Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πολιτικές ανησυχίες έριξαν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία. Πτώση 2,6% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη λόγω Ιταλίας και Brexit.

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης άσκησαν την Δευτέρα πιέσεις στην Ιταλία να καταθέσει νέο προϋπολογισμό στην Κομισιόν με μειωμένες δαπάνες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε σήμερα ότι η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή κυρώσεων ενάντια στην Ιταλία, αν η Ρώμη δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό για το 2019 ως τις 13 Νοεμβρίου. «Είναι κάτι που εξετάζουμε» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεδριάζει σήμερα με τους υπουργούς της προκειμένου να βρεθεί λύση για ένα πιο ευέλικτο σχέδιο για Brexit προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε.

Στο μεταξύ, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα τάσσονταν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα, καθώς οι ψηφοφόροι στις περιοχές όπου επικράτησε με διαφορά η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης έχουν αλλάξει γνώμη, κατέδειξε δημοσκόπηση της Survation που διενεργήθηκε για το Channel 4 και μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Το 54% του εκλογικού σώματος θα τασσόταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έναντι 46% που θα εκφραζόταν υπέρ της αποχώρησης.

Στο εταιρικό μέτωπο, τα καθαρά κέρδη της Hugo Boss στο γ’ τρίμηνο μειώθηκαν 18% στα 66 εκατ. ευρώ και τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 710 εκατ. από 711 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στο μεταξύ, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016 υποχώρησε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, καθώς οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και οι δασμοί, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τις εξαγωγές και την αισιοδοξία.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,1 τον Σεπτέμβριο.

Ήταν ωστόσο υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 52,7 μονάδες και ανώτερος από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,26% στις 362 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,89% στις 7.040 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,09% στις 11.484 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 5.075 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,24% στις 8.988 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 19.268 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,6% στα 61,44 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.227 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1421 δολ. από 1,1408 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v