Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με πτώση άνω του 2% έκλεισε το γερμανικό χρηματιστήριο. Στο κόκκινο και οι δείκτες FTSE 100 και CAC 40 σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. "Βουτιά" 4% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και τις διπλωματικές εξελίξεις με τη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ειδικότερα, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας και κάλεσε την Ρώμη να προχωρήσει σε επανεξέταση και επανακατάθεσή του, σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι μετά από διαβούλευση με τις ιταλικές αρχές, κατέληξε στην εκτίμηση ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τις συστάσεις του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου του 2018. Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι το προσχέδιο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018.

O αρχηγός των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, σχολίασε μέσω διαδικτύου την απόρριψη του ιταλικού δημόσιου προϋπολογισμού από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι "ειδήμονες" που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε ο Ντι Μάιο.

Στο μέτωπο της Σαουδικής Αραβίας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις των αξιωματούχων του Ριάντ για το θάνατο του Κασόγκι. Από την άλλη πλευρά Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έχουν ηχητικό ντοκουμέντο που επιβεβαιώνει ότι ο Κασόγκι βασανίστηκε πριν πεθάνει από τους πράκτορες του Ριάντ. Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη με το θάνατο του Κασόγκι.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,58% στις 354 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,24% στις 6.955 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 2,17% στις 11.274 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,69% στις 4.967 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,91% στις 8.726 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 0,86% στις 18.802 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4% στα 66,57 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1% στα 1.236 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1484 δολ. από 1,1467 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v