Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο ιταλικός προϋπολογισμός, το Brexit και τα εταιρικά κέρδη. Στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016 «προσγειώθηκε» ο ΡΜΙ. Αναπάντεχη άνοδος στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας.

Αρνητικό γύρισμα κάνουν οι ευρωπαϊκές  μετοχές μετά τη θετική έναρξη συνεδριάσεων, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα εταιρικά κέρδη, εν αναμονή των σημερινών ενδιάμεσων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,2%, οριακές αρνητικές μεταβολές για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600. Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,1%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο επεκτείνει τις απώλειες του και χάνει 0,7%. Παρόμοια πτώση (-0,6%) και για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Ήπιες μεταβολές με μικτά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τα χθεσινά κέρδη της Wall Street να παρέχουν στήριξη.

Στο προσκήνιο Ιταλία και Βρετανία

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, στο επίκεντρο βρίσκεται το Brexit και η ιταλική πολιτική σκηνή. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να συναντήσει το υπουργικό συμβούλιο της και να ασκήσει πιέσεις στους υπέρμαχους του Brexit για να κλείσει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ασκούν τις δικές τους πιέσεις στην Ιταλία για να υποβάλει νέο προϋπολογισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να «ξεκλειδώσει» το τρέχον αδιέξοδο όσον αφορά τις δημοσιονομικές δαπάνες της χώρας.

Σε χαμηλό δύο ετών η επιχειρηματικότητα στην ευρωζώνη

Από άποψη δεδομένων, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2016 υποχώρησε η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της ευρωζώνης τον Οκτώβριο. Οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και οι δασμοί, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα επιβάρυνα τις εξαγωγές και την αισιοδοξία.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,1 μονάδες τον Οκτώβριο από 54,1 τον Σεπτέμβριο.

Ηταν ωστόσο υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση που έκανε λόγο για 52,7 μονάδες και ανώτερος από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Περισσότερα made in Germany προϊόντα

Τέλος, αναπάντεχη άνοδο κατέγραψαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Σεπτέμβριο, με οδηγό την ισχυρή ζήτηση από την εγχώρια αγορά και τους πελάτες της στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ολοκλήρωσε δυνατά το τρίτο τρίμηνο.

Τα συμβόλαια για γερμανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 0,3% μετά το αναθεωρημένο άλμα κατά 2,5% του προηγούμενου μήνα. Η ανάγνωση ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών που έβλεπαν πτώση κατά 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v