Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο προσκήνιο το σημερινό Eurogroup, όπου το ενδιαφέρον αναμένεται να μονοπωλήσει η Ιταλία. «Συνταγή» για όλη την Ευρώπη ο ιταλικός προϋπολογισμός, τονίζει ο Ντι Μάιο. Στο επίκεντρο Barclays, Lloyds και Banco BPM, που είχαν τη χειρότερη επίδοση στο stress test της EBA.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές τις μεσημεριανές ώρες, μετά την πιο διστακτική έναρξη συνεδριάσεων, την ώρα που οι επενδυτές αξιολογούν τα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα. 

Ο γαλλικός CAC ενισχύεται 0,24%, ο γερμανικός DAX επίσης κατά 0,24%, ο βρεττανικός FTSE 100 κερδίζει 0,5%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει θετική κίνηση κατά 0,3%.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ υποχωρεί 0,4%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ενισχύεται 0,67%.

Στο επίκεντρο οι βρετανικές τράπεζες Barclays και Lloyds καθώς και η ιταλική Banco BPM, οι οποίες κατέγραψαν την Παρασκευή τη χειρότερη επίδοση στo πανευρωπαϊκό stress test που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ).

Αν και καμία από τις 48 τράπεζες δεν ολοκλήρωσε την άσκηση με κεφάλαια κάτω από 5,5%, η Barclays είχε κεφαλαιακό δείκτη 6,37%, η Banco BPM 6,67% και η Lloyds 6,8%.

Υποχωρούν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Η Banco BMP, η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, χάνει 1,5%Χαμηλότερα κατά 0,8% η μετοχή της UniCredit, αν και είχε καλή επίδοση στην άσκηση. Απώλειες 1,4% για τη UBI Banca

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο βρίσκεται το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, με το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 να είναι το μεγάλο θέμα. 

Τα αμφισβητούμενα δημοσιονομικά σχέδια της Ρώμης θα αποτελέσουν «συνταγή» για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ενώ η Ευρώπη είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την λιτότητα και να υιοθετήσει την προσέγγιση του αμερικανικού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιταλίας.

«Δεν βασιζόμαστε στο ότι η Ιταλία είναι “πολύ μεγάλη για να πέσει”. Πιστεύουμε στο γεγονός ότι μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το δημόσιο χρέος με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό, δηλώνει o επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, σε συνέντευξη του στους Financial Times.

«Θα κάνουμε τατουάζ, για να εξηγήσουμε στην επενδυτική κοινότητα ότι δεν θέλουμε να φύγουμε από την ευρωζώνη», τονίζει ο Ντι Μάιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, συμφωνία πώλησης της πολωνικής Euro Bank σε θυγατρική της Banco Comercial Portugues έκλεισε η Societe Generale έναντι τιμήματος 1,83 δισ. πολωνικών ζλότι ($483 εκατ.). 

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η πορτογαλική τράπεζα δήλωσε σε ανακοίνωση της ότι η Bank Millenniumθα πληρώσει μετρητά για το μερίδιο (99,79%) στη Euro Bank.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για μια ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και η αβεβαιότητα αναφορικά με τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, αποτρέπει τις τοποθετήσεις σε τίτλους υψηλότερου κινδύνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v