίνο, για προϋπολογισμό και «διαζύγιο» από την ΕΕ. Σε υψηλό τετραετίας οι αποδόσεις 10ετών και 30ετών ιταλικών ομολόγων μετά την προειδοποίηση της ΕΕ.

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο των επενδυτών, στο τέλος της εβδομάδας. Η προσοχή και στην ιταλική και βρετανική πολιτική σκηνή.

Αρνητικά πρόσημα στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου. Στο Μιλάνο ο MIB υποχωρεί 0,2%, όπως και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Θετικά πρόσημα στα υπόλοιπα βασικά ευρωπαϊκά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,3%, στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,2%. Σε θετικό έδαφος περνάει ο DAX στη Φρανκφούρτη (+0,1%).

Στο προσκήνιο παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις. Η ιταλική κυβέρνηση αμύνεται του προϋπολογισμού της για το 2019, μετά την επιστολή της Κομισιόν προς τη Ρώμη.

Εκεί υποστηρίζεται ότι τα δημοσιονομικά σχέδια δείχνουν «προς ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις δημοσιονομικής πολιτικής που καθορίζονται» στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η Ιταλία πρέπει να απαντήσει μέχρι τη Δευτέρα.

Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ιταλικών ομολόγων άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ενδιαφέρον και στις εξελίξεις του Brexit. Οι ευρωπαίοι ηγέτες και η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπαν ότι εργάζονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Ωστόσο, η ιδέα της Τερέζα Μέι για παράταση της μεταβατικής περιόδου δέχθηκε έντονη κριτική από το Λονδίνο, όπου αρκετοί βουλευτές θέλουν να αποδεσμευτούν από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Στο εταιρικό μέτωπο,  η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo ξεπέρασε τις προσδοκίες, με τη δημοσίευση 38% αύξηση στα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο.

Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση για φορτηγά της εταιρείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, ένα πρόβλημα που υπάρχει τα τελευταία τρίμηνα.

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής φορτηγών δήλωσε ότι για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου τα καθαρά κέρδη ήταν 7,46 δισ. σουηδικές κορώνες ($829 εκατ.) σε σύγκριση με τα 5,41 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Στην Ασία, μικτή εικόνα στα χρηματιστήρια μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο, στο 6,5%, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τον πιο χαμηλό ρυθμό από το πρώτο τρίμηνο του 2009.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v