Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τον Ντράγκι

Ισχυρά κέρδη σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Παρίσι. "Βουτιά" 14% για τη WPP. Νέες πιέσεις στο ευρώ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για την κόντρα Ιταλίας- Κομισιόν.

Ειδικότερα, την πεποίθηση ότι η ιταλική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, εξέφρασε ο ο επικεφαλής της ΕΚΤ την Πέμπτη, τονίζοντας παράλληλα πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται.

Ο ίδιος σημείωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν συζήτησε ιδιαίτερα το ζήτημα της Ιταλίας στη σημερινή συνεδρίαση.

Σε ερώτηση για την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως δεν έχει μαγική σφαίρα για να ξέρει αν οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια, σε περίπτωση που το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, αλλά ξέρει ότι έχουν ιταλικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και ότι αν η αξία τους μειωθεί, θα διαβρωθεί η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για άλλη μια φορά βρέθηκαν τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η μετοχή της WPP «βούλιαξε» 14% μετά την υποβάθμιση των προοπτικών κερδοφορίας για το έτος και σημαντικής μείωσης του τζίρου στο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η μετοχή της γερμανικής Kion εκτοξεύτηκε 12,7% μετά την ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων τριμήνου. Αντίστοιχα και η μετοχή της Puma ενισχύθηκε 6% καθώς η διοίκηση αναβάθμισε τις προοπτικές κερδοφορίας για το έτος.

Παράλληλα, η UBS γνωστοποίησε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα με τη μετοχή να σημειώνει άνοδο 1%.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε στις 102,8 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 103. Τον Σεπτέμβριο ήταν στις 103,7, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo. Ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης σημείωσε αρνητική κίνηση, φτάνοντας στις 105,9 μονάδες από 106,6 τον Σεπτέμβριο.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες διολίσθησαν στις 99,8 από 100,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,51% στις 355 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,59% στις 7.004 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 1,03% στις 11.307 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 1,6% στις 5.032 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,24% στις 8.785 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 1,78% στις 18.815 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,8% στα 67,53 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.232 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται σε νέο χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου στο 1,1375 δολ. από 1,1394 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v