Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ισχυρή άνοδο της Τρίτης. Πτώση 1,3% για τον δείκτη MIB στο Μιλάνο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα εταιρικά αποτελέσματα και στο Brexit.

Ενδεικτικά, η μετοχή της ASLM ενισχύθηκε 3,5% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου.

Αντίστοιχα, άνοδο 2,4% σημείωσε και ο τίτλος της ολλανδικής Akzo Nobel, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε αύξηση 8% στα καθαρά κέρδη.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της γερμανικής Fresenius Medical Care (-16,3%) μετά την υποβάθμιση των προοπτικών πωλήσεων και εσόδων το 2018.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς και με οδηγό την άνοδο στις τιμές της Ενέργειας.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τον τομέα των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής και την Ενέργεια, κινήθηκε χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και 2,1% σε ετήσια βάση, συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Tον Αύγουστο η ετήσια ανάγνωση ήταν 2%.

Στο μεταξύ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση, στο Βέλγιο. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι πιθανό να παροτρύνει τους άλλους ηγέτες να υποχωρήσουν στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Πριν τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας» όσον αφορά τη συμφωνία του Brexit.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% στις 363 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,07% στις 7.054 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,52% στις 11.715 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,54% στις 5.144 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,85% στις 8.997 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 1,33% στις 19.454 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,7% στα 71,63 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.230 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1540 δολ. από 1,1577 την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v