Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένουν οι επενδυτές. Βουτιά 20% για τον όμιλο WPP. Ενισχύεται ευρώ και στερλίνα. Σταθεροποιητικές κινήσεις στις αγορές πετρελαίου. Στο επίκεντρο οι μαζικές ρευστοποιήσεις της Wall Street.

Ανοδικές κινήσεις σημειώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται 0,5% και τον CAC στο Παρίσι να επεκτείνει τα κέρδη του, φτάνοντας στο +1,3%.

Μικρή άνοδος για τον FTSE στο Λονδίνο (+0,05%). Κέρδη για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 (+0,3%).

Τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν συνεδριάσεις με αρνητικά πρόσημα την Πέμπτη, παίρνοντας σειρά από την ισχυρή πώληση της Wall Street.

Τα πιο αδύναμα αμερικανικά κέρδη ενίσχυσαν τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση. Ο Nasdaq είχε χθες τη χειρότερη πτώση των τελευταίων επτά ετών. 

Το Μιλάνο αν και στην έναρξη της συνεδρίασης έχανε 0,28%, γυρίζει θετικά και επεκτείνει τα κέρδη του (+1,5%) μετά τις δηλώσεις του Λουίτζι Ντι Μάιο υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στο ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 2,4%, σε πορεία για την καλύτερη μέρα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Ο ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός δήλωσε σίγουρος ότι το spread ιταλικού-γερμανικού ομολόγου θα υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, ενώ όπως είπε, η Ιταλία δεν θέλει να βγει από το ευρώ. Ωστόσο δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως πρέπει να αλλάξει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2019. Υποχωρούν έως πέντε μονάδες βάσης τα ιταλικά yields.

Ανοδικά (+1,2%) και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι ιταλικές και ισπανικές μετοχές ηγούνται της ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ στο επίκεντρο παραμένει και η διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό. 

Σημαντική ετήσια αύξηση στα κέρδη του τρίτου τριμήνου δημοσίευσε η ελβετική τράπεζα UBS, με ώθηση από την ισχυρή επίδοση της επενδυτικής τραπεζικής, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν περίπου 32% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 1,25 δισ. ελβετικά φράγκα ($1,25 δισ.) ενώ τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν στα 7,28 δισ. ελβετικά φράγκα, σε σύγκριση με τα 7,15 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες στα έσοδα και τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο χρήσης η Microsoft, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις συμμετείχαν στην υπηρεσία παροχής cloud Azure και Office 365.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα έσοδα του Azure ενισχύθηκαν 76% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ωστόσο επιβράδυνση από την άνοδο 89% του προηγούμενου τριμήνου.

Τα έσοδα από το τμήμα των υπολογιστών, το μεγαλύτερο της εταιρείας από άποψη εσόδων, αυξήθηκαν 14,6% στα $10,75 δισ. Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για $10,13 δισ.

Πτώση 20% για τις μετοχές της WPP μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου του παγκόσμιου διαφημιστικού ομίλου. Ο όμιλος δέχθηκε πλήγμα από την επιβράδυνση στις δαπάνες των πελατών και της δομικής αλλαγής της επιχείρησης. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις για το τρίμηνο υποχώρησαν 1,5%, περισσότερο από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η αγορά βρίσκεται εν αναμμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των δυνητικών ανακοινώσεων στην πολιτική της.

Την ίδια ώρα, η διαμάχη Ρώμης-Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία είπε την Τετάρτη ότι δεν βλέπει λόγο παρουσίασης νέου προϋπολογισμού, μετά τα σχόλια της Κομισιόν και την επιθυμία της για νέα εκδοχή των δημοσιονομικών σχεδίων μέσα σε τρεις εβδομάδες. 

Από άποψη δεδομένων, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε στις 102,8 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 103. Τον Σεπτέμβριο ήταν στις 103,7, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχωρούν οι μετοχές στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, ενώ μεγάλες πιέσεις δέχεται και η αγορά της Αυστραλίας, στον απόηχο των χθεσινών ρευστοποιήσεων στη Wall Street, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και για τα εταιρικά κέρδη.

Το κλίμα επιβαρύνεται παράλληλα από τις ανησυχίες για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, αλλά και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Σαουδική Αραβία.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,11%, στο $1,2895 μετά το χαμηλό του $1,2865 της Τετάρτης. Το ευρώ κερδίζει 0,14% σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο, αλλάζοντας χέρια στο $1,1407.

Στην αγορά εμπορευμάτων, σταθεροποιητικές κινήσεις στις αγορές πετρελαίου. Το brent με κέρδη 0,24% φτάνει στα $76,35 ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό αμετάβλητο, στα 66,83 δολάρια. Ανοδικά κινείται ο χρυσό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v